Catalán - Castellano
cuéntanos
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
síguenos

Noticias municipales

VIC,10/01/2012; VIC REBUTJA UNA MOCIÓ DE LA CUP QUE DEMANAVA L’ABOLICIÓ DE LA MONARQUIA

VIC,10/01/2012; VIC REBUTJA UNA MOCIÓ DE LA CUP QUE DEMANAVA L’ABOLICIÓ DE LA MONARQUIA

15/01/2012 - Vic

Joan Carles Fuentes torna com a regidor a l'Ajuntament de Vic.

COMUNICAT DE PREMSA DE PLATAFORMA PER CATALUNYA (PxC)

El president de PxC, Josep Anglada, ha qualificat “de fireta, fora de lloc, immadura, estèril, deficient, contradictòria i poc seriosa la moció presentada pels antisistemes de la CUP que demanàvem l’abolició de la Monarquia”.

Vic | Redacció.-
La moció que ha presentat la CUP aquest dilluns al ple de l'Ajuntament de Vic en què es proposava l'abolició de la Monarquia no ha prosperat pels cinc vots en contra de Plataforma per Catalunya (PxC). Només el grup municipal d'ERC hi ha votat a favor. CiU, PSC, ICV i SI s'han abstingut.

El portaveu de PxC a l’Ajuntament de Vic, Josep Anglada, ha qualificat la proposta de "moció de fireta, fora de lloc, immadura, estèril, deficient, contradictòria i poc seriosa", i ha afegit “Ens neguem a entrar en el joc demagògic d’una formació antisistema amb principis marxistes-lenidistes”.

Anglada ha assenyalat que “La regulació i la fonamentació de l'existència de la Monarquia espanyola està basada en la constitució aprovada en referèndum, per tant, es podrà o no estar d'acord amb aquest text, però el plantejament de la moció ha d'ajustar-se a aquesta realitat i no a plantejaments en els quals es basa la CUP, que són risibles des del punt de vista jurídic”.

Anglada ha acabat dient que “a diferència de les pallesades que fan col•lectius com la CUP, Plataforma per Catalunya si debatem les mocions, les debatem perquè considerem que és en el debat plenari on s’han de marcar les diferències amb els grups antisistemes, i perquè creiem que en democràcia les idees s’han de combatre amb idees i pedagogia i no amb violència com fa la CUP”.

PxC

Vic, 10 de gener de 2012
COMUNICADO DE PRENSA DE PLATAFORMA PER CATALUNYA (PxC)

VIC,10/02/2012; VIC RECHAZA UNA MOCIÓN DE LA CUP QUE PEDÍA LA ABOLICIÓN DE LA MONARQUÍA

El presidente de PxC, Josep Anglada, ha calificado “de fireta, fuera de lugar, inmadura, estéril, deficiente, contradictoria y poco seria la moción presentada por los antisistemas de la CUP que pedían la abolición de la Monarquía”.

Vic | Redacción.-
La moción que ha presentado la CUP este lunes en el pleno del Ayuntamiento de Vic en que se proponía la abolición de la Monarquía no ha prosperado por los cinco votos en contra de Plataforma por Cataluña (PxC). Sólo el grupo municipal de ERC ha votado a favor. CiU, PSC, ICV y SI se han abstenido.

El portavoz de PxC en el Ayuntamiento de Vic, Josep Anglada, ha calificado la propuesta de "moción de fireta, fuera de lugar, inmadura, estéril, deficiente, contradictoria y poco seria", y ha añadido “Nos negamos a entrar en el juego demagógico de una formación antisistema con principios marxistas-lenidistes”.

Anglada ha señalado que “La regulación y la fundamentación de la existencia de la Monarquía española está basada en la constitución aprobada en referéndum, por lo tanto, se podrá o no estar de acuerdo con este texto, pero el planteamiento de la moción tiene que ajustarse a esta realidad y no a planteamientos en los cuales se basa la CUP, que son risibles desde el punto de vista jurídico”.

Anglada ha acabado diciendo que “a diferencia de las pallesadas que hacen colectivos como la CUP, Plataforma per Catalunya si debatimos las mociones, las debatimos porque consideramos que es en el debate plenario donde se tienen que marcar las diferencias con los grupos antisistemas, y porque creemos que en democracia las ideas se tienen que combatir con ideas y pedagogía y no con violencia como hace la CUP”.

PxC

Vic, 10 de enero de 2012
EL9NOU, 13/01/2012; PÀG. 23 PxC I EL SENTIT COMÚ AL CONSISTORI VIGATÀ

|ARTICLE D'OPINIÓ|

Josep Anglada i Rius

Portaveu de PxC a l’Ajuntament Vic


En el ple celebrat aquest passat dilluns a l’Ajuntament de Vic, es va debatre una moció presentada pel grup municipal antisistema de la CUP on es proposava l’abolició de la monarquia espanyola. La moció no va prosperar pels cinc vots en contra de Plataforma per Catalunya. Només el Grup Municipal d’ERC hi ha votat a favor. CiU, PSC, ICV i SI es van abstenir.

El curiós del cas és que cap partit del consistori vigatà volia que aquesta moció prosperés, i van deixar la responsabilitat en mans de PxC per tal que la moció fos rebutjada.

Plataforma per Catalunya sempre hem aplicat el sentit comú en el consistori vigatà. Per tant, no podíem entrar en el joc demagògic d’una formació antisistema i amb principis marxistes-leninistes com és la CUP.

La regulació i la fonamentació de l’existència de la monarquia espanyola està basada en la constitució aprovada en referèndum, per tant, es podrà o no estar d’acord amb aquest text, però el plantejament de la moció no s’ajustava a aquesta realitat. PxC vam votar en contra per considerar-la una moció de fireta, fora de lloc, immadura, estèril, deficient, contradictòria i poc seriosa.

Plataforma per Catalunya continuarà aplicant el sentit comú a l’Ajuntament de Vic, i a diferència de les pallassades de la CUP d’abandonar la sala de plens per tal de no debatre les mocions de PxC, nosaltres sí debatrem les mocions i les debatem perquè considerem que és en el debat plenari on s’han de marcar les diferències amb els grups antisistema, i perquè creiem que en democràcia les idees s’han de combatre amb idees i pedagogia i no amb violència com fa la CUP.WWW.ALERTADIGITAL.COM, 10/01/2012; CON ESA GENTE NI A LA ESQUINA: LA PxC DE VIC TUMBA UNA MOCIÓN DE LA CUP QUE PROPONÍA LA ABOLICIÓN DE LA MONARQUÍA

Redacción.- El grupo municipal de Plataforma per Catalunya (PxC)
en Vic ha evitado con sus cinco votos en contra que prosperase este lunes una moción presentada por los separatistas de la CUP en la que se proponía la abolición de la Monarquía. Sólo el grupo municipal de ERC votó a favor de la moción. CiU, PSC, ICV y SI se abstuvieron.

El portavoz de PxC en el Ayuntamiento de Vic y líder del partido, Josep Anglada, calificó “poco seria” la propuesta, además de “fuera de lugar, inmadura, estéril, deficiente y contradictoria”. “Nos negamos a entrar en el juego demagógico de una formación antisistema con principios marxistas-leninistas”, dijo el dirigente plataformista al término de la sesión plenaria.

Anglada señaló asimismo que “la regulación y la fundamentación de la existencia de la Monarquía española está basada en la Constitución aprobada en referéndum”. “Por consiguiente”, añadió, “se podrá o no estar de acuerdo con este texto, pero la moción tiene que ajustarse a esta realidad y no a planteamientos como los utilizados por la CUP, que son risibles desde el punto de vista jurídico”.
Indicó asimismo que “a diferencia de las payasadas que acostumbran hacer colectivos como la CUP, en Plataforma per Catalunya sí debatimos las mociones”.

Anglada consideró por otro lado que es en los debates plenarios donde su partido tiene que ”marcar las diferencias con los grupos antisistemas” y recalcó que en una democracia digna de ese nombre, “las ideas se tienen que combatir con ideas y pedagogía y no con violencia, como hace la CUP”, en clara referencia a la campaña de amenazas e intimidaciones que se lleva a cabo contra cargos públicos y militantes de la PxC.WWW.EUROPAPRESS.ES, 09/01/2012; VIC RECHAZA UNA MOCIÓN QUE RECLAMABA LA ABOLICIÓN DE LA MONARQUÍA

Redacción.-
El pleno del Ayuntamiento de Vic (Barcelona) ha rechazado este lunes una moción que reclamaba la abolición de la Monarquía, según han explicado a Europa Press fuentes municipales.

El texto presentado por la CUP reclamaba además que el municipio se declarase "moralmente excluido de los dominios de la Monarquía", después de que esta ciudad ya se declarase moralmente excluido de la Constitución tras la sentencia del Tribunal Constitucional (TC) sobre el Estatut.

La moción ha sido rechazada por los votos a favor de los cinco concejales de PXC, que se han impuesto a los votos favorables de un concejal de ERC y uno de la CUP, mientras que los ediles de CiU, PSC, ICV y SI se han abstenido.EL9NOU, 13/01/2012; PORTADA I PÀG. 9 TENSIÓ CREIXENT ENTRE LA PxC I LA CUP AL PLE DE VIC

Només ERC va donar suport a la CUP en la moció contra la monarquia borbònica

Vic.- Josep Comajoan.-
El ple de Vic de dilluns va tornar a viure moments de tensió. No com en l’anterior mandat, entre PxC i govern, sinó entre el grup de Josep Anglada i el de la CUP. Els moments més àlgids d’un ple que per la resta va ser plàcid i estranyament curt van ser en la discussió d’una moció de la CUP perquè l’Ajuntament es declarés moralment exclòs de la monarquia borbònica espanyola.

El punt només va rebre el suport del portaveu d’ERC, Joan López (el seu company de grup Joan Ballana s’havia hagut d’absentar per motius personals). Els cinc vots de PxC van tombar la moció, ja que tota la resta de grups –CiU, PSC, ICVEUiA i SI– van preferir no mullar-se i es van abstenir. Amb aquesta actitud, van polaritzar encara més el debat entre els portaveus de PxC i CUP, Josep Anglada i Georgina Rieradevall. Aquesta última, ostensiblement sola –fins i tot físicament, li faltava a una banda la seva companya Laia Jurado, que ja no va ser al ple, i a l’altra,Ballana–, va referir-se en tot moment a la PxC adreçant-se a l’alcalde, seguint l’estratègia de no entrar-hi en debat. De fet, va ser per demanar empara a l’alcalde perquè fes retirar els qualificatius d’“antisistema” i “violents”que Anglada els havia adreçat. L’alcalde, Josep M. Vila d’ Abadal (CiU), va dir que“antisistema” era un “qualificatiu polític” i no un insult,i que “violents” no havia sentit que els ho diguessin.

Josep Anglada, va dir que el regidor que en el pròxim ple substituirà Laia Jurado, Nil Puigivila ,havia insultat “durant tot el dia” la regidora de PxC Marta Riera en un carnaval de Torelló. Rieradevall va dir que portaria les acusacions al jutjat. Vila d’Abadal sí que va demanar a Anglada, i aquest hi va accedir tot i que a contracor, que retirés l’expressió “pallassada” referida al comportament de la CUP de deixar el ple quan es debaten mocions seves.

La tensió amb PxC va anar acompanyada en el debat de la moció d’una dura crítica per part de la majoria de grups. Fins i tot ERC, que hi va acabar donant suport, però no sense demanar-li a la CUP que la retirés, vist l’èxit que tenia entre la resta. Li van criticar defectes de forma i d’oportunitat. Iban Lapeira (SI), perquè d’Espanya ja no en volen saber res, ni si tenen rei o república. Xavier Tornafoch (ICV), després de dir que “estic convençut que a Catalunya no hi ha una majoria social a favor de la independència”, va criticar l’oportunisme de la moció. Jacint Raurell (PSC) va dir que el debat superava les atribucions del ple. Des de CiU, en boca d’Anna Erra i Josep M. Vila d’Abadal, es va fer una defensa implícita de la monarquia. Josep Arimany, en una de les primeres intervencions al ple en tot el mandat, va recordar que l’arxiduc Carles, que en la Guerra de Successió estava cridat a ser Carles III, sí que havia jurat fidelitat a les institucions catalanes i els vigatans que van firmar el Pacte de Sant Sebastià n’eren partidaris. Vila d’Abadal va criticar la CUP per “dividir” les forces independentistes de l’Ajuntament i va dir que s’abstenien per respecte, “però hauríem de votar en contra”. “L’oportunitat, en política, és molt important”, va concloure. Rieradevall hi posava cara de no entendre res. Anglada, d’haver guanyat una nova partida que ell ni tan sols havia convocat.FUENTES TORNA A L’AJUNTAMENT, TOT I LA CONDEMNA PER RACISME

Al ple de dilluns va prendre possessió com a regidor Joan Carles Fuentes (PxC), que substitueix Josep M. Paré, que és a la presó. Fuentes ha pres possessió malgrat la condemna –recorreguda davant l’Audiència de Barcelona– per un delicte d’incitació a l’odi, en una sentència on es reconeixia que va repartir pamflets racistes. Fuentes, referint-se a Paré, va dir: “Sóc feliç de tornar aquí, però amb un punt de tristesa per substituir una persona que no pot ser aquí per qüestions legals, però injustes”. “Moltes vegades la legalitat i la justícia no van de la mà”, va afegir.

CONSTI EN ACTA

Municipis per a la Independència. El ple va aprovar els estatuts de l’Associació de Municipis per a la Independència. Ho va fer amb el vot de tots els grups, excepte el PSC, que es va abstenir, i PxC, que hi va votar en contra.

Creu de sant Jordi per a la unió excursionista L’Ajuntament va fer la sol• licitud formal de la Creu de Sant Jordi per a la Unió Excursionista de Vic, amb motiu del centenari de l’entitat.

Reglament de convivència i seguretat Es va aprovar el reglament del Consell de Convivència i Seguretat. Joan Ballana va aconseguir que s’aprovés per unanimitat. Fins i tot PxC. Josep Anglada no es va estalviar de dir que si fa falta un consell com aquest és perquè no hi ha prou convivència i seguretat a la ciutat. Vila d’Abadal li ho va rebatre, però també va agrair el “canvi d’actitud” de PxC.WWW.ELTER.NET,09/01/2012; L'AJUNTAMENT DE VIC REBUTJA LA MOCIÓ DE LA CUP PER DEMANAR L'ABOLICIÓ DE LA MONARQUIA ESPANYOLA

Els vots de Plataforma per Catalunya han estat suficients per rebutjar la moció

Vic.- ACN.-
La moció que ha presentat la CUP aquest dilluns al ple de l’Ajuntament de Vic en què es proposava l’abolició de la monarquia no ha prosperat. Només el grup municipal d’ERC hi ha votat a favor. CiU, PSC, ICV i SI s’han abstingut, mentre que els cinc regidors de Plataforma per Catalunya hi ha votat en contra.

Des de CiU han al•legat que el text presentava “errors de plantejament, era redundant i pretenia interferir en la política del Parlament”. L’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, ha assenyalat que si s’aconsegueix la independència, “la constitució definirà si l’Estat és monàrquic o republicà”. Pel batlle, la proposta pretén “dividir” la societat que lluita per la independència.

La CUP ha presentat al ple d’aquest dilluns una moció per l’abolició de la monarquia espanyola. La proposta no ha prosperat pels cinc vots en contra de PxC ja que només hi ha votat a favor el regidor d’ERC a l’equip de govern (el segon regidor del grup no hi era present per motius professionals) i el vot d’una de les dues regidores de la CUP, la portaveu Georgina Rieradevall. La número dos de la CUP a Vic, Laia Jurado, no ha assistit al ple atès que fa uns dies va proposar la seva renúncia i encara no s’ha produït el relleu oficial. La resta de grups han optat per l’abstenció.

El text de la CUP assenyala que l’actual monarquia espanyola, “provinent de l’herència de la dictadura franquista”, és una “imposició antidemocràtica” ja que, entre d’altres motius, “el càrrec del rei és hereditari i vitalici i no és accessible a la ciutadania ni sotmès a la sobirania popular”. A més, segons la proposta, el sistema “situa la família reial per sobre de la ciutadania preservant privilegis indignes, sobretot en temps de crisi econòmica”.

El grup independentista a l’Ajuntament de Vic ha al•legat que amb aquesta proposta es pretenia “contribuir a l’increment del nivell democràtic tant de Vic com de la resta dels Països Catalans” i també assenyalava que la igualtat entre les persones i la sobirania popular “constitueixen dos fonaments democràtics bàsics”.

Per això, des de la CUP, la seva portaveu, Georgina Rieradevall, ha explicat que amb la moció es pretenia declarar la ciutat de Vic “moralment exclosa del domini de la monarquia espanyola” i expressar la voluntat de “viure en uns Països Catalans plenament lliures i democràtics on es respecti la sobirania popular i la igualtat entre persones”. A més, segons ha explicat Rieradevall, la proposta demanava sol•licitar al Parlament que iniciés els tràmits necessaris per presentar una proposició de llei al Congrés de reforma de la Constitució espanyola que contemplés l’abolició de la monarquia i permetés la secessió de la nació catalana. En cas que la reforma constitucional fos denegada, s’instava al Parlament a convocar un referèndum per la independència.

Des de CiU, la seva portaveu, Anna Erra, ha explicat que “es fa difícil votar a favor de la moció” perquè, ha dit, “pretén interferir en el bon desenvolupament del Parlament”. A més, ha afegit que el ple no és el lloc indicat per debatre el model d’Estat “i encara menys barrejar-ho amb la independència”.

Des de CiU, la seva portaveu, Anna Erra, ha explicat que “es fa difícil votar a favor de la moció” perquè, ha dit, “pretén interferir en el bon desenvolupament del Parlament”. A més, ha afegit que el ple no és el lloc indicat per debatre el model d’Estat “i encara menys barrejar-ho amb la independència”.

Per l’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, el sistema que s’instaurarà a Catalunya si s’assoleix la independència “l’haurà de dir la seva constitució”. Així, la constitució definirà si Catalunya és una monarquia o un república “i ho faran les forces escollides democràticament que hi hagi en aquell moment”. A més, Vila d’Abadal ha afegit que Catalunya “serà igual d’independent tant si és una monarquia o una república”. En aquest sentit, el batlle ha ressaltat el fet que aquest tipus de proposta “va en contra l’objectiu de la independència” i “divideix” el poble.

Alguns partits qualifiquen la moció d’oportunista i reclamen unitat a l’hora de presentar mocions

El portaveu del PSC, Jacint Raurell, ha coincidit amb l’alcalde en afirmar que la moció és oportunista perquè s’“aprofita dels problemes que actualment té la monarquia”. Pel què fa a ICV, el regidor Xavier Tornafoch ha assenyalat que “ni PSOE ni PP donaran suport a una eventual abolició de la monarquia” i ha afegit que “ara hi ha una batalla molt més important que és la intenció de l’Estat en ‘validar’ els pressupostos de les comunitats ja que suposaria un cop molt dur a l’autogovern de Catalunya”.

Des d’ERC, Joan López ha demanat a la CUP que si Vic vol ser “referència” en termes de qualitat i quantitat d’independentisme “cal fer propostes unitàries” i, en aquest sentit, ha estes la mà a fer propostes conjuntes. Per SI, Iban Lapeira ha assenyalat que la proposta és “contradictòria” perquè “ha de ser voluntat dels espanyols si volen o no tenir monarquia, la decisió és legitimitat seva”. I, a més, ha afegit que si Vic ja s’ha declarat moralment exclosa de la Constitució, “això vol dir que tampoc contempla la monarquia”.

Plataforma per Catalunya ha estat l‘únic grup municipal que hi ha votat en contra. El seu portaveu, Josep Anglada, ha qualificat la proposta de “moció de fireta, fora de lloc, immadura i poc seriosa”.WWW.EL9NOU.CAT, 09/01/2012; VILA D'ABADAL MATISA EL SEU CALENDARI SOBRE L'ESTAT PROPI

Vic.- Redacció.-
L'alcalde de Vic reconeix que és molt difícil, per no dir impossible, que es compleixi el seu pronòstic d'assolir la independència en tres anys. S'han de donar terminis.

El ple de Vic va aprovar ahir els estatuts de l’Associació de Municipis per la Independència i Vila d’Abadal va dir que l’horitzó de tres anys per assolir l’estat propi que albirava la setmana passada era només per iniciar un camí sense retorn.

Els estatuts es van aprovar amb el suport de Convergència, Esquerra, la CUP, Solidaritat i Iniciativa. El PSC es va abstenir i PxC va votar-hi en contra.WWW.EL9NOU.CAT, 09/01/2012; L'AJUNTAMENT DE VIC TOMBA UNA MOCIÓ DE LA CUP QUE PROPOSAVA L'ABOLICIÓ DE LA MONARQUIA ESPANYOLA

Vic.- Laura Busquets .- ACN.-
Només el grup municipal d'ERC hi dóna suport i els cinc regidors de PxC hi han votat en contra. CiU, PSC, ICV-EUiA i SI s'han abstingut.

La moció que ha presentat la CUP aquest dilluns al ple de l'Ajuntament de Vic en què es proposava l'abolició de la monarquia no ha prosperat. Només el grup municipal d'ERC hi ha votat a favor. CiU, PSC, ICV i SI s'han abstingut, mentre que els cinc regidors de Plataforma per Catalunya hi ha votat en contra.

Des de CiU han al•legat que el text presentava "errors de plantejament, era redundant i pretenia interferir en la política del Parlament". L'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, ha assenyalat que si s'aconsegueix la independència, "la constitució definirà si l'Estat és monàrquic o republicà". Pel batlle, la proposta pretén "dividir" la societat que lluita per la independència.

La CUP ha presentat al ple d'aquest dilluns una moció per l'abolició de la monarquia espanyola. La proposta no ha prosperat pels cinc vots en contra de PxC ja que només hi ha votat a favor el regidor d'ERC a l'equip de govern (el segon regidor del grup no hi era present per motius professionals) i el vot d'una de les dues regidores de la CUP, la portaveu Georgina Rieradevall. La número dos de la CUP a Vic, Laia Jurado, no ha assistit al ple atès que fa uns dies va proposar la seva renúncia i encara no s'ha produït el relleu oficial. La resta de grups han optat per l'abstenció.

El text de la CUP assenyala que l'actual monarquia espanyola, "provinent de l'herència de la dictadura franquista", és una "imposició antidemocràtica" ja que, entre d'altres motius, "el càrrec del rei és hereditari i vitalici i no és accessible a la ciutadania ni sotmès a la sobirania popular". A més, segons la proposta, el sistema "situa la família reial per sobre de la ciutadania preservant privilegis indignes, sobretot en temps de crisi econòmica".

El grup independentista a l'Ajuntament de Vic ha al•legat que amb aquesta proposta es pretenia "contribuir a l'increment del nivell democràtic tant de Vic com de la resta dels Països Catalans" i també assenyalava que la igualtat entre les persones i la sobirania popular "constitueixen dos fonaments democràtics bàsics".

Per això, des de la CUP, la seva portaveu, Georgina Rieradevall, ha explicat que amb la moció es pretenia declarar la ciutat de Vic "moralment exclosa del domini de la monarquia espanyola" i expressar la voluntat de "viure en uns Països Catalans plenament lliures i democràtics on es respecti la sobirania popular i la igualtat entre persones". A més, segons ha explicat Rieradevall, la proposta demanava sol•licitar al Parlament que iniciés els tràmits necessaris per presentar una proposició de llei al Congrés de reforma de la Constitució espanyola que contemplés l'abolició de la monarquia i permetés la secessió de la nació catalana. En cas que la reforma constitucional fos denegada, s'instava al Parlament a convocar un referèndum per la independència.

Des de CiU, la seva portaveu, Anna Erra, ha explicat que "es fa difícil votar a favor de la moció" perquè, ha dit, "pretén interferir en el bon desenvolupament del Parlament". A més, ha afegit que el ple no és el lloc indicat per debatre el model d'Estat "i encara menys barrejar-ho amb la independència".

Per l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, el sistema que s'instaurarà a Catalunya si s'assoleix la independència "l'haurà de dir la seva constitució". Així, la constitució definirà si Catalunya és una monarquia o un república "i ho faran les forces escollides democràticament que hi hagi en aquell moment". A més, Vila d'Abadal ha afegit que Catalunya "serà igual d'independent tant si és una monarquia o una república". En aquest sentit, el batlle ha ressaltat el fet que aquest tipus de proposta "va en contra l'objectiu de la independència" i "divideix" el poble.

Alguns partits qualifiquen la moció d'oportunista i reclamen unitat a l'hora de presentar mocions

El portaveu del PSC, Jacint Raurell, ha coincidit amb l'alcalde en afirmar que la moció és oportunista perquè s'"aprofita dels problemes que actualment té la monarquia". Pel què fa a ICV, el regidor Xavier Tornafoch ha assenyalat que "ni PSOE ni PP donaran suport a una eventual abolició de la monarquia" i ha afegit que "ara hi ha una batalla molt més important que és la intenció de l'Estat en 'validar' els pressupostos de les comunitats ja que suposaria un cop molt dur a l'autogovern de Catalunya".

Des d'ERC, Joan López ha demanat a la CUP que si Vic vol ser "referència" en termes de qualitat i quantitat d'independentisme "cal fer propostes unitàries" i, en aquest sentit, ha estes la mà a fer propostes conjuntes. Per SI, Iban Lapeira ha assenyalat que la proposta és "contradictòria" perquè "ha de ser voluntat dels espanyols si volen o no tenir monarquia, la decisió és legitimitat seva". I, a més, ha afegit que si Vic ja s'ha declarat moralment exclosa de la Constitució, "això vol dir que tampoc contempla la monarquia".

Plataforma per Catalunya ha estat l'únic grup municipal que hi ha votat en contra. El seu portaveu, Josep Anglada, ha qualificat la proposta de "moció de fireta, fora de lloc, immadura i poc seriosa".WWW.OSONA.COM, 09/01/2012; INDEPENDÈNCIA, MONARQUIA I CARES NOVES AL PRIMER PLE DE L'ANY A VIC

L'Ajuntament aprova els estatuts de l'Associació de Municipis per la Independència i demana la Creu de Sant Jordi per a la Unió Excursionista de Vic. Laia Jurado (CUP) fa oficial la seva renúncia de regidora i Joan Carles Fuentes (PxC) torna al consistori vigatà.

Vic.- Redacció.-
Sessió breu , però intensa. El primer ple de l’Ajuntament de Vic ha durat poc més de dues hores. S'hi han aprovat alguns punts destacats.

Entre aquests, destaca l’aprovació dels estatuts de l’Associació de Municipis per la Independència, constituïda fa unes setmanes a Vic . Tots els grups hi han donat suport a excepció dels PSC, que s’ha abstingut, i PxC, que hi ha votat en contra. Aquesta darrera formació ha qualificat l'associació com “un brindis al sol”.

En el marc del debat, Josep M. Vila d’Abadal, que ha estat l’impulsor, ha explicat la fulla de ruta inicial de l’Associació. Primer, assolir el màxim d’adhesions; segon, sumar-se a les iniciatives de la societat civil i coordinar tot el territori; i tercer, una consulta institucional per demanar al poble de Catalunya si vols ser independent.

Un altre dels punts importants ha estat la decisió de sol•licitar la Creu de Sant Jordi per a la Unió Excursionista de Vic, entitat que celebra el centenari de l’excursionisme a la capital d’Osona. Aquí, la unanimitat ha estat total. Tots els grups han felicitat l’entitat i han defensat que la proposta era totalment justificada. “Sempre ha estat una entitat molt viva. S’ho mereix”, ha apuntat Anna Erra (CiU).

El ple ha estat marcat per la renovació de regidors en dues formacions, en concret, a la CUP i PxC. Laia Jurado, regidora de la CUP, que no ha assistit a la sessió, ha renunciat oficialment al seu càrrec. Properament, la substituirà Nil Puigivila, de 26 anys d'edat i sociòleg professió. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, ha lamentat que la regidora de la CUP hagi plegat. “Ha fet una oposició franca i lleial”, ha dit. La portaveu de la formació, Georgina Rieradevall, ICV-EUiA i Si han agraït públicament la tasca feta per Jurado.

També hi ha hagut moviments a PxC, on l’exregidor Joan Carles Fuentes ha tornat al consistori, on va ser-hi la passada legislatura, per substituir Josep M. Paré,

El nou regidor de PxC, ha arribat amb força i amb alguns quilets de més. En el seu petit discurs d’investidura, Fuentes ha dit que estava content i que estava disposat a donar-ho "tot per a la ciutat". També ha reconegut que estava trist perquè substituïa un regidor que és a la garjola per unes causes legals “injustes”.

La monarquia divideix el ple

La moció sobre l’abolició de la monarquia, que ha presentat la CUP, ha donat molt de joc. Finalment, no ha prosperat a causa dels vots en contra de PxC. Només hi ha donat suport ERC i la CUP (dos regidors, ja que Joan Ballana ha deixat el ple a mitja sessió per raons professionals, i Laia Jurado tampoc ha assistit a l’acte).

Els altres partits s’han abstingut. CiU, que era qui tenia la paella pel mànec, ha considerat que era una iniciativa que no tocava debatre en aquest consistori. “La moció té errors de plantejament, és redundant, ja que ja es va aprovar l’exclusió moral de l’Ajuntament de la constitució espanyola, i interfereix en les competències del Parlament”, ha dit Erra.

Georgina Rieradevall (CUP) ha defensat que la moció expressava “el sentiment del poble català en el últims 300 anys”. Un cop s’ha vist que la proposta no prosperaria, ERC ha demanat a la CUP que retires la moció per tal de reformar-la i assegurar-ne la seva aprovació. Els republicans, juntament amb SI, han reclamat que totes les mocions que fessin referència a la sobirania nacional es presentessin conjuntament amb els altres partits independentistes. Rieradevall ha fet cas omís de les indicacions, dient que la mateixa moció ja s’havia aprovat en algun altre municipi.

Els partits que s’han abstingut han coincidit en recriminar a la CUP que barregés monarquia i independència i també han posat en dubte alguns dels arguments, sobretot històrics. “La discussió exhaustiva, rigorosa i prudent del model d’estat va més enllà del que nosaltres podem fer en aquesta moció”, ha apuntat Jacint Raurell, portaveu del PSC. PxC ha qualificat la moció d’“estèril, deficient i contradictòria”.

Vila d’Abadal ha estat més contundent: “Aquí no es tracta de fer una carrera per la independència”. Segons l’alcalde, aquesta moció va fins i tot en contra de la independència perquè divideix. Tot i això, CiU ha decidit abstenir-se.

EN BREU

El ple ha aprovat per unanimitat el reglament de funcionament del Consell de Convivència i Seguretat, que es posarà en marxa el primer trimestre del 2012. El reglament vol ser un òrgan de “participació i transparència”, segons Joan Ballana (ERC), regidor de Convivència i Seguretat.

Josep Anglada, portaveu de PxC, ha formulat la pregunta del perquè des del consistori no s’havia fet cap reunió amb els organitzadors dels Tonis. Joan López li ha respòs que, l’Ajuntament de Vic col•laborarà a la baixa a la Festa dels Tonis . Dijous que ve, hi haurà una reunió.

L’Orquestra de Cambra de Vic fa una aturada tècnica per plantejar-se el seu cost i el seu futur. Això ha estat el que li ha respòs l’equip de govern a Marta Riera regidora de PxC, quan ha formulat la pregunta.

Enviar noticia por correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir esta noticia
Darme de alta Darme de baja
PxC a Youtube