Catalán - Castellano
cuéntanos
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
síguenos

Noticias municipales

Vic, 02/10/2012; Plataforma per Catalunta (PxC) se abstiene en la votación de las Ordenanzas Fiscales

Vic, 02/10/2012; Plataforma per Catalunta (PxC) se abstiene en la votación de las Ordenanzas Fiscales

02/10/2012 - Vic

COMUNICADO DE PRENSA DE PLATAFORMA PER CATALUNYA (PxC)

PxC se abstuvo en la aprobación de las ordenanzas fiscales, impuestos y tasas por el 2013, ya que según Anglada, el equipo de gobierno no ha cumplido con su palabra de hacer la revisión del catastro.

Vic | Redacción.- El Ayuntamiento de Vic aprobó al pleno de este lunes las ordenanzas fiscales, impuestos y tasas para 2013. Plataforma per Catalunya (PxC) se abstuvo, puesto que como dijo su portavoz y líder de la oposición Josep Anglada, “no podemos apoyar a estas ordenanzas que continúan perjudicando a los vicenses”.

En este sentido, Anglada señaló que “el equipo de gobierno no puede decir y repetir, sin mentir, que el IBI queda congelado. Porque es falso. Y es falso porque el IBI sube debido a la continuada revisión a la alza de los valores del catastro. Y Sube tanto que los vicenses hemos sufrido un incremento del recibo del IBI de un 67 % en 7 años, y añadió “si en época de bonanza el ayuntamiento y la Agencia Tributaria acordaron una revisión a la alza, cada año, hasta el 2014, y la acordaron en base a un crecimiento económico que parecía sin parar, desde el 2008 esto ha cambiado.

Anglada acabó diciendo que “el incremento del recibo del IBI tiene unas consecuencias muy negativas económicamente, que son socialmente injustas y que atentan contra la solidaridad de las familias más necesitadas”.

El resto de puntos estuvieron de puro trámite. Hay que destacar el mal estar que creó la nueva normativa a la hora de debatir las mociones presentadas por los diferentes grupos municipales, que se ha sacado de la manga el alcalde Josep M. Vila de Abadal, la cual estuvo tasada de antidemocrática por el resto de grupos de la oposición.

La primera moción a debatir estuvo de PxC, donde se pedía la Disolución de las Cortes Españolas y la convocatoria de elecciones generales. La moción sólo tuvo los votos de PxC. Joan Carles Fuentes dijo que “si consideran que los compromisos electorales del PP son imposibles de cumplir ante la actual coyuntura económica, tenemos que entender que no tienen capacidad moral ni espaldarazo popular para continuar el mismo gobierno ni composición a las cortes generales”.

La segunda moción también de PxC, solicitaba instalar una valla protectora en la calle Prat d'En Galliners, Cristina Gayoso hizo referencia a “que " si no se hace nada por esta problemática que afecta a una de las vias más importantes de la ciudad algun dia tendremos que lamentar alguna vida" y  ha añadido que " estos elementos instalados actualmente constituyen un gran peligro para los usuarios".

La otra moción presentada por la CUP solicitando transparencia en las cuentes municipales ha recibido el apoyo de SI, ICV y PxC, los votos en contra del equipo de gobierno CiU y ERC y la abstención del PSC. Marta Riera dijo que “ PxC está totalmente de acuerdo en una de las palabras que incluye la moción y que es la desconfianza que la casta política genera a los ciudadanos, sea por la corrupción o por las mentiras y engaños que los políticos de los últimos 30 años han generado a los ciudadanos”. Y acabó diciendo “PxC entiende que dar transparencia a las cuentas municipales es un ejercicio democrático, favorable por los ciudadanos, y que por lo tanto, PxC no tiene inconveniente al votar a favor”.

Finalmente la moción del PSC, se ha retirado y la de ICV ha pasado a formularse como ruego.

En el apartado de ruegos y preguntas, PxC ha formulado un total de 5

PxC

Vic, 2 de octubre de 2012

 

 

Enviar noticia por correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir esta noticia
Noticias relacionadas en otros medios de comunicación

WWW.EL9NOU.CAT, 01/10/2012; Vic aprova les taxes i impostos

Els tres grups van destacar els avenços socials de les seves aportacions. El debat més viu del ple, però, ha estat la moció de la CUP per una major transparència dels comptes públics. Només CiU i ERC hi han votat en contra, però l'abstenció del PSC ha permès tombar la moció.

Vic.- Redacció.-  L'Ajuntament de Vic ha aprovat al ple d'aquest dilluns ha aprovat les ordenances fiscals - impostos i taxes- per a 2013. Són ordenances pensades especialment per al temps de crisi profunda que vivim, segons ha reconegut el regidor d'Hisenda, David Sala (CiU). Als números que va presentar l'equip de govern s'hi han afegit les aportacions de CUP i PSC, i a última hora de SI, que encar les doten d'un sentit més social del que ja tenien. El text també preveu algunes aportacions d'ICV, tot i que finalment el grup ecosocialista s'ha abstingut. PxC també s'ha abstingut, ja que volia una rebaixa encara més gran de l'IBI.

LA MOCIÓ PER LA TRANSPARÈNCIA, TOMBADA PER UN SOL VOT

El debat més viu del ple ha estat en la moció de la CUP demanant més transparència en els comptes públics. Entre altres coses, demanaven la publicació a la web de les retribucions de tots els regidors, així com un informe mensual on es detallessin, regidor per regidor, les despeses en dietes, transport i telefonia. També en què es gasta l'alcaldia la partida de lliure disposició.

Al final, només els dos grups de govern, CiU i ERC, han votat en contra de la moció. L'abstenció del PSC, però, ha facilitat que s'acabés tombant. A favor, a part de la CUP, hi han votat PxC, ICV i SI. Des del govern s'havia demanat la retirada de la moció i que es passés a l'apartat de precs i preguntes, en el qual no cal sotmetre el text a votació.


WWW.OSONA.COM, 01/10/2012; Vic congela els impostos i les taxes

L’equip de govern (CiU i ERC) obté un ampli consens, amb els vots a favor de SI, PSC i la CUP, que han aportat algunes esmenes. La sessió ha estat marcada per l’informe jurídic de la secretària de l’Ajuntament, que ha posat en dubte legal les mocions de l’oposició.

Vic.- Pere Pratdesaba.- El ple de l’Ajuntament de Vic ha aprovat avui congelar les ordenances fiscals per al 2013. Gairebé tots els impostos i taxes queden igual que l’any passat i només s’apuja un 3% la taxa d’escombraries. El gravamen de l’IBI baixa una mica, per compensar l’increment del decret del govern espanyol i el rebut final que pagarà el ciutadà, tal com ha insistit l’equip de govern en diverses ocasions, serà el mateix que el 2012. 

Les noves ordenances fiscals han obtingut el suport d'una àmplia majoria del consistori, amb  15 dels 21 regidors. Hi ha votat a favor l’equip de govern (CiU i ERC) i la CUP, SI i PSC, que han fet algunes aportacions a les noves ordenances. PxC i ICV-EUiA s’han abstingut.

‘Acceptables, lògiques i sensates’

Entre aquests acords puntuals en els que hi han participat, d’una manera o altre els partits que han donat suport a les ordenances, podem destacar les plusvàlues, que només bonificaran a la vivenda o al negoci (i s'eliminen les que no siguin de primer habitatge), la congelació de l’IBI o el compromís esmentat a les subvencions i ajudes.

Els partits que han donat suport a les ordenances també han vist amb bons ulls l’acord amb l’equip de govern. “Són unes ordenances fiscals acceptables”, opina Iban Lapeira (SI). “Es una proposta sensata. Cal mantenir els serveis i no augmentar la càrrega als ciutadans”, ha dit en la mateixa línia Jacint Raurell (PSC). Per la seva banda, Nil Puigivila (CUP) reconeix que hi ha hagut pocs canvis i “lògics” en relació a l’any anterior.

Xavier Tornafoch, tot i que se li han acceptat un parell d’esmenes, s’ha abstingut perquè s’ha queixat de les “presses” amb les quals s’han elaborat les noves ordenances fiscals.  El líder ecosocialista ha presentat també una bateria de propostes de caràcter social que l’equip de govern ha dit que tindria en compte en el marc de les tarificacions i bonificacions.

Per últim, Josep Anglada (PxC) ha sorprès els presents amb un raonament del tot estrany: “No hi podem donar suport perquè la majoria de partits n’hi ha donat. Ens hem de diferenciar”. Més endavant, ha acurat el seu discurs i ha argumentat que la congelació de l’IBI era “falsa” i que, al final, el ciutadà hauria de pagar més.

Informes polèmics de la secretària

Enrenou a l’apartat de les mocions. Els grups de l’oposició n’havien presentat cinc (dos PxC, una el PSC, una la CUP i una altre ICV-EUiA), que al final s’han quedat només en tres.

Tots els partits de l’oposició han estat molt crítics amb el document, que ha tensat al màxim la interpretació de la normativa i ha posat dubtes a un tipus de mocions que sempre s’havien acceptat amb tota naturalitat.

La transparència dels comptes municipals i la vulneració de dades a tercers

Les dues primers mocions, de PxC, s’han tombat per la via ràpida i tots els partits s’hi han oposat (menys a la segona, on ICV-EUiA s’ha abstingut). La primera, sobre la dissolució de les Corts Espanyoles i la convocatòria d’eleccions generals, que la resta de partits ha trobat desfasada i “fora de temps”, tal com ha apuntat la regidora de CiU Anna Erra.

A la segona moció, PxC demanava que es retiressin els blocs de formigó del carrer Prat d’en Galliners, per la seva alta perillositat, i s’instal•lés una tanca de protecció. Toni Serrat (CiU) ha dubtat de la sinistralitat que criticava PxC, ja que en els darrers mesos només hi havia hagut un accident, on a més el conductor anava begut, i ha instat el grup de Josep Anglada a portar aquestes temes per altres vies, ja sigui en forma de prec o a les comissions.

La tercera moció, de la CUP, ha estat la mes controvertida. El text demanava la “transparència dels comptes municipals” i s’instava l’Ajuntament a fer públic al web municipal les retribucions econòmiques i un informe mensual de les despeses dels regidors i càrrecs de confiança, i les despeses “a lliure disposició” del departament d’Alcaldia.

ICV-EUiA s’ha posat al costat de la CUP i ha dit que no entenia com una moció com aquella podia presentar problemes legals. També hi ha votat a favor Si i PxC, aquesta última formació de manera sorprenent, ja que no sol donar suport a  cap iniciativa de la CUP.


EL BREU, EN PLE

L’Ajuntament de Vic treballarà el 12 d’octubre. Fer festa seria “un desordre”, ha dit Vila d’Abadal. “Legalment no es pot fer”, ha afegit en una pregunta de Joan Carles Fuentes

La Guàrdia Urbana, en hissar l'estelada a la plaça del Mil•lenari, no va fer salutació oficial, per tant, va complir amb la legalitat vigent. Segons la pregunta de Cristina Gayoso.


 

EL9NOU, 05/10/2012; PÀG. 6 Al final, CUP, PSC i SI van donar suport a l’equip de govern, i PxC i ICV es van abstenir

Vic aprova les ordenances fiscals de 2013 sense ni un sol vot en contra

Josep Anglada (PxC) “L’any passat es van comprometre a revisar el cadastre i no s’ha fet. L’Ajuntament ha fallat a PxC i als ciutadans, és molt greu, és un engany moral, un escàndol”.

Vic.- Josep Comajoan.- L’Ajuntament de Vic va  aprovar al ple de dilluns les ordenances fiscals –impostos i taxes– de 2013. Ho va fer amb el vot a favor de CiU, ERC, CUP, PSC i SI, i l’abstenció de PxC i ICV. Cap vot en contra, per tant. L’acord amb PSC i CUP es va tancar el cap de setmana i a última hora de diumenge s’hi va sumar SI. Es fonamenta en tres punts principals. Primer,

l’eliminació de la bonificació en la plusvàlua en casos d’herència d’habitatges que no són de primera residència, una bonificació que s’havia incorporat l’any passat i que va suposar el vot en contra de CUP, ICV i SI.

Sí que s’hi incrementa, en canvi, la bonificació en la plusvàlua quan el que es traspassa és un comerç de fins a 300.000 euros de valor cadastral entre familiars, i una bonificació progressiva de l’IBI a famílies amb pocs recursos o amb tots els membres a l’atur o en situació precària.

El PSC també va aconseguir altres bonificacions per incentivar l’emprenedoria i el sector de la construcció El gir social impulsat des de l’oposició d’esquerres es completaria amb el compromís assumit amb ICV d’estudiar ja des de la pròxima comissió d’Hisenda un sistema de tarificació social en funció de la renda als serveis que depenen de l’Ajuntament. Una reivindicació històrica d’ICV que ara CiU estaria disposat a atendre. Aquest compromís va possibilitar que ICV no votés en contra de les ordenances. ICV es va mostrar especialment crític amb el poc temps que hi ha hagut per negociar- les, extrem que l’equip de govern va negar. Per la resta, el més destacat és la rebaixa en el tipus del gravamen que s’aplica a l’IBI per compensar l’increment obligat des del govern de Madrid. L’objectiu, segons el regidor d’Hisenda, David Sala (CiU), és que el contribuent pagui el mateix que aquest any. CUP i SI van mostrar el seu desacord en la baixa, ja que fins i tot haurien vist bé un increment lleuger de l’IBI per assegurar ingressos per a l’Ajuntament que es poguessin destinar als serveis socials. PxC, en canvi, no va votar a favor de les ordenances ja que encara demanava una rebaixa més gran en l’IBI. Josep Anglada (PxC) es va mostrar molt crític amb l’afirmació de l’equip de govern que l’IBI es congela.

 

EL9NOU, 05/10/2012; PÀG. 7 Només CiU i ERC voten contra la moció demanant més transparència als comptes municipals de Vic

Vic.- Josep Comajoan.-  l’alcalde es va comprometre a portar els números que els demanaven a la junta de portaveus. “No hi ha resa amagar, i menys per part de l’alcaldia”, va dir Josep M. Vila d’Abadal (CiU). La CUP, però, no va cedir més. “Els diners són públics i ha de ser la ciutadania que ha de veure els números a través de la web, no només els regidors a la junta de portaveus”, va dir Georgina Rieradevall, portaveu del grup independentista. Joan López (ERC) va mostrar-se partidari de la transparència i va intentar meditar oferint fórmules intermèdies, tot i que va advertir a la CUP que “a l’alcalde se li pot demanar que faci públics els comptes, però  no dir-li com ho ha de fer”.

Després d’un intens debat, Jacint Raurell (PSC) no va quedar convençut de l’absoluta legalitat de la moció i va optar per l’abstenció després de demanar que s’ajornés el debat per un altre ple. “Si es presenten les dades en junta de portaveus, ho trobo suficient”, va dir Raurell. Prèviament, Marta Riera (PxC), Xavier Tornafoch (ICV) i Iban Lapeira (SI) havien donat suport a la moció.

L’Ajuntament no obrirà pel 12-O

Vic La CUP i  PxC –en aquest últim cas, de forma irònica– van demanar si l’Ajuntament de Vic farà com altres que obriran el 12 d’octubre, Dia de la Hispanitat. Josep M. Vila d’Abadal va dir que no obririen perquè “tirar-ho endavant seria un desordre”, en estar el calendari ja fet.

La Guàrdia Urbana no va ‘saludar’ l’estelada

PxC es va tornar a queixar que dos agents de la Guàrdia Urbana hissessin l’estelada “anticonstitucional” de la plaça del Mil· lenari. Joan Ballana (ERC) va dir que precisament per “salvar aquest requisit” no van fer la “salutació oficial” a l’estelada.

La secretària declara ‘il·legals’ les cinc mocions presentades al ple

Tornafoch va passar la seva moció al torn de precs i preguntes. “Remetent- ho tot a interpretacions jurídiques, podem destruir o malmetre la democràcia local, i l’alcalde n’ha de ser conscient”, va remarcar Tornafoch. El PSC va retirar la seva moció demanant la reforma de la Constitució i la convocatòria d’un referèndum per la independència, en considerar que els esdeveniments dels últims dies l’han deixat “obsoleta i superada”, en paraules de Jacint Raurell.

Les dues mocions de PxC, demanant la dissolució de les Corts espanyoles i una millora de la seguretat al carrer Prat d’en Galliners, també van ser tombades.

Darme de alta Darme de baja
PxC a Youtube