Catalán - Castellano
cuéntanos
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
síguenos

Noticias municipales

Vic, 17/01/2014; PxC es el único partido que no apoya el sistema de recogida de residuos puerta a puerta

Vic, 17/01/2014; PxC es el único partido que no apoya el sistema de recogida de residuos puerta a puerta

17/01/2014 - Vic

COMUNICADO DE PRENSA DE PLATAFORMA PER CATALUNYA (PxC)

Anglada: PxC vota en contra el nuevo sistema de recogida de residuos puerta a puerta, y se opone a que la futura biblioteca de Vic, lleve el nombre de Nelson Mandela.

Vic | Redacción. - El Ayuntamiento de Vic celebró el pleno ordinario el pasado lunes día 13 de enero. El pleno sólo presentaba un punto caliente en el orden del día, la propuesta del equipo de Gobierno de impulso del sistema de recogida de residuos puerta a puerta en toda la Ciudad. El gobierno de Vic recibió el apoyo de todos los grupos, excepto PxC.

Anglada, comenzó diciendo que "nadie puede negar en este consistorio que el grupo municipal de Plataforma per Catalunya, desde el primer día manifestó que no veía con buenos ojos la implantación del sistema de recogida de residuos puerta a puerta”. En este sentido, Anglada manifestó que "el puerta a puerta supondrá un esfuerzo muy grande para todos, Ayuntamiento y ciudadanos, lo que seguramente ustedes no son conscientes "añadiendo "no confundan a los ciudadanos, voluntad política tenemos todos, unos la utilizan para uso personal y otros para uso colectivo “.

Finalmente, el líder identitario señaló que "si el cambio de modelo se aplicaba esta legislatura, en las elecciones municipales de 2015, PxC llevaría en su programa electoral su retirada inmediata”.

En el apartado de mociones se presentaron dos de la CUP. La primera de reconocimiento a Nelson Mandela y que el equipo de gobierno formado por CiU y ERC presentaron una enmienda a la totalidad y se sacaron de la manga con el proyecto de la nueva biblioteca en los terrenos del antiguo cuartel de la Guardia civil y bautizarlo con el nombre de Nelson Mandela, finalmente las dos mociones se retiraron por el próximo pleno hacer una conjunta.

Anglada, lamentó que "se hubiera decidido poner un nombre en una zona tan " sensible " sin consensuarlo antes con los vecinos" añadiendo " el grupo municipal de PxC no comparte que la biblioteca lleve el nombre de Nelson Mandela y cree que la deberían escoger los vecinos del Remei”.

La segunda moción hacía referencia a la transparencia en los organismos perceptores de recursos procedentes del Ayuntamiento, la moción quedó aprobada por unanimidad al aportar más enmiendas desde el equipo de gobierno. El portavoz de PxC manifestó que "si la administración es clara y limpia, o sea transparente, no debe poner ningún impedimento para que sus ciudadanos conozcan dónde van a parar sus impuestos, ya que la transparencia es contraria entendemos nosotros en la corrupción política”.

PxC, hizo un total de seis preguntas en un pleno que duró tres horas y media.

PxC

Vic, 17 de enero de 2014

 

 

 

Enviar noticia por correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir esta noticia
Noticias relacionadas en otros medios de comunicación

WWW.OSONA.COM, 13/01/2014; Vic decideix aplicar el porta a porta tot i que encara no es fixa cap calendari

El ple aprova una declaració de caire polític, amb els vots a favor de tots els partits menys PxC

La decisió tampoc defineix com es farà la gestió del nou model de recollida selectiva

Vic.- Pere Pratdesaba.-  El ple de Ajuntament de Vic ha aprovat en la sessió d’aquesta tarda donar suport a la implantació del servei de recollida de residus porta a porta a la ciutat. La decisió és estrictament política i posposa el calendari i el tipus de gestió a fi i efecte de consensuar un projecte més madurat amb la majoria de forces polítiques. De fet, aquest matís ha permès l’adhesió del PSC i ERC, que tenien algunes reticències en la idoneïtat d’aplicar immediatament el canvi de model. Finalment, el punt s’ha aprovat amb el vot favorable de tots els partits del consistori (PSC, CiU, ERC, SI, CUP i ICV-EUiA) i el vot en contra de PxC. Setze regidors a favor i quatre en contra (no ha assistit al ple Cristina Gayoso, de PxC).

Tot i no tenir un component pràctic, ja que no es decideix quan i com s’implementarà el porta a porta, el punt aprovat té un simbolisme importantissim, és tota una “declaració d’intencions”, tal com l’han qualificat alguns dels regidors. El grups del consistori han aprovat “reconèixer” el projecte del porta a porta i donar suport a la seva divulgació i implantació, “participant en les presentacions a entitats a associacions, col·lectius i ciutadania en general”. També es considera “un projecte prioritari en visió global de ciutat que supera els interessos de partit”.

En el debat previ a l’aprovació no hi ha hagut massa sorpreses. Les distintes formacions han argumentat la seva votació d’una manera semblant a la que la majoria ja havien fet en declaracions o notes anteriors .  

Un suport ampli de l’oposició

La proposta, com ja havien avançat les dues formacions, ha obtingut el suport incondicional de SI i ICV-EUiA. “Hem d’anar cap aquest model de recollida. Si som els primers tindrem ajudes”, ha argumentat Iban Lapeira, portaveu de SI. “El porta a porta permetrà tenir una ciutat més neta i més endreçada”, ha defensat el seu homòleg ecosocialista, Xavier Tornafoch. Tots dos han alertat, però, que caldrà estar preparats pels problemes que es generaran al principi de la implantació.

En la mateixa línia s’ha expressat la CUP. La formació ha donat suport al canvi de model perquè és una “bona eina per recollir millor” i ja ho portaven al seu programa electoral, tal com ha explicat Marc Barnolas. La CUP, però, ha condicionat la seva implicació futura a que hi hagi una bona campanya informativa a la ciutadania i que l’adjudicació de la gestió de la recollida de residus sigui “transparent”. Tampoc ha descartat que, finalment, es pogués fer una consulta popular.

El PSC ha estat menys benèvol i, tot i donar-hi ple suport des d’una perspectiva “mediambiental”, ha apuntat que abans de l’execució del projecte caldrà debatre punts com l’impacte amb la relació amb el Consell Comarcal o la manera amb la qual s’implica a la ciutadania, que Jacint Raurell ha recomanat que no sigui “punitiva”, sinó informativa i “amb molta pedagogia”. Tot i això, i tenint en compte que només es tractava d’una “declaració d’intencions i no hi ha data fixada per la implantació”, els socialistes han votat a favor del punt.

Josep Anglada avança part del seu programa electoral

Qui ha estat més contundent ha estat Josep Anglada, la qual cosa ha sorprès, ja que Antoni Serrat havia intentat en els darrers dies convèncer el líder de PxC perquè s’abstinguessin a la votació. No ha estat així, els quatre regidors de PxC han votat en contra del porta a porta. I no només això, Anglada, en el seu discurs, ha anunciat que si el canvi de model s’aplicava aquesta legislatura, a les eleccions municipals de 2015 portaria en el seu programa electoral la seva retirada immediata.

Malgrat aquesta afirmació, Anglada ha volgut deixar clar que la seva postura no era electoralista: “PxC no ha tingut mai cap intenció de treure rendiment polític del porta a porta”. El portaveu i president de la formació ha assegurat que “una àmplia majoria dels veïns de Vic no veuen amb bons ulls el porta a porta”.

L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, ha qualificat els seus arguments de “demagògics” i electoralistes”.  I ha afegit: “El porta a porta és important perquè és responsabilitat dels propis veïns. La recollida de residus és seva”.


WWW.OSONA.COM, 13/07/2014; L'equip de govern de Vic sorprèn al ple amb el projecte de la nova biblioteca

CiU i ERC proposen ubicar l’equipament als terrenys de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil i batejar-lo amb el nom de Nelson Mandela

La iniciativa es retira i es posposa

Vic.- Pere Pratdesaba.-  Joan López (ERC), com a portaveu de l’equip de govern (ERC i CIU), va sorprendre els assistents al ple de l’Ajuntament de Vic celebrat ahir, amb una moció on s’instava a iniciar el projecte d’una nova biblioteca municipal, tan reclamat des de fa temps pels veïns de la zona sud de la ciutat, i incloure les dotacions econòmiques necessàries en el pressupost del 2014. El text proposava ubicar l’equipament als terrenys de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil, on hi va haver l’atemptat d’ETA, un lloc qualificat pel POUM com a zona d’equipaments culturals, educatius i socials; i batejar-lo amb el nom Nelson Mandela.

La iniciativa, que finalment es va retirar i posposar fins al proper ple, va sobtar per diverses raons. En primer lloc, el format en el que es va donar a conèixer un tema tan important: com a contraproposta a una moció que va presentar la CUP, on demanava que es posés el nom de Nelson Mandela a un pont de la ciutat, en concret, al que uneix el passeig de la Generalitat i el parc Balmes. La contramoció de l’equip de govern es va gestar en secret i cap dels regidors de l’oposició va saber res fins uns minuts abans de començar la sessió.

A l’ordre del dia, també hi havia una altre punt important per a la ciutat: la recollida de residus porta a porta. El canvi de model es va aprovar amb el vot de tots els partits menys PxC, que hi va votar en contra. El consistori, per altra banda, va donar llum verda a la revisió de tarifes del servei del taxi, que pujaran un 2% aquest 2014 (la pujada de bandera es manté intacta, però) i va denegar la sol·licitud de pròrroga de l’execució de concessió per a la construcció d’allotjaments universitaris al carrer de la Ramada i el carrer de Sant Just, perquè l’empresa no té prou finançament. També es va aprovar la prorroga de l’encomana de la gestió de Parctec Vic (que passarà a dir-se Creacció) en l’àmbit de promoció econòmica, amb el vot a favor de tots els partits menys la CUP.

La CUP va presentar una segona moció, on es reclamava la transparència dels comptes de les partides destinades sobretot a empreses, consorcis i fundacions. La formació demanava que es fessin públics aquests números, “de manera entenedora i fàcil de trobar”. La proposta excloïa les entitats que rebessin ajuts inferiors a 5.000 euros.

Tots els partits hi van estar d’acord menys CiU i ERC, que van demanar que la moció assumís un nou redactat que havia preparat l’equip de govern i que “anava més enllà”, segons Anna Erra (CiU), i que es modifiquessin alguns dels terminis. La CUP va acceptar aquests canvis, sempre hi quan la resta del seu redactat es mantingués íntegre i intacte. Finalment, i després d’un dur debat, la moció, ja modificada, es va aprovar per unanimitat.

Una biblioteca vinculada a la cultura de la pau

En el debat sobre la biblioteca, que va tenir un to rocambolesc, els partits de l’oposició van coincidir en criticar les maneres de l’equip de govern. El PSC i PxC van lamentar que s’hagués decidit posar un nom en una zona tan “sensible” sense consensuar-ho abans amb els veïns, partits o víctimes de l’atemptat. La socialista Mari Moyano va qualificar l’actitud de CiU i ERC de manca de “sensibilitat democràtica” i la moció com a “improvisada” i “frívola”.

Finalment, l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, va assumir les crítiques de l’oposició i va decidir retirar la moció. La proposta es tornarà a portar al proper ple, ara ja de manera pactada amb la CUP, que també va acceptar retirar la seva moció, tal com va proposar l’equip de govern.

El projecte en sí de la futura biblioteca va quedar en un segon pla i s’haurà d’esperar al proper ple per conèixer els detalls. En tot cas, tal com va explicar Joan López, l’equipament haurà d’adaptar-se a “les tecnologies dels nous temps” i a la situació econòmica actual. En aquest darrer punt, el projecte inicial de l’equip de govern aposta per una mobilització ciutadana de cara a recollir fons econòmics i no esperar que les dotacions flueixin de les administracions superiors.

Pel que fa als serveis que oferirà la biblioteca, estaran coordinats amb l’actual biblioteca Joan Triadú i “s’hi ubicaran els treballs i propostes vinculats a les iniciatives ciutadanes i institucionals, relacionades amb la diversitat cultural i la cultura de la pau”, segons el text de la moció.

El ple, en breu

Un vehicle amb una parella de nuvis es va afegir a la cua de la cavalcada de Reis, sense l’autorització de l’Ajuntament. El regidor Toni Serrat ho va lamentar. Arran d’una pregunta de Josep Anglada.

Joan Ballana (ERC) va diferenciar els captaires que demanen per subsistència i els que pertanyen a màfies. Aquests últims ja s’estan multant, va assegurar, després que li fes la pregunta Josep Anglada.

La proposta de pressupost de l’equip de govern de 2014 dedica més d’un milió d’euros a l’energia, entre llum i calefacció. l'equip de govern, a instàncies de la CUP va informar que s’estaven feien estudis per reduir aquestes despeses.

Polèmica entre Antoni Serrat i la CUP per l'esborrament d'un mural vinculat a la moció aprovada el passat setembre en contra de la llei de l'avortament. La CUP ha tornat a repintar el mural. Serrat va argumentar que tots els permisos per pintar un grafit es donaven en precari (no per sempre) i que, per tant, es podia pintar a sobre perquè ja havia estat prou temps exposat.

Els préstecs que ha renegociat l’Ajuntament de Vic es paguen a un 1%.

L’alcalde Vila d’Abadal va titllar de “demagògica” la crítica de la CUP als acords entre la UVic i universitats d’Israel.

Carreteres encara no ha col·locat els rètols informatius a la C-17 per prohibir el pas de camions al nucli urbà de Vic. Quan ho faci, l’Ajuntament col·locarà els seus a dins de la ciutat, ja que si es fes en ordre invers podria portar a confusions.

Tampoc han arribat encara els rètols que ja llueixen altres ciutats adherides a l’Associació de Municipis per la independència (AMI) a les seves entrades i on es pot llegir “municipi per la independència”. L’Ajuntament hi està treballant.

 

WWW.ELNOU9.CAT, 14/01/2014; El govern de Vic rep el suport de tots els grups, excepte PxC, per aplicar la recollida de deixalles porta a porta

Vic.- Redacció.- Amb aquest sistema de recollida, que suposa eliminar els contenidors dels carrers de la ciutat per recollir casa per casa les escombraries, l'Ajuntament de Vic vol passar de recuperar el 48% de les deixalles que es fa actualment amb el sistema de recollida selectiva a recuperar prop del 80%.

Els defensors del projecte, en destaquen els beneficis mediambientals i també l'estalvi econòmic, malgrat que la inversió per tirar endavant el nou mètode serà d'uns 800.000 euros.

La proposta es va aprovar amb el vot a favor de tots els grups municipals, exceptuant Plataforma per Catalunya, que va anunciar que faria electoralisme amb l'aplicació del sistema porta a porta, assegurant que portarà en el seu programa electoral l'eliminació immediata d'aquest sistema de recollida. El text aprovat ahir pel ple no parla de terminis a l'hora de fer el canvi de sistema de recollida.

 

 

WWW.LAVANGUARDIA.COM, 14/01/2014; Vic será la primera ciudad de Catalunya con sistema de recogida selectiva puerta a puerta

La iniciativa ha recibido los votos favorables de todos los partidos a excepción de PxC. A partir de ahora se estudiará el calendario y la gestión de proyecto

Vic. (ACN).- Vic se convertirá en la primera gran ciudad de Catalunya que apuesta por el sistema de recogida selectiva de residuos puerta a puerta. La medida, propuesta por el equipo de gobierno (CiU y ERC), ha recibido los votos a favor de SI, CUP, PSC e ICV-EUiA. Por su parte, PxC ha votado en contra. El pleno de este lunes ha aprobado una declaración política para impulsar el nuevo sistema, aunque no se han acordado todavía los plazos ni los detalles de la gestión. El alcalde de la capital de Osona, Josep Maria Vila d'Abadal, se ha mostrado satisfecho por el resultado de la votación y ha señalado la importancia de la medida porque introduce la necesidad que el ciudadano colabore en la gestión de los residuos "haciéndolo corresponsable".

Amplio consenso político

Todos los partidos del consistorio, a excepción de Plataforma per Catalunya (PxC), han apoyado la propuesta. Para el concejal de SI, Ivan Lapeira, "se tardará más o se tardará menos pero la ciudad tiene que ir hacia el camino de la recogida selectiva vía puerta a puerta". Según el concejal, si no se hace ahora, se tendrá que invertir en camiones y contenedores, ya que estos están a punto de finalizar su vida útil, y tampoco se disfrutará de la complicidad y de las ayudas que aportarán la Generalitat y la Diputación de Barcelona para tirarlo adelante. La propuesta, según Lapeira, es "arriesgada", pero "muy valiente".

La CUP propone una consulta popular y PxC se niega de entrada

Desde el PSC, Jacint Raurell ha señalado que la aprobación de esta propuesta es un "punto de partida", ya que la implementación de la propuesta "todavía tiene un largo camino por hacer". Desde la CUP, Marc Barnolas, ha explicado que su formación está totalmente de acuerdo con la propuesta, pero ha señalado que hará falta una "muy buena campaña de sensibilización y asegurarse que la información llegue a todos los ciudadanos". Además, la formación ha propuesto que cuando el proyecto tenga forma, se someta a una consulta popular.

Plataforma per Catalunya se ha mostrado totalmente en contra del nuevo sistema de recogida de residuos alegando que después de haber hablado con algunos vecinos, sobre todo del casco antiguo, "hay un gran grueso de la población que no está de acuerdo". Josep Anglada se ha cuestionado la oportunidad de la medida y ha afirmado que "la ciudad no quiere un cambio de hábitos". El alcalde ha acusado Anglada de demagogo y de querer hacer "electoralismo" con una cuestión "clave" para la ciudad.

Calendario y modelo de gestión, a debate

A partir de ahora los grupos políticos constituirán una comisión para discutir la propuesta y elaborar un plan estratégico que permita desarrollar la recogida puerta a puerta. El calendario de la implementación del nuevo sistema y cuáles serán los detalles, como por ejemplo cuáles serán los horarios de recogida o los días que se tendrá que bajar cada fracción, se determinarán en esta comisión.

 

WWW.ELTER.NET, 15/01/2014; Vic serà la primera gran ciutat del país amb recollida selectiva porta a porta


La iniciativa ha rebut els suports de CiU, ERC, SI, CUP, PSC i ICV

Vic, | Vic es convertirà en la primera ciutat de Catalunya de més de 40.000 habitants que aposta pel sistema de recollida selectiva de residus porta a porta.

La mesura, a proposta de l’equip de govern (CiU i ERC), ha rebut els vots a favor de SI, CUP, PSC i ICV-EUiA. Per la seva banda, PxC hi ha votat en contra.

El ple d’aquest dilluns ha aprovat una declaració política per tirar endavant el nou sistema, tot i que no s’han acordat encara els terminis ni els detalls de la gestió. L’alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d’Abadal, s’ha mostrat satisfet pel resultat de la votació i ha assenyalat la importància de la mesura perquè introdueix la necessitat que el ciutadà col·labori en la gestió dels residus “fent-lo corresponsable”.

Vic ha acordat aquest dilluns tirar endavant el sistema de recollida selectiva porta a porta per a totes les fraccions i situar-lo “com a projecte cabdal i prioritari” per la ciutat, més enllà dels interessos de partit. La recollida selectiva a Osona i a Vic ja fa anys que se situa per sobre la mitjana catalana. Del volum de residus que genera Vic, el 48% va a recollida selectiva, mentre que el 52% restant, es porta a l’abocador d’Orís. Segons ha explicat el regidor de Serveis, Toni Serrat, aquest 52% es podria reduir en un 80% si es millorés la tria dels residus.

Tots els partits del consistori, a excepció de Plataforma per Catalunya, han donat suport a la proposta. Pel regidor de SI, Ivan Lapeira, “es tardarà més o es tardarà menys però la ciutat ha d’anar cap al camí de la recollida selectiva via porta a porta”. Segons el regidor, si no es fa ara, s’haurà d’invertir en camions i contenidors, ja que aquests estan a punt d’acabar la vida útil, i tampoc es gaudirà de la complicitat i de les ajudes que aportaran la Generalitat i la Diputació de Barcelona per tirar-lo endavant. La proposta, segons Lapeira, és “arriscada”, però “molt valenta”.

La responsabilitat, una qüestió també del ciutadà

Des d’ICV EUiA, Xavier Tornafoch, ha assenyalat que a mitjà termini, aquest és l‘únic sistema que garanteix la sostenibiltiat. A més, ha afegit que tot i ser conscients dels mals de cap inicials que pot comportar la mesura, “demanem als ciutadans una responsabilitat compartida”.

En aquest mateix sentit s’ha expressat l’alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d’Abadal, qui ha destacat la importància de la mesura perquè introdueix la necessitat que el ciutadà col·labori en la gestió dels residus que genera, “fent-lo corresponsable”. El batlle ha assegurat que fins ara, els ciutadans s’havien “despreocupat” dels seus propis residus i aquesta mesura els recorda que també s’han d’ocupar de la seva gestió. Per Tornafoch, ara caldrà aconseguir que la ciutadania “s’impliqui” en tenir una ciutat més neta.

La CUP proposa una consulta popular i PxC s’hi nega d’entrada

Des del PSC, Jacint Raurell ha assenyalat que l’aprovació d’aquesta proposta és un “punt de sortida”, ja que la implementació de la proposta “encara té un llarg camí per fer”. Des de la CUP, Marc Barnolas, ha explicat que la seva formació està totalment d’acord amb la proposta, però ha assenyalat que caldrà una “molt bona campanya de sensibilització i assegurar-se que la informació arribi a tots els ciutadans”. A més, la formació ha proposat que quan el projecte tingui forma, se sotmeti a una consulta popular.

Plataforma per Catalunya s’ha mostrat totalment en contra del nou sistema de recollida de residus al·legant que després d’haver parlat amb alguns veïns, sobretot del casc antic, “hi ha un gran gruix de la població que no hi està d’acord”. Josep Anglada s’ha qüestionat la oportunitat de la mesura i ha afirmat que “la ciutat no vol un canvi d’hàbits”. L’alcalde ha acusat Anglada de demagog i de voler fer “electoralisme” amb una qüestió “clau” per a la ciutat.

 

EL NOU 9, 17/01/2014; PORTADA i PÀG. 6 Vic aposta per fer el porta a porta, però sense una data per començar

El canvi de model en el sistema de recollida de deixalles només va tenir el vot contrari de PxC.

L’Ajuntament de Vic va aprovar, al ple de dilluns, una declaració en favor del canvi de model de recollida de deixalles. O, el que és el mateix, es reconeix la bondat del porta a porta i s’assumeix el compromís de treballar per implantar-lo. Però encara no es fixa una data concreta per posar-lo en marxa. Això, segurament, va facilitar el consens. Tots els grups hi van donar suport, excepte la PxC, que hi va votar en contra.

Vic.- Agustí Danés.-  L’Ajuntament de Vic va assolir, al ple de dilluns, un ampli

suport polític a la declaració en favor de la implantació de la recollida d’escombraries porta a porta a tota la ciutat. La proposta, que no inclou una data concreta de posada en marxa, va prosperar amb el sí de tots els grups excepte de la PxC, que hi va votar en contra. Ara l’equip de govern té llum verd, i suport polític, per fer els passos necessaris per concretar-ne l’aplicació.

Que encara no es fixés una data segurament va facilitar que a la foto de la votació 16 dels 20 regidors –faltava Cristina Gayoso, de la PxC– votessin “sí”. L’acord reconeixia les bondats ambientals, i fins i tot econòmiques, del porta a porta. Alhora, explicitava el compromís de treballar per implantar el nou sistema. Però no anava més enllà. Per tant, era un mínim comú denominador gairebé assumible per tothom.

Les discrepàncies, si n’hi ha, es manifestaran més endavant. És com qui vol pujar una muntanya: iniciar l’ascensió és fàcil. Però, a l’hora de coronar el cim, és a dir, de fer efectiu el canvi de model, és quan poden aparèixer les dificultats. Caldrà veure si, aleshores, es manté el consens o, per contra, a algun grup li tremolen les cames. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal, un dels màxims valedors del porta a porta, està disposat a fer mans i mànigues per mantenir la màxima unitat fins al final.

Així es va desprendre del seu discurs. “Ho farem junts i serà un èxit”, va dir. Públicament, no ha fixat una data. A ningú se li escapa, però, que la seva voluntat és implantar el nou sistema al més aviat possible: “Vic està madura”, va reiterar. La proposta, desgranada pel regidor de Serveis, Antoni Serrat, va recollir suports immediats.

“Podem ser un model”, va arrencar Iban Lapeira (SI); “és l’únic sistema sostenible des d’un punt de vista ambiental i econòmic”, va afegir Xavier Tornafoch (ICV), i “ho veiem amb bons ulls sempre que es facin les coses ben fetes”, va concloure Marc Barnolas (CUP).

PSC i ERC també van saludar la decisió, però amb més matisos. Tant socialistes com republicans van expressar reserves amb la intenció d’engegar el nou sistema de forma immediata. “A diferència d’alguns regidors que els agrada la valentia i l’èpica

nosaltres apostem més per la racionalitat i la congruència. I, per tant, encara hi ha camí a fer per acabar-nos de convèncer”, va explicar Jacint Raurell (PSC). Ballana, tot i que de forma més críptica, va acabar dient el mateix. “El nostre grup estarà amatent a la calendarització i la forma de gestió”. O, en altres paraules, sí al porta a porta, però sense córrer a implantar-lo. La intervenció de Ballana demostra que, dins l’equip de govern, tot i haver-hi acord en la bondat del nou sistema, falta treballar el consens sobre si ara és el millor moment per posar-ho en marxa. Vila d’Abadal, en el torn de resposta, va recollir el guant de Ballana: “Ens l’hem de jugar una mica, amic Joan”, va dir-li. És significatiu que Ballana, tot i no ser el portaveu d’ERC, en aquest punt intervingués.

Serà el candidat a les municipals del 2015, fet que demostra que, encara que sigui de forma subliminal, el porta a porta ja s’ha colat a l’agenda dels partits en l’horitzó de les pròximes municipals.

Qui no ho va dissimular va ser Josep Anglada, de PxC. Va ser l’únic que es va desmarcar del consens i ja va avançar que, si s’implantava el nou sistema, PxC es presentaria a les eleccions municipals amb el compromís d’abolir-lo i retornar a l’actual model de contenidors. “Hi ha molts inconvenients. En una ciutat amb un 27% d’immigració, encara és més difícil aplicar-ho”, va dir.

 

El NOU 9, 17/01/2014; PÀG. 7 La biblioteca ressuscita

Joan López es treu de la màniga una proposta per fer l’equipament a l’antiga caserna i dir-li Nelson Mandela per contrarestar una moció de la CUP que suggeria posar el nom del polític sud-africà a un pont

Vic.- A.D.- La CUP va presentar al ple de dilluns una moció per donar el nom de Nelson Mandela al pont que uneix el parc Balmes i el passeig de la Generalitat. La majoria de grups, excepte la PxC, ho van veure bé tot i fer notar que hauria estat millor que es plantegés a la comissió de nomenclatura. La sorpresa, però, va arribar en la intervenció del portaveu d’ERC, Joan López,

que es va treure de la màniga una moció alternativa de l’equip de govern: fer una reserva econòmica al pressupost d’aquest any per al projecte de construcció d’una biblioteca a l’antic solar de la caserna de la Guàrdia Civil i posar-li Nelson Mandela.

I, amb aquests antecedents, la idea de batejar la futura biblioteca amb el nom de Nelson Mandela també va semblar que generava consens amb l’excepció de la PxC, que ja en va discrepar. De moció, n’hi va haver una segona, també de la CUP, en què es demanava a l’Ajuntament un major compromís amb la transparència. La moció, en síntesi, demanava que es pengés a la web la informació econòmica del consistori degudament detallada i, alhora, que les entitats i institucions que reben finançament explicitessin què fan dels diners. La proposta, a grans trets ben vista per l’oposició tot i les crítiques al plantejament més que als acords, va ser esmenada per part de CiU. La primera tinent d’alcalde, Anna Erra, va explicar que l’equip de govern ja tenia

intenció de fer aquest exercici en el marc de la Llei de la transparència, motiu pel qual veia bé la proposta amb dos matisos: que en comptes de fixar un termini de tres mesos fos d’un any i que se circumscrivís a l’actual mandat i no als deu darrers anys com demanava la moció. Es va aprovar per unanimitat.

 

WWW.CANALTARONJAOSONA, 15/01/2014; Vic serà la primera gran ciutat del país que tirarà endavant el sistema de recollida selectiva porta a porta

La iniciativa ha rebut els suports de CiU, ERC, SI, CUP, PSC i ICV

Vic (ACN).- Vic es convertirà en la primera gran ciutat de Catalunya que aposta pel sistema de recollida selectiva de residus porta a porta. La mesura, a proposta de l'equip de govern (CiU i ERC), ha rebut els vots a favor de SI, CUP, PSC i ICV-EUiA. Per la seva banda, PxC hi ha votat en contra. El ple d'aquest dilluns ha aprovat una declaració política per tirar endavant el nou sistema, tot i que no s'han acordat encara els terminis ni els detalls de la gestió. L'alcalde de la ciutat, Josep Maria Vila d'Abadal, s'ha mostrat satisfet pel resultat de la votació i ha assenyalat la importància de la mesura perquè introdueix la necessitat que el ciutadà col·labori en la gestió dels residus "fent-lo corresponsable".

 

Darme de alta Darme de baja
PxC a Youtube