Catalán - Castellano
cuéntanos
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
síguenos

Noticias municipales

EL 9 NOU, 05/03/2010; PORTADA i PÀG. 6, 72  EL LÍDER DE LA PXC VA RECONÈIXER EN EL PLE DE DIMECRES QUE “ELS MUSULMANS SÓN ELS MEUS ENEMICS”

EL 9 NOU, 05/03/2010; PORTADA i PÀG. 6, 72 EL LÍDER DE LA PXC VA RECONÈIXER EN EL PLE DE DIMECRES QUE “ELS MUSULMANS SÓN ELS MEUS ENEMICS”

05/03/2010 - Vic

Fragment del vídeo del 9 TV del Ple del 03/03/2010.

L’alcalde de Vic alerta que el discurs xenòfob d’Anglada “portarà a la confrontació”

Vic.- Josep Comajoan.-
El ple de Vic de dimecres va durar tres hores i mitja. De fet, el ple pròpiament dit, amb les 14 propostes d’acord de l’equip de govern, no va durar ni mitja hora. De les altres tres hores, més de dues es van dedicar a discutir mocions i preguntes del principal grup de l’oposició, la PxC de Josep Anglada. El discurs d’aquest, amb les autonòmiques ja a les envistes, i amb gent de la seva corda entre el públic, va ser més dur que mai. L’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal (CiU), resignat, ni li va retirar la paraula en cap moment ni pràcticament el va advertir. Sí, però, que al final de tot va alertar del perill que representa el discurs xenòfob cada vegada més dur de Josep Anglada: “Vull denunciar davant la ciutat de Vic el discurs tan dur que ha fet avui el senyor Anglada. Duríssim. I això portarà a la confrontació, que és el que ell vol”, va dir. Tot plegat, la setmana després dels incidents de Salt. El discurs íntegre de Vila d’Abadal es reprodueix en el complement d’aquesta mateixa pàgina. El discurs d’Anglada, plegat de referències als “moros i negres” (“un moro, per molt que sigui nascut a Vic, per mi sempre serà un moro”, va dir en un moment donat, amb el seu habitual to de veu alt de quan vol posar èmfasi en alguna qüestió), va traspassar la línia de la xenofòbia.

“Els musulmans són els meus enemics”, va dir. I va fer aquesta descripció del paper que juguen els immigrants a Vic: “Porten drogues, practiquen tràfic humà, militen en màfies, provoquen baralles setmanals, en molts casos de conseqüències mortals molesten els veïns, atraquen els pacífics ciutadans, pertorben la seva convivència i atempten contra les lleis del país i els valors d’Occident”. Referint-se a la inseguretat del carrer, tema en el qual va insistir més d’un cop, va recordar l’atracament patit per l’exalcalde Jacint Codina, “a qui van estomacar, com a la seva mare un altre dia”,segons va dir Anglada. En cap moment, però, ni la policia ni ningú ha fet públic que els agressors fossin immigrants. Més enllà de la inseguretat, Anglada va centrar els seus discursos, llarguíssims, en el greuge comparatiu entre els suposats ajuts a la immigració i la falta d’atenció a la població autòctona afectada per la crisi. La PxC fins i tot va votar en contra d’una moció presentada per tots els altres grups instant la UE a cancel•lar el deute extern d’Haití. “Ja n’hi ha prou d’anar-ho donant tot als de fora!”, havia exclamat Anglada abans de començar el debat de la moció. La resta de propostes de la PxC oscil•laven entre el populisme i directament la il•legalitat. Com la proposta d’anul•lar totes les taxes que cobra l’Ajuntament per pal•liar els efectes de la crisi entre els ciutadans i les empreses. “Això seria un suïcidi”, va dir-li Xavier Tornafoch (ICV). “És senzillament il•legal”, li va repetir Josep Burgaya (PSC). També va oposar-se al Pla de Cooperació al Desenvolupament de l’Ajuntament. Se li va haver de tornar a recordar que es dóna el 0,7% perquè així ho marca la llei. L’únic punt que PxC va votar amb la resta de grups és la sol•licitud del Nobel de la Pau per a la Fundació Vicente Ferrer. “Vostè entra en contradicció, ja que aquesta fundació també treballen cooperació pel desenvolupament”, va retreure-li Gràcia Ferrer (ERC).

“NO VAL TOT EN LA POLÍTICA”

El discurs íntegre de Vila d’Abadal adreçat a Anglada va ser el següent: “Vull denunciar davant la ciutat de Vic el discurs tan dur que ha fet avui el senyor Anglada. Duríssim. I això portarà a la confrontació, que és el que ell vol. Plataforma vol confrontació, vol que els vigatans no tinguem pau, vol que visquem malament, i això és molt negatiu, perquè ell vol treure els vots de la confrontació. De la confrontació entre els ciutadans de Vic, que n’hi ha de nouvinguts de fa molts anys i són ciutadans de Vic. I altres que no marxaran, i hauran de ser ciutadans de Vic. I la nostra obligació és fer-los ciutadans de Vic, que se sentin vigatans i se sentin a gust a la nostra ciutat. No val la pena. No va tot en la política. No s’hi val a dir mentides. No s’hi val a confrontar la ciutat per anar al Parlament, ni per anar enlloc, senyor Anglada. Vostè vol aquesta confrontació, vostè vol que Vic visqui malament, i això vull denunciar- ho a la ciutat de Vic, que ho sàpiguen, que Plataforma busca la confrontació”.

NOU DEBAT SOBRE EL VIRREI AVILÉS VIC

El ple va rebutjar una moció de PxC per commemorar els 200 anys de la mort del Virrei Avilés, colonitzador d’Amèrica. Avilés va néixer a Vic durant l’època que hi va viure el seu pare, militar de l’exèrcit espanyol.

Xavier Solà (CiU), en la línia de la resta de grups, va dir que Avilés era fill d’un militar repressor de la cultura i el país, nascut a Vic “per casualitat”, que després va anar a Amèrica a reprimir els pobles indígenes. Solà el va contraposar a altres vigatans il•lustres com Jaume Balmes

UN CARRER PER A JACINT CODINA

Josep M. Vila d’Abadal ha proposat a la resta de grups municipals donar el nom d’un carrer o plaça del sector del Nadal a l’exalcalde Jacint Codina, ànima del complex social que hi ha en aquell barri. Al ple de dimecres va ser Josep Anglada (PxC) qui va treure el tema. Vila d’Abadal li va dir: “Ja en parlarem”. Però ja ho havia sentit tothom. L’alcalde va dir més endavant que el tema estava sobre la taula de la comissió que decideix els noms dels carrers, format per regidors de l’Ajuntament.

LA RESPOSTA LA TÉ EL VENT

Jaume Espuny.-
Tinc dues o tres preguntes que em volten pel cap. La primera: perquè algun fiscal camuflat –sense la toga, vull dir– no assisteix a un ple de Vic, escolta Josep Anglada i, tot seguit, truca als Mossos perquè el detinguin? Bona part de les intervencions d’Anglada traspuen racisme i xenofòbia, i el racisme i la xenofòbia em sembla que estan castigats pel Codi,Penal. Veure, al ple, com Anglada, fora de sí, crida contra “moros i negres”, traient gairebé escuma per la boca, colpeix una mica, eh! Ostres, tu, les persones, totes, han de ser tractades amb un mínim de respecte. Fins i tot, els de Plataforma per Catalunya.EL 9NOU.CAT, 03/03/2010; L'ALCALDE DE VIC ALERTA QUE EL DISCURS XENÒFOB D'ANGLADA "ENS PORTARÀ A LA CONFRONTACIÓ"

Vic.- Josep Comajoan.-
Josep M. Vila d'Abadal, alcalde de Vic, ha alertat en el ple d’aquest dimecres que el discurs xenòfob de Josep Anglada i la PxC "ens portarà a la confrontació". "I això és gravíssim", ha afegit. Vila d'Abadal ha qualificat de "duríssim" el discurs d'Anglada en el ple d’aquest dimecres.

Tal com ha dit Vila d'Abadal, Anglada "ha culpat els immigrants de tots els mals que té la ciutat". "No s’hi val a tot per anar al Parlament, i ho vull denunciar, que això ens portarà a la confrontació", ha dit tot seguit.

L’alcalde ha afegit: "No val tot en política, no s’hi val a dir mentides, no s’hi val a confrontar la ciutat per anar al Parlament ni per anar enlloc". I ha continuat: "Vostè vol que la ciutat de Vic visqui malament i que els vigatans visquem malament, i això vull denunciar-ho a la ciutadania, que PxC busca la confrontació".

Anglada, efectivament, ha centrat diverses intervencions al ple d'avui en atacar la immigració i presentar constantment el greuge comparatiu dels ajuts als immigrants davant els ciutadans autòctons que pateixen problemes per la crisi. De fet, entre altres mesures per pal•liar la crisi ha proposat eliminar totes les taxes que cobra l'Ajuntament. Josep Burgaya, tinent d’alcalde d'Hisenda, li ha hagut de recordar que això era simplement il•legal.

El to d'Anglada ha estat en la seva tònica habitual. Ha qualificat els musulmans dels seus "enemics", i ha reblat amb "un moro, per molt que sigui nascut a Vic, és un moro". Expressions com "moros i negres" han estat freqüents en les seves intervencions. L’alcalde en cap moment li ha retirat la paraula i ha esperat al final a fer-li els retrets esmentats.

El regidor xenòfob també ha vinculat constantment la immigració amb la inseguretat. I ho ha exemplificat amb l’atracament que va patir l'exalcalde Jacint Codina, i també la mare d’aquest, segons ha dit Anglada. "Ja sé que li preocupa molt poc", ha afegit adreçant-se a Vila d'Abadal.

De fet, Anglada ha vinculat la immigració en tot el que ha pogut. La PxC ha votat en contra d'una moció presentada per tots els altres grups de govern i oposició demanant que es cancel•li el deute extern a Haití. "Ja n’hi ha prou d’anar-ho donant tot als de fora", ha dit Anglada només començar a discutir aquesta moció.

Per la resta, l'Ajuntament ha aprovat una moció de la CUP perquè part de la producció dels futurs horts urbans pugui entregar-se, voluntàriament, al Banc d’aliments. També S’ha aprovat donar el nom de Josep Márquez a l'actual plaça de l’església del Roser, a la Calla. Márquez havia estat membre fundador de l'Associació de Veïns de la Calla. Márquez va morir el 28 de febrer de 2008, ara fa dos anys.

Així mateix, el ple S’ha adherit a la petició del premi Nobel de la Pau per a la Fundació Vicente Ferrer, que segueix l’obra d’aquest cooperant català a l'Índia.ELTER.NET, 04/03/2010; L'ALCALDE DE VIC ACUSA EL LÍDER DE LA PXC DE "BUSCAR LA CONFRONTACIÓ"

Vic.- Redacció.-
Josep Maria Vila d’Abadal (CiU), va aprofitar el ple d’aquest dimecres per “denunciar” que el discurs del líder de la PxC i cap de l’oposició, Josep Anglada, “només” busca la confrontació social. Després de les repetides intervencions on Anglada vinculava immigració i delinqüència, l’alcalde vigatà va recordar a Anglada que en política “no val tot” i va dir que “no val dir mentides” per treure vots “ni per anar al Parlament ni per anar enlloc”.

Vila d’Abadal ho va dir en un moment en què s’han registrat incidents de convivència a Salt (Gironès) i hores després de que la PxC hagi anunciat llista electoral als pròxims comicis en aquest municipi del Gironès. L’alcalde de Vic responia així a intervencions que Anglada havia anat fent en un ple municipal de pur tràmit. Anglada va acusar els immigrants de la ciutat, durant les seves diferents intervencions, de molts delictes.

El ple va durar més tres hores. Es van aprovar 14 punts, es van discutir sis mocions, tres de les quals s’han aprovat, i es van fer 22 preguntes. Entre els punts més destacats hi ha que l’Ajuntament de Vic es suma a la proposta de demanar que li sigui concedit el Premi Nobel de la Pau a Vicent Ferrer i obrirà diferents llibres de signatures per tal que la ciutadania pugui participar activament en la petició d’aquest reconeixement. El ple també ha aprovat que la plaça de l’església del Roser passi a dir-se Josep Márquez a petició dels veïns de La Calla.OSONA.COM, 03/03/2010; PLE: VIC DÓNA SUPORT A LA CANDIDATURA DE VICENÇ FERRER AL PREMI NOBEL

Redacció.-
L’Ajuntament de Vic ha celebrat aquest migdia una sessió ordinària del ple municipal, marcada per les dues mocions que han presentat de manera conjunta la majoria de formacions (a la segona, sobre Haití, s’ha despenjat PxC). El consistori ha aprovat per unanimitat l’adhesió a la candidatura de Vicenç Ferrer al premi Nobel. També se sol•licitarà a la Unió Europea la condonació del deute extern a Haití, afectat fa uns dies per un fort terratrèmol.

El debat s’ha traslladat a les mocions i al torn de les preguntes. Josep Anglada ha aprofitat la manca de temes importants i la sessió tediosa per incloure amb força els seus arguments preferits sobre la immigració. En alguns moments, la discussió ha arribat a nivells lamentables.
Tots amb Vicenç Ferrer

La primera moció, que ha estat presentada de manera conjunta per tots els grups del consistori, demanava l’adhesió del consistori a la proposta de candidatura de Vicenç Ferrer al Premi Nobel de la Pau. La iniciativa inclou llibres d’adhesions als Centres Cívics i a diverses entitats, a disposició dels ciutadans. Com és lògic, tots els partits hi han votat a favor.
En els seus discurs, tots els grups han mostrat el seu reconeixement a la tasca de Vicenç Ferrer i la seva fundació. “La fundació ajuda directament 262.046 persones en un any”, ha explicat Josep Rafús (CiU).

La segona moció demanava la cancel•lació, per part de la Unió Europea, del deute extern a Haití, castigat fa pocs dies amb un potent terratrèmol. Tots els grups han donat suport a la proposta, excepte PxC, que se n’ha despenjat a última hora, perquè no se’ls va notificar a temps i perquè considera que s’hauria d’ajudar més a les persones autòctones.

El ple ha desestimat una moció de PxC demanant la commemoració del segon centenari de la mort del Virrei Avilés. Sí que s’ha aprovat una altra moció de la CUP, sensiblement modificada, per treballar conjuntament amb els hortolans dels horts socials per tal que una part de la producció es destini al Banc d’Aliments.

Apartheid’ a Vic

PxC ha presentat dues mocions més, molt semblants, per tal de donar més ajudes als autòctons en detriment dels immigrants. Una, amb un seguit de mesures per atenuar la crisi, on destacava la proposta de suprimir totes les taxes municipals. La segona, la modificació del pressupost 2010, on es demanava retirar les subvencions als sindicats i a les associacions d’immigrants, i baixar els sous dels regidors, entre d’altres propostes. Les dues mocions han estat tombades per tots els grups.

En el seu hàbitat natural, Anglada ha desplegat tot el repertori d’arguments xenòfobs i ha reclamat en diverses ocasions que es fes una distinció, sobretot pel que fa a les ajudes, entre immigrants i autòctons. El seu discurs ha anat pujant de to fins arribar a nivells alarmants i totalment fora de lloc en una sessió del consistori: “El moro encara que hagi nascut a Vic continuarà sent un moro”. El president de PxC també ha culpat a L’Ajuntament per ajudar “els immigrants que trafiquen amb drogues, que tenen trifurques setmanals, que atraquen als ciutadans pacífics o atempten la convivència i les lleis del país”.

Josep Burgaya (PSC) ho ha dubtat en qualificar la proposta d’Anglada com “un altre apartheid a Vic”. Les paraules del regidor de PxC han obligat a intervenir l’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal (CiU), que li ha fet una bona estirada d’orelles. “Vull denunciar el discurs tan dur que ha fet avui Anglada, que ha acusat els immigrants de tots els mals que afecten la ciutat. El que vol PxC és la confrontació entre els ciutadans. Però això no s’hi val. No s’hi valen les mentides per anar al Parlament o a qualsevol altre lloc”, ha manifestat Vila d’Abadal visiblement enutjat.

EN BREU

Un llibre curtet

Després d’un discurs d’allò més enrevessat de la regidora de PxC Marta Riera sobre el deute extern, Xavier Tornafoch li ha recomanat un llibre perquè s’aclarís una mica. “Petitet, no té gaires pàgines”, ha ironitzat l’ecosocialista.

Les vaques tenen sentiments

A propòsit d’un debat en el que la CUP i PxC semblaven apropar posicions, l’alcalde ha deixat anar el següent: “Les vaques tenen sensacions i saben qui les muny. Si un diu les muny la CUP i al dia següent PxC, al final ens quedarem sense llet”.

Talls a la Ronda Camprodon

El carrer no es tornarà a tallar. El tall que es va produir fa uns dies va ser excepcional. Resposta a la pregunta formulada per el regidor de PxC Josep Mª. Paré.

Reincidents

Josep Rafús reconeix que un 40 o 50% dels petits delictes a Vic han estat fets per només dues o tres persones. Sobre la pregunta formulada per el líder de PxC Josep Anglada.MES OSONA.CAT, 04/03/2010; VILA D’ABADAL DENUNCIA QUE EL DISCURS D'ANGLADA NOMÉS BUSCA LA CONFRONTACIÓ SOCIAL

Vic.- ACN.-
L’alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal (CiU), ha denunciat aquest dimecres durant el ple municipal que el discurs del líder de la PxC i cap de l'oposició, Josep Anglada, 'només' busca la confrontació social. Després de les repetides intervencions on Anglada vinculava immigració i delinqüència, l’alcalde vigatà ha recordat a Anglada que en política 'no val tot' i li ha dit que 'no val dir mentides' per treure vots 'ni per anar al Parlament ni per anar enlloc'.

Vila d'Abadal ho ha dit en la setmana en què s’han registrat incidents de convivència a Salt i hores després de que la PxC hagi anunciat llista electoral als pròxims comicis en municipis del Gironès.

Vila d'Abadal ha aprofitat una de les seves intervencions al ple per denunciar un discurs 'tant dur com el que ha fet Anglada al llarg del ple en que ha' acusat als immigrants de tots 'els mals que tenim a la ciutat'. Pel polític democratacristià afirmacions com les d'Anglada poden portar a la confrontació 'només per treure vots'. L’alcalde osonenc ha denunciat que amb la seva actitud Anglada vol que els vigatans 'no visquin bé i visquin malament' perquè busca el conflicte de manera permanent. L’alcalde ha recordat que molts dels ciutadans estrangers 'no marxaran' i que hauran de ser ciutadans de Vic pel que buscar la baralla no té cap sentit.

L’alcalde de Vic responia així a intervencions que Anglada havia anat fent en un ple municipal de pur tràmit. Anglada ha acusat els immigrants de la ciutat, durant les seves diferents intervencions, de 'portar drogues', 'militar en màfies' , de provocar baralles 'setmanals' o d’atracar als 'pacífics ciutadans'. En el seu to habitual el cap de l'oposició ha assegurat que a la seva formació no la farà callar 'ningú' per més que es digui que fan 'demagògia'.

El ple que ha durat més tres hores s’han aprovat 14 punts, s’han discutit sis mocions, tres de les quals s’han aprovat, i s’han fet 22 preguntes. Entre els punts més destacats hi ha que l'Ajuntament de Vic es suma a la proposta de demanar que li sigui concedit el Premi Nobel de la Pau a Vicent Ferrer i obrirà diferents llibres de signatures per tal que la ciutadania pugui participar activament en la petició d’aquest reconeixement. El ple també ha aprovat que la plaça de l’església del Roser passi a dir-se Josep Márquez a petició dels veïns de La Calla.

Enviar noticia por correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir esta noticia
Darme de alta Darme de baja
PxC a Youtube