Català - Castellà
explica'ns
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
segueix-nos

Notícies municipals

El Vendrell, 08/02/2013; August Armengol: “L'estafa dels guals es tornarà en contra del quadripartit governant”

El Vendrell, 08/02/2013; August Armengol: “L'estafa dels guals es tornarà en contra del quadripartit governant”

10/02/2013 - El Vendrell

COMUNICAT DE PREMSA DE PLATAFORMA PER CATALUNYA (PxC)

August Armengol afirma que l’espiral de voracitat recaptatòria del govern quadripartit pot girar-se en contra i significar un daltabaix en els pressupostos municipals de 2013.

El Vendrell | Redacció.- Aquest migdia davant l'Ajuntament, August Armengol, regidor i portaveu del Grup Municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) al Consistori, ha fet una segona valoració -al cap d'un any de la primera, quan va destapar aquest escàndol- sobre el que ell anomena "l'estafa dels guals".

"Fa ara exactament un any, ja vaig dir que cobrar els nous guals amb una retroactivitat de quatre anys no sols era poc ètic, sinó que a més, podria ser il·legal. Però la manca de liquiditat i les dificultats econòmiques del quadripartit els van portar a aquesta espiral de voracitat recaptatòria", recorda Armengol.

Armengol també vol recordar que la taxa fiscal núm.18 és clara en el seu enunciat 'Reguladora de les taxes per la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic', és a dir, si l'Ajuntament vol liquidar la taxa hauria de tenir evidències que demostressin que es produeix aquest aprofitament. "No es pot girar la taxa, doncs, a qualsevol veí pel sol fet de tenir una porta de garatge sense que s’hagi comprovat que es faci aquest aprofitament especial a través de la via pública. I per girar-la retroactivament quatre anys enrere l'Ajuntament hauria de poder demostrar el fet imposable durant aquest període, i si hi han dubtes raonables o no es pot demostrar que el veí accedeixi amb un vehicle a l'aparcament de la seva finca, no és lícit girar la taxa".

El regidor identitari segueix explicant que l'Ajuntament ha cobrat indiscriminadament els quatre anys a veïns que no fan aprofitament del domini públic malgrat tenir porta de garatge "perquè o bé no tenen cotxe, o bé el deixen de sempre al carrer, o bé per la seva avançada edat ja no van renovar el carnet de conduir i per tant no se'n beneficien". Molts d'aquests afectats per la taxa, afirma Armengol, van presentar al·legacions i recursos en el seu moment i l'Ajuntament "els ha rebutjat gairebé tots".

L'any 2012 la Hisenda municipal va recaptar pel concepte de la taxa dels guals un total d'1.466.325 euros, dels quals 570.000 corresponen a les noves altes, 893.000 a la taxa dels guals i 3.325 a les plaques de guals. S'ha anunciat que hi ha diversos judicis pendents dels afectats pels guals per a les properes setmanes o mesos, si es dóna el cas que aquests veïns els guanyen, cosa força probable, l'Ajuntament haurà de retornar la quantia de les taxes no solament a qui guanyin els judicis, sinó també a tots aquells que van presentar al·legacions per motius similars. "Això podria significar un daltabaix en els pressupostos municipals de 2013, ja que podria significar una devolució de fins a mig milió d'euros". Per això August Armengol ha afirmat que "l'estafa dels guals es tornarà en contra del quadripartit com un bumerang".

Enviar notícia per correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir aquesta notícia
Notícies relacionades en altres mitjans de comunicació

EL 3 DE VUIT, 08/02/2013; PÀG.10 Les noves altes de guals han suposat un ingrés de 570.000 euros el 2012

RECAPTACIÓ - Segons dades de PxC, l’Ajuntament va ingressar 1,4 MEUR per la taxa i les plaques de gual

Ricard Vinyals/EL VENDRELL.- El portaveu del grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) a l’oposició de l’Ajuntament del Vendrell, August Armengol, va tornar a referir-se aquest dimarts a la polèmica revisió dels guals del municipi, un tema del qual el mateix regidor ja havia alertat fa un any i que qualifica d’”estafa” als ciutadans. De moment, l’equip de govern (PSC-CiU-PP-ERC) no ha convocat la roda de premsa que té prevista per donar la seva versió en tot el procés i, per tant, les primeres dades que han transcendit sobre els imports econòmics recaptats per part de l’Ajuntament vendrellenc arran de la campanya d’inspecció dels guals les ha donat aquesta setmana PxC.

Sobre la retroactivitat de la taxa i l’ocupació de la via pública.

Una queixa que ha expressat August Armengol al voltant d’aquest tema és que l’Ajuntament del Vendrell cobri la taxa de gual amb caràcter retroactiu de quatre anys. Recordem, però, que el regidor d’Hisenda, Joan Maria Diu, nega aquesta retroactivitat i l’atribueix a una qüestió legal. Tanmateix, PxC ja va dir fa un any que cobrar la taxa de gual des del 2009 “no sols era poc ètic, sinó que, a més, podria ser il·legal”. Amb tot, Armengol assegura que “la manca de liquiditat i les dificultats econòmiques del quadripartit el va portar a aquesta espiral de voracitat recaptatòria”.

Armengol també va voler recordar que la taxa fiscal número 18 “és clara en el seu enunciat ‘Reguladora de les taxes per la utilització privativa o aprofitament especial de domini públic’”, i en aquest sentit el regidor de PxC va apuntar que si l’Ajuntament vol liquidar la taxa “hauria de tenir evidències que demostressin que es produeix aquest aprofitament. No es pot girar la taxa, doncs, a qualsevol veí pel sol fet de tenir una porta de garatge sense que s’hagi comprovat que es faci aquest aprofitament especial a través de la via pública”. “I per girar-la retroactivament quatre anys enrere l’Ajuntament hauria de poder demostrar el fet imposable durant aquest període i si hi ha dubtes raonables o no es pot demostrar que el veí accedeixi amb un vehicle a l’aparcament de la seva finca, no és lícit girar la taxa”, va afegir August Armengol. PxC creu que el cobrament que està duent a terme l’Ajuntament del Vendrell és en molts casos indiscriminat, perquè alguns veïns als quals se’ls hauria cobrat la llicència de gual “o bé no tenen cotxe o bé el deixen de sempre al carrer, o bé per la seva avançada edat ja no van renovar el carnet de conduir i, per tant no se’n beneficien”.

Molts d’aquests afectats per la taxa, segons Armengol, van presentar al·legacions i recursos en el seu moment i l’Ajuntament “els ha rebutjat gairebé tots”.

Recaptació

Pel que fa a les dades econòmiques apuntades dimarts per PxC, a partir d’”informació del mateix Ajuntament”, remarcava August Armengol, l’any 2012la Hisenda municipal vendrellenca va recaptar pel concepte de la taxa dels guals un total d’1.466.325 euros, dels quals 570.000 corresponen a les noves altres,893.000 a la taxa dels guals i3.325 a las plaques que indiquen la prohibició d’aparcar davant d’un garatge.

PxC també va explicar dimarts que hi ha alguns judicis pendents de veïns que van anar a la justícia perquè creuen que l’Ajuntament vendrellenc els cobra la taxa de gual sense tenir dret a fer-ho. Segons Armengol, si aquests veïns guanyen el contenciós a l’administració, l’Ajuntament del Vendrell “haurà de tornar la quantitat de les taxes no solament a qui guany els judicis, sinó també a tots aquells que van presentar al·legacions per motius similars”. “Això podria significar un daltabaix en els pressupostos municipals del 2013, ja que podria suposar una devolució de fins a mig milió d’euros”, ha alertat Armengol, que va concloure en una roda de premsa a l’exterior del consistori vendrellenc que “l’estafa dels guals es tornarà en contra del quadripartit com un ‘boomerang’”.

WWW.RTVELVENDRELL.CAT, 06/02/2013 L'Ajuntament podria haver de tornar mig milió d'euros de taxes de gual segons PxC

http://rtvelvendrell.cat/noticies/lajuntament-podria-haver-de-tornar-mig-mili%C3%B3-deuros-de-taxes-de-gual-segons-pxc

EL VENDRELL.- L’Ajuntament del Vendrell podria haver de retornar fins a mig milió d’euros de les taxes de gual que ha reclamat en el darrer any. Ho afirma Plataforma per Catalunya (PxC), i afegeix que el cas pot provocar un daltabaix al pressupost municipal quan se celebrin els judicis de ciutadans que poden demostrar que no utilitzen l’entrada de vehicle.

 

 

 

 

DIARI DE TARRAGONA, 06/02/2013; PÀG.15 Los vados

EL VENDRELL.- El único grupo en la oposición en el Vendrell, Plataforma per Catalunya (PxC) alerta de que si el Ayuntamiento debe devolver el dinero que ha cobrado a los vecinos en concepto de tasas de vado, pero que han recurrido y demostrado que no lo utilizan "podría significar un descalabro en los presupuestos de 2013", ya que, calcula PxC, "significaría una devolución de hasta medio millón de euros".

Como ayer explicó el Diari, el Consistorio hizo un estudio de las entradas para vehículos a fincas, pero que sus propietarios no han solicitado. A los que se ha detectado se les aplica además una retroactividad de tres años. Sin embargo hay vecinos que han recurrido demostrando que no usan el vado y el Ayuntamiento les ha dado la razón.

Sin embargo también hay por lo menos un vecino que ha presentado una denuncia en los juzgados y se está a la espera de resolución. PxC avisa que puede generarse una cadena de casos de propietarios a los que se les tenga que devolver importes cobrados. Devolver ese dinero podría afectar al presupuesto según el único partido en la oposición.

El Ayuntamiento también ha detectado sin embargo casos de vecinos que han presentado un recurso y que cuando los técnicos municipales han ido a hacer una comprobación han encontrado un vehículo dentro de la finca.

El pasado año el Ayuntamiento del Vendrell recaudó en concepto de tasa de vados un total 1,4 millones de euros. El estudio del Ayuntamiento ha detectado que más de la mitad de las fincas con acceso para vehículos carecen de vado.

 

 

 

WWW.LAFURA.CAT, 13/02/2013; 13:04 Neix la Plataforma d’Afectats pels Guals del Vendrell

EL VENDRELL.- La decisió de l’Ajuntament del Vendrell de fer pagar a tots els veïns del municipi que disposen de garatge una taxa per l’entrada i sortida de vehicles per l’aprofitament de l’espai públic i de fer-ho, a més, amb quatre anys de retroactivitat ha aixecat un gran rebuig social. Fins i tot s’ha creat la Plataforma d’Afectats pels Guals del Vendrell, que pel proper dijous 21 de febrer ha convocat una assemblea oberta al Centre Cívic l'Estació (a 2/4 de 8 del vespre) per concentrar totes les queixes i plantejar accions contra “aquest abús recaptador del consistori”.

 

En el seu manifest fundacional, fet públic aquesta setmana, la plataforma denuncia que l’aplicació d’aquesta taxa s’hagi dut a terme de manera generalitzada, considerant que una porta de garatge implica directament l’entrada d’un vehicle a través de la via pública, i amb efectes retroactius des del 2009, coneixent la indefensió del ciutadà davant la impossibilitat de demostrar que no s’ha aprofitat la via pública per aquest ús en els anys anteriors.


La plataforma considera que l’aplicació d’aquesta taxa s’hagués pogut efectuar de manera “més justa” com han fet altres municipis com Torredembarra on, si es detecta una entrada de vehicles sense tenir la corresponent llicència, només s’envia la liquidació de l’any en curs. És per això que sol·licita a l’Ajuntament que en aquells casos en els quals existeix dubte sobre la utilització de l’espai públic per a l’entrada i sortida de vehicles es deixi sense efecte la liquidació, especialment en els exercicis anteriors.


Segons la Plataforma l’aplicació d’aquesta taxa amb efectes retroactius, que ascendeix a uns 160 euros, respon a “l’afany recaptador de l’ajuntament per obtenir  ingressos que abans no tenia i dissimular, així, la situació d’endeutament que pateix”. També considera la mesura “d’abusiva” i titlla al govern quadripartit “d’especial manca de sensibilitat” en l’actual context econòmic, especialment greu al Vendrell, un municipi que presenta una de les taxes d’atur més elevades de Catalunya i que ha estat molt lligat a la construcció, un sector que ha destruït molts llocs de treball.


També la Plataforma per Catalunya (PxC), l’únic grup a l’oposició, s’ha manifestat en més d’una ocasió en contra d’aquesta taxa qualificant la seva aplicació “d’escàndol recaptador”. Segons la formació, l’any 2012 la hisenda municipal va recaptar pel concepte de la taxa de guals un total d’1.466.325 euros, dels quals 570.000 corresponen a les noves altes, 893.000 a la nova taxa per l’aprofitament de la via pública en concepte d’entrada de vehicles i 3.315 a les plaques de guals.

WWW.REVISTAESPIGOL.COM, 14/02/2013 Nova valoració de PxC sobre el tema dels guals al Vendrell

Armengol diu que “l’estafa dels guals es tornarà en contra del quadripartit governant”

EL VENDRELL.- Davant l’Ajuntament del Vendrell, August Armengol, regidor i portaveu del Grup Municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) al Consistori, ha fet una segona valoració -al cap d’un any de la primera, quan va destapar aquest escàndol- sobre el que ell anomena “l’estafa dels guals”.

“Fa ara exactament un any, ja vaig dir que cobrar els nous guals amb una retroactivitat de quatre anys no sols era poc ètic, sinó que a més, podria ser il·legal. Però la manca de liquiditat i les dificultats econòmiques del quadripartit els van portar a aquesta espiral de voracitat recaptatòria”, recorda Armengol.

Armengol també vol recordar que la taxa fiscal núm.18 és clara en el seu enunciat ‘Reguladora de les taxes per la utilització privativa o aprofitament especial del domini públic’, és a dir, si l’Ajuntament vol liquidar la taxa hauria de tenir evidències que demostressin que es produeix aquest aprofitament. “No es pot girar la taxa, doncs, a qualsevol veí pel sol fet de tenir una porta de garatge sense que s’hagi comprovat que es faci aquest aprofitament especial a través de la via pública. I per girar-la retroactivament quatre anys enrere l’Ajuntament hauria de poder demostrar el fet imposable durant aquest període, i si hi han dubtes raonables o no es pot demostrar que el veí accedeixi amb un vehicle a l’aparcament de la seva finca, no és lícit girar la taxa”.

El regidor identitari segueix explicant que l’Ajuntament ha cobrat indiscriminadament els quatre anys a veïns que no fan aprofitament del domini públic malgrat tenir porta de garatge “perquè o bé no tenen cotxe, o bé el deixen de sempre al carrer, o bé per la seva avançada edat ja no van renovar el carnet de conduir i per tant no se’n beneficien”. Molts d’aquests afectats per la taxa, afirmaArmengol, van presentar al·legacions i recursos en el seu moment i l’Ajuntament “els ha rebutjat gairebé tots”.

L’any 2012 la Hisenda municipal va recaptar pel concepte de la taxa dels guals un total d’1.466.325 euros, dels quals 570.000 corresponen a les noves altes, 893.000 a la taxa dels guals i 3.325 a les plaques de guals. S’ha anunciat que hi ha diversos judicis pendents dels afectats pels guals per a les properes setmanes o mesos, si es dóna el cas que aquests veïns els guanyen, cosa força probable, l’Ajuntament haurà de retornar la quantia de les taxes no solament a qui guanyin els judicis, sinó també a tots aquells que van presentar al·legacions per motius similars. “Això podria significar un daltabaix en els pressupostos municipals de 2013, ja que podria significar una devolució de fins a mig milió d’euros”. Per això August Armengol ha afirmat que “l’estafa dels guals es tornarà en contra del quadripartit com un bumerang”

LA FURA, 15/02/2013; PÀG.10 Es crea la Plataforma d’Afectats pels Guals del Vendrell

La plataforma ha convocat una assemblea el 21 de febrer al Centre Cívic l’Estació (a 2/4 de 8 del vespre), per concretar accions contra la taxa per l’ús de la via pública en l’entrada de vehicles, que l’Ajuntament ha aplicat amb quatre anys de retroactivitat. 

FOTO: una trentena de veïns del sector de Bonavista Mar es van concentrar el passat mes de gener a la plaça Vella, just abans d’un ple, per protestar contra la nova taxa.

EL VENDRELL.- La decisió de l’Ajuntament del Vendrell de fer pagar a tots els veïns del municipi que disposen de garatge una taxa per l’entrada i sortida de vehicles per l’aprofitament de l’espai públic i de fer-ho, a més, amb quatre anys de retroactivitat ha aixecat un gran rebuig social. Fins i tot s’ha creat la Plataforma d’Afectats pels Guals del Vendrell, amb l’esperit de concentrar totes les queixes i plantejar accions contra “aquest abús recaptador del consistori”.

En el seu manifest fundacional, fet públic aquesta setmana, la plataforma denuncia que l’aplicació d’aquesta taxa s’hagi dut a terme de manera generalitzada, considerant que una porta de garatge implica directament l’entrada d’un vehicle, i amb efectes retroactius des del 2009, coneixent la indefensió del ciutadà davant la impossibilitat de demostrar que no s’ha aprofitat la via pública per aquest ús en els anys anteriors.

La plataforma considera que l’aplicació d’aquesta taxa s’hagués pogut efectuar de manera “més justa” com han fet altres municipis com Torredembarra on, si es detecta una entrada de vehicles sense tenir la corresponent llicència, només s’envia la liquidació de l’any en curs. És per això que sol·licita a l’Ajuntament que en aquells casos en els quals existeixin dubtes sobre la utilització de l’entrada d’aparcament en anys previs, es deixi sense efecte la liquidació.

Segons la Plataforma l’aplicació d’aquesta taxa amb efectes retroactius, que ascendeix a uns 160 euros, respon a “l’afany recaptador de l’Ajuntament per obtenir ingressos que abans no tenia i dissimular, així, la situació d’endeutament que pateix”. També considera la mesura “abusiva” i acusa al govern quadripartit de mostrar “poca sensibilitat” en un moment econòmic greu, especialment al Vendrell, un municipi que presenta una de les taxes d’atur més elevades de Catalunya i que ha estat molt lligat a la construcció, un sector que ha destruït molts llocs de treball. 

També la Plataforma per Catalunya (PxC), l’únic grup a l’oposició, s’ha manifestat en més d’una ocasió en contra d’aquesta taxa qualificant la seva aplicació “d’escàndol recaptador”. Segons la formació, l’any 2012 la hisenda municipal va recaptar pel concepte de la taxa de guals un total d’1.466.325 euros, dels quals 570.000 corresponen a les noves altes, 893.000 a la nova taxa per l’aprofitament de la via pública en concepte d’entrada de vehicles i 3.315 a les plaques de guals.

Donar-me d'alta Donar-me de baixa
PxC a Youtube