Català - Castellà
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
segueix-nos

Notícies municipals

El Vendrell, 19/01/2015; PxC:

El Vendrell, 19/01/2015; PxC: "han convertit el Vendrell en una colònia d'explotació del capital financer"

19/01/2015 - El Vendrell

COMUNICAT DE PREMSA DE PLATAFORMA PER CATALUNYA

PxC vota contra el pressupost de 2015 perquè es basa en una alça desmesurada d’impostos, una baixa despesa social, paràlisi inversora i un 20% dels ingressos pel servei del deute


Redacció | El Vendrell.- El grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) ha protagonitzat els cinc únics vots en contra del projecte de pressupostos de l'Ajuntament del Vendrell per al 2015. Un pressupost consolidat de 49,5 milions d'euros aprovat en la darrera sessió plenària extraordinària.

PxC ha votat en contra d'un pressupost continuista "basat en la major pujada d'impostos i taxes que es recorda en un sol mandat". Volem recordar la puja de l’impost de l'IBI en un 40% o la taxa d'escombraries en un 120%.

PxC ha votat en contra de la manca d'inversions d'aquest pressupost que només contempla 1,9 milions d'inversions en una vila de les dimensions del Vendrell "és totalment insuficient, una misèria i pràcticament inútil perquè no serveix per reactivar l'activitat econòmica de la vila, capital de comarca amb més atur de tot el territori català" segons la intervenció de la regidora Araceli Bundó al Ple. I afegeix "trobem a faltar les necessàries i fonamentals inversions de la Cooperativa Agrícola de la carretera de Valls, la fantasmagòrica silueta de l’edifici de l'Esplai d'Avis del Tancat a mig fer des de fa quatre anys, i a Coma-ruga no donen cap resposta a l'edifici en ruïnes del Tabaris o al Cinema-Teatre Brisamar tapiat i en risc de ruïna també des de fa anys. En conjunt, inversió zero als barris marítims, base del nostre turisme".

PxC ha votat en contra d'un pressupost gens social que dóna l'esquena a les famílies més necessitades. Pugen un 16% la partida de Serveis Socials, cosa totalment insuficient per cobrir les necessitats bàsiques de les famílies més desafavorides. "No sé com no els hi fa vergonya" ha etzibat la regidora identitària. En aquest punt PxC ha presentat una esmena al pressupost “per tal de dotar els Serveis Socials d'un augment del 83% enfront del 16% proposat”, basant-se en la baixa de partides supèrflues de Convivència que no aporten res de res i d'altres partides innecessàries o sobreestimades. "No entenem com han tingut la barra de votar en contra d'una esmena que cobria les necessitats de les famílies afectades per la nova pobresa i que no entren en els barems actuals que nosaltres pretenem modificar quan governem" ha reblat Araceli Bundó, per acabar dient "el senyor Martí Carnicer és l'alcalde socialista amb menys sensibilitat social en la història del Vendrell"

PxC ha votat en contra d'uns pressupostos que dediquen el 20% dels ingressos a pagar als bancs, entre amortització de crèdit i interessos, l'Ajuntament pagarà diàriament 25.284 euros, més de 9 milions l'any, a les entitats financeres. Xifra que encara serà major l'any 2016 per la finalització d'algunes carències de determinats préstecs. La mala gestió econòmica i financera de l'actual govern i dels anteriors ens ha portat a suportar un endeutament de 79 milions a data de 31 de desembre de 2014 que representa un 162% de ràtio d'endeutament quan el màxim permès és del 120%. Segons paraules d'Araceli Bundó "han convertit el Vendrell en una colònia d'explotació del capital financer, en detriment del municipi, de les seves inversions i de la gent més necessitada".

Enviar notícia per correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir aquesta notícia
Notícies relacionades en altres mitjans de comunicació

EL 3 DE VUIT, 02/01/2015; PÀG.6 PxC retreu a l’equip de govern que no destini més diners a serveis socials en comptes de pagar als bancs i l’alcalde replica que “no cometrem cap il·legalitat”

EL VENDRELL.- Com ha passat en moltes altres ocasions aquesta legislatura, l'equip de govern del Vendrell i Plataforma per Catalunya (PxC) es van enfrontar en el ple de dimarts per qüestions econòmiques. PxC va reconèixer que el pressupost del 2015 apuja la partida per a serveis socials un 16%, però va titllar-la “d’insuficient”, i va lamentar que el govern rebutgés una esmena que, segons PxC, augmentaria el percentatge un 83%. PxC va dir que el govern destina un 20% dels ingressos a pagar deutes bancaris i l’alcalde, Martí Carnicer, va replicar que “no cometrem la il·legalitat de no tornar els préstecs”.

LA FURA, 09/01/2015; PÀG.14 L’Ajuntament aprova el pressupost de 2015

El 30 de desembre es va aprovar un pressupost municipal de 2015 de 49,55 milions d’euros, lleugerament per sobre dels 49,16 milions de 2014. Hi van votar a favor el govern, en contra la PxC i es va abstenir el PP. 

EL VENDRELL.- Segons l’alcalde Martí Carnicer, el pressupost consolida la millora de la situació econòmica de l’Ajuntament duta a terme en aquest mandat, i que ha estat marcada pel seguiment del Pla d’Ajust, que s’estén fins al 2023. El batlle, que parlava en nom del govern de PSC-CiU-ERC i la regidora no adscrita (exPP) Teresa Mercader  va explicar que les polítiques d’estalvi estan donant bons resultats: l’estalvi corrent creix un 10% respecte l’any passat, fins als 8,43 milions; i el coeficient d’endeutament haurà baixat en tres anys del 180% al 146%, després de ser l’Ajuntament de 20.000 a 50.000 habitants de Catalunya que més diners destina a amortitzar el deute (12,5%), atès el seu alt grau d’endeutament.

L’Ajuntament invertirà enguany 1,92 milions, només una mica per sobre dels ja escassos 1,40 milions de 2014. Es destinaran 50.000 euros a ajuts per a l’autoocupació, 40.000 euros a noves pavimentacions de carrers, es construiran dues aules a l’escola Àngel Guimerà, s’obrirà una porta d’emergència al Museu Deu, etc.

Una de les partides que s’incrementa és la dels Serveis Socials (+16%), que arriba als 551.000 euros (sense comptar la despesa de personal), per fer front a algunes de les necessitats socials més greus, que van in crescendo.

Plataforma per Catalunya (PxC) va votar en contra d’un pressupost continuïsta “basat en la major pujada d’impostos i taxes que es recorda en un sol mandat”, segons Araceli Bundó: “un 40% l’IBI i un 120% la taxa d’escombraries”. També troba “insuficient la inversió inferior als dos milions d’euros, per un municipi de les dimensions de les del Vendrell, ja que entén que no servirà per reactivar l’activitat econòmica de la capital de la comarca amb més atur de Catalunya”. La PxC “troba a faltar inversions en la Cooperativa Agrícola, en un edifici de l’Esplai d’Avis del Tancat a mig fer des de fa quatre anys, en l’edifici en ruïnes del Tabaris a Coma-ruga o al cinema-teatre Brisamar tapiat”. També va presentar una esmena in voce “demanant que la pujada de Serveis Socials fos del 83%”. Finalment, la PxC també va votar contra el pressupost “perquè dedica el 20% dels ingressos a pagar als bancs, entre amortització de crèdit i interessos, a un ritme de 25.284 euros diaris, a causa de la mala gestió econòmica i financera de l’actual govern i dels anteriors”.

El PP, que f ins fa tres mesos formava part del govern, ara que l’ha deixat per discrepàncies amb la gestió del 9N va abstenir-se del pressupost, que veu continuïsta. Elisabet Rodríguez es va queixar que hi manca inversió, visió de futur i que l’esforç dels últims anys per sanejar les arques municipals no es tradueix ara en inversions als barris marítims, que són el principal atractiu turístic i generador d’ocupació del Vendrell.

RTVELVENDRELL.CAT, 02/01/2015 Aprovat el pressupost pel 2015, que continua en la línia de l'estalvi i poques inversions

EL VENDRELL.- L’equip de govern presenta uns comptes de poc més de 49 milions d’euros, xifra molt semblant a la del pressupost d’aquest 2014. Per tant continua la línia marcada pel Pla d’Ajust, que obliga a un control molt estricte de la despesa, amortitzar el deute i, conseqüentment, molt poques inversions, menys de les que correspondria a un municipi com és el Vendrell. 

DIARIBAIXPENEDES.CAT, 30/12/2014 El ple dels pressupostos de l’Ajuntament del Vendrell vist des de tres perspectives diferents

EL VENDRELL.- Us presentem un document amb fonts diverses que ajudaran els nostres lectors a entendre millor com ha anat el ple d’aprovació inicial dels pressupostos de l’Ajuntament del Vendrell del 2015, que ja hem explicat en una crònica d’urgència aquest migdia. Aquí hi trobareu, un darrere de l’altre, tres documents. El primer és la nota de premsa de l’Ajuntament del Vendrell que és especialment interessant perquè inclou les explicacions de l’alcalde Martí Carnicer sobre la situació econòmica i financera del consistori. Seguidament hi ha un comunicat de Plataforma per Catalunya (PxC) sobre la seva visió del ple, que ajuda a entendre de quina manera fa política aquest grup. I el tercer document és la nota del PP sobre el ple i la manera com aquest grup justifica la seva abstenció. Si teniu ganes de llegir, aquí us deixem tot el material. Ben llegit serveix per entendre moltes coses. 

Nota de premsa de l’Ajuntament del Vendrell sobre el ple de pressupostos

El pressupost consolidat del 2015 és de 49,55 milions d’euros, un import lleugerament superior al del 2014, que va ser de 49,16 milions d’euros. L’aprovació inicial s’ha fet avui en una sessió extraordinària de ple i ha comptat amb 14 vots a favor (PSC, CiU, ERC i RNA), 5 en contra de Plataforma per Catalunya i una abstenció (PP). En aquest punt, PxC ha presentat una esmena in voce, que ha estat rebutjada.

Segons l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, es tracta d’un pressupost equilibrat que consolida la millora de la situació econòmica de l’Ajuntament del Vendrell duta a terme en aquest mandat, i que ha estat marcada pel seguiment del Pla d’Ajust, que arriba fins el 2023. Com a trets distintius d’aquesta gestió econòmica en destaquen l’esforç important en la reducció de despeses a partir de la revisió dels diferents contractes municipals; una forta reducció del nivell d’endeutament; la millora constant dels terminis de pagament a proveïdors; el manteniment dels serveis essencials en un nivell correcte de prestació; l’atenció especial als col·lectius més vulnerables i uns increments fiscals moderats que mantenen la càrrega fiscal del Vendrell per sota de la mitjana de municipis semblants.

Tant pel què fa als ingressos i despeses no financeres, en el pressupost del 2015 aquests es mantenen a un nivell semblant a l’any anterior. En concret, les despeses financeres són un 22,5% menys que al 2010, mentre que les despeses corrents baixen un 0,8%, assolint la xifra més baixa de tot el mandat. Segons l’alcalde, aquestes millores es deuen, en gran part, al procés de revisió dels contractes de l’Ajuntament i que finalitzarà en els primers mesos del 2015.
L’alcalde també ha explicat que les polítiques d’estalvi que s’estan aplicant aquesta legislatura estan donant bons resultats: en concret, l’estalvi corrent creix un 10% respecte l’any passat, passant del 7,64 milions d’euros al 2014 als 8,43 milions d’euros del 2015. Aquest estalvi permetrà, un any més, continuar reduint el deute financer. En concret, segons ha explicat Martí Carnicer, en els darrers tres anys s’hauran amortitzat 14,4 milions d’euros i el coeficient d’endeutament s’haurà reduït en 34 punts (passant del 180% al 146%). En aquest sentit, l’alcalde ha afegit que, en termes absoluts, entre els ajuntaments de 20 a 50.000 habitants de Catalunya, l’Ajuntament del Vendrell és el què més recursos destina a l’amortització del deute. Els ajuntaments d’aquest grup hi destinen de mitjana el 6,7% i el del Vendrell dobla, pràcticament, aquest esforç, amb el 12,5%. Això sí, l’alcalde ha reconegut que aquest esforç en l’amortització de l’endeutament, precisament, ha limitat les possibilitats d’abordar altres prioritats, en referència al capítol d’inversions, més discret del què es voldria.

Tot i això, des del govern s’ha ressaltat el fet que el pressupost del 2015 incorpori un augment de les inversions, malgrat que és a partir d’un volum molt baix (d’1,40 M€ al 2014 es passa a 1,92M€ al 2015).

Les noves propostes que s’incorporen en aquest pressupost pel 2015 passen, entre altres, per un programa d’ajuda per a l’autoocupació, al què es destinen 50.000 euros; pel suport al Turisme Familiar; per l’adhesió a la xarxa de municipis cardioprotegits, per la promoció i la regularització del personal de l’Ajuntament o per inversions diverses com ara l’augment de contenidors de recollida selectiva de l’orgànica, un pla de 40.000 euros en noves pavimentacions de carrers, la construcció de dues aules a l’escola Àngel Guimerà; la connexió d’aigües residuals a Mas Astó o una porta d’emergència al Museu Deu. Tot i que fora del pressupost, també es preveu una inversió d’1.500.000€ en millores de les instal·lacions d’enllumenat i estalvi energètic, que s’autofinançaran durant tot el contracte que s’ha d’adjudicar properament. El pressupost pel 2015 també inclou el seguiment i la finalització d’obres iniciades en el pressupost del 2014, com les de la casa Àngel Guimerà i la urbanització els Masos de Coma-ruga i diverses actuacions en la millora de la transparència de l’Ajuntament.

Una de les partides que s’incrementarà el 2015 serà la dels Serveis Socials, en concret en un 16%, arribant fins als 551.000 euros (sense tenir en compte la despesa de personal). Es vol continuar, així, contribuint a fer front a algunes de les necessitats socials més greus, a través de línies d’ajut, beques menjador, aportacions a Càritas, etc. En aquest àmbit, l’alcalde també ha volgut destacar que, amb dades extretes del Ministeri d’Hisenda, l’Ajuntament del Vendrell ocupa el cinquè lloc entre els ajuntaments de Catalunya de 20 a 50.000 habitants en inversions en protecció i promoció social. Aquí s’hi inclouen actuacions de Serveis Socials, Gent Gran i Foment de l’ocupació. Així mateix, el Vendrell és el municipi de la demarcació de Tarragona de més de 10.000 habitants que més inverteix en aquests conceptes (148 euros/habitant). L’alcalde ha excusat l’absència al ple del regidor Joan Maria Diu (CiU).

Nota de PxC sobre els pressupostos municipals

Aquest matí el grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) ha protagonitzat els cinc únics vots en contra del projecte de pressupostos de l’Ajuntament del Vendrell per al 2015. Un pressupost consolidat de 49,5 milions d’euros aprovat avui en sessió plenària extraordinària.

PxC ha votat en contra d’un pressupost continuista “basat en la major pujada d’impostos i taxes que es recorda en un sol mandat”. Volem recordar la puja de l’impost de l’IBI un 40% o la taxa d’escombraries un 120%.

PxC ha votat en contra de la manca d’inversions d’aquest pressupost que només contempla 1,9 milions d’inversions en una vila de les dimensions del Vendrell “és totalment insuficient, una misèria i pràcticament inútil perquè no serveix per reactivar l’activitat econòmica de la vila, capital de comarca amb més atur de tot el territori català” segons la intervenció de la regidora Araceli Bundó al Ple. I afegeix “trobem a faltar les necessàries i fonamentals inversions de la Cooperativa Agrícola de la carretera de Valls, l’edifici fantasmagòric de la silueta de l’Esplai d’Avis del Tancat a mig fer des de fa quatre anys, i a Coma-ruga no donen cap resposta a l’edifici en ruïnes del Tabaris o al Cinema-Teatre Brisamar tapiat i en risc de ruïna també des de fa anys. En conjunt, inversió zero als barris marítims, base del nostre turisme”.

PxC ha votat en contra d’un pressupost gens social que dóna l’esquena a les famílies més necessitades. Pugen un 16% la partida de Serveis Socials, cosa totalment insuficient per cobrir les necessitats bàsiques de les famílies més desafavorides. “No sé com no els hi fa vergonya” ha etzibat la regidora identitària. En aquest punt PxC ha presentat una esmena al pressupost per tal de dotar els Serveis Socials d’un augment del 83% enfront del 16% proposat, basant-se en la baixa de partides supèrflues de Convivència que no aporten res de res i d’altres partides innecessàries o sobreestimades. “No entenem com han tingut la barra de votar en contra d’una esmena que cobria les necessitats de les famílies afectades per la nova pobresa i que no entren en els barems actuals que nosaltres pretenem modificar quan governem” ha reblat Araceli Bundó, per acabar dient “el senyor Martí Carnicer és l’alcalde socialista amb menys sensibilitat social en la història del Vendrell”.

PxC ha votat en contra d’uns pressupostos que dediquen el 20% dels ingressos a pagar als bancs, entre amortització de crèdit i interessos, l’Ajuntament pagarà diàriament 25.284 euros, més de 9 milions l’any, a les entitats financeres. Xifra que encarà serà major l’any 2016 per la finalització d’algunes carències de determinats préstecs. La mala gestió econòmica i financera de l’actual govern i dels anteriors ens ha portat a suportar un endeutament de 79 milions a data de 31 de desembre de 2014 que representa un 162% de ràtio d’endeutament quan el màxim permès és del 120%. Segons paraules d’Araceli Bundó “han convertit el Vendrell en una colònia d’explotació del capital financer, en detriment del municipi, de les seves inversions i de la gent més necessitada”.

Nota del PP sobre els pressupostos municipals del Vendrell

El Partit Popular del Vendrell s’ha abstingut en la votació dels pressupostos de l’Ajuntament de l’any 2015 perquè són “de continuïtat i no donen solucions a les necessitats prioritàries”. La portaveu popular, Elisabet Rodríguez, ha lamentat que “l’equip de Govern hagi enterrat les expectatives d’uns comptes que, per primera vegada durant la legislatura, podrien haver donat cert marge de maniobra”. En aquest sentit, Rodríguez ha assegurat que “s’ha perdut l’oportunitat de marcar un canvi de tendència i de transmetre als ciutadans que l’esforç d’aquests darrers anys ha permès sanejar l’Ajuntament”.

Segons Elisabet Rodríguez, “els ciutadans necessiten percebre una millora real en els serveis públics i aquest pressupost l´únic que suposa és consolidar una falta de visió i projecte del nostre municipi”. La portaveu popular ha criticat “que el pressupost no abordi les necessitats prioritàries”, alhora que ha lamentat “el cafè per a tots que només contenta a la gestió de les diferents regidories”.
La regidora del PP considera que “un any més el Govern municipal ha oblidat els barris marítims, que en els tres darrers anys només han rebut inversions d’altres administracions a través de plans d’ocupació”. En aquest sentit, Rodríguez ha recordat que “aquestes inversions destinades a les zones turístiques del municipi suposen un retorn en noves inversions econòmiques i llocs de feina”. D’altra banda, la portaveu popular ha lamentat que “durant el 2015 s’aprovarà definitivament el Pla de Mobilitat i aquest pressupost no inclou cap variació en la partida de mobilitat, demostrant poc interès per part del Govern municipal en aquest àmbit”.

Elisabet Rodríguez ha finalitzat assegurant que “la falta de polítiques que impulsin un projecte de futur per al Vendrell i la poca priorització de les àrees que donen servei directament als ciutadans fan que el pressupost del 2015 sigui com el Dia de la Marmota, més del mateix”.

EIXDIARI.CAT, 31/12/2014; 09:36 El pressupost del 2015 consolida la millora de la situació econòmica de l'Ajuntament del Vendrell

L’aprovació inicial s’ha fet avui en una sessió extraordinària de ple i ha comptat amb 14 vots a favor (PSC, CiU, ERC i RNA), 5 en contra de Plataforma per Catalunya i una abstenció (PP)

Ajuntament del Vendrell. El pressupost del 2015 consolida la millora de la situació econòmica de l’Ajuntament del Vendrell

EL VENDRELL.- El pressupost consolidat del 2015 és de 49,55 milions d'euros, un import lleugerament superior al del 2014, que va ser de 49,16 milions d'euros. L’aprovació inicial s’ha fet avui en una sessió extraordinària de ple i ha comptat amb 14 vots a favor (PSC, CiU, ERC i RNA), 5 en contra de Plataforma per Catalunya (PxC) i una abstenció (PP).  En aquest punt, PxC ha presentat una esmena in voce, que ha estat rebutjada.

Segons l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, es tracta d’un pressupost equilibrat que consolida la millora de la situació econòmica de l’Ajuntament del Vendrell duta a terme en aquest mandat, i que ha estat marcada pel seguiment del Pla d’Ajust, que arriba fins el 2023. Com a trets distintius d’aquesta gestió econòmica en destaquen l’esforç important en la reducció de despeses a partir de la revisió dels diferents contractes municipals; una forta reducció del nivell d’endeutament; la millora constant dels terminis de pagament a proveïdors; el manteniment dels serveis essencials en un nivell correcte de prestació; l’atenció especial als col·lectius més vulnerables i uns increments fiscals moderats que mantenen la càrrega fiscal del Vendrell per sota de la mitjana de municipis semblants.

Tant pel què fa als ingressos i despeses no financeres, en el pressupost del 2015 aquests es mantenen a un nivell semblant a l’any anterior.  En concret, les despeses financeres són un 22,5% menys que al 2010, mentre que les despeses corrents baixen un 0,8%, assolint la xifra més baixa de tot el mandat.  Segons l’alcalde, aquestes millores es deuen, en gran part, al procés de revisió dels contractes de l’Ajuntament i que finalitzarà en els primers mesos del 2015.

L’alcalde també ha explicat que les polítiques d’estalvi que s’estan aplicant aquesta legislatura estan donant bons resultats: en concret, l’estalvi corrent creix un 10% respecte l’any passat, passant del 7,64 milions d’euros al 2014 als 8,43 milions d’euros del 2015. Aquest estalvi permetrà, un any més, continuar reduint el deute financer. En concret, segons ha explicat Martí Carnicer, en els darrers tres anys s’hauran amortitzat 14,4 milions d’euros i el coeficient d’endeutament s’haurà reduït en 34 punts (passant del 180% al 146%).  En aquest sentit, l’alcalde ha afegit que, en termes absoluts, entre els ajuntaments de 20 a 50.000 habitants de Catalunya, l’Ajuntament del Vendrell és el què més recursos destina a l’amortització del deute. Els ajuntaments d’aquest grup hi destinen de mitjana el 6,7% i el del Vendrell dobla, pràcticament, aquest esforç, amb el 12,5%. Això sí, l’alcalde ha reconegut que aquest esforç en l’amortització de l’endeutament, precisament, ha limitat les possibilitats d’abordar altres prioritats, en referència al capítol d’inversions, més discret del què es voldria.

Tot i això, des del govern s’ha ressaltat el fet que el pressupost del 2015 incorpori un augment de les inversions, malgrat que és a partir d’un volum molt baix (d’1,40 M€ al 2014 es passa a 1,92M€ al 2015).

Les noves propostes que s’incorporen en aquest pressupost pel 2015 passen, entre altres, per un programa d’ajuda per a l’autoocupació, al què es destinen 50.000 euros; pel suport al Turisme Familiar; per l’adhesió a la xarxa de municipis cardioprotegits,  per la promoció i la regularització del personal de l’Ajuntament o per inversions diverses com ara l’augment de contenidors de recollida selectiva de l’orgànica, un pla de 40.000 euros en noves pavimentacions de carrers, la construcció de dues aules a l’escola Àngel Guimerà; la connexió d’aigües residuals a Mas Astó o una porta d’emergència al Museu Deu.  Tot i que fora del pressupost, també es preveu una inversió d’1.500.000€ en millores de les instal·lacions d’enllumenat i estalvi energètic, que s’autofinançaran durant tot el contracte que s’ha d’adjudicar properament. El pressupost pel 2015 també inclou el seguiment i la finalització d’obres iniciades en el pressupost del 2014, com les de la casa Àngel Guimerà i la urbanització els Masos de Coma-ruga i diverses actuacions en la millora de la transparència de l’Ajuntament.

Una de les partides que s'incrementarà el 2015 serà la dels Serveis Socials, en concret en un 16%, arribant fins als 551.000 euros (sense tenir en compte la despesa de personal). Es vol continuar, així, contribuint a fer front a algunes de les necessitats socials més greus, a través de línies d’ajut, beques menjador, aportacions a Càritas, etc. En aquest àmbit, l’alcalde també ha volgut destacar que, amb dades extretes del Ministeri d’Hisenda, l’Ajuntament del Vendrell ocupa el cinquè lloc entre els ajuntaments de Catalunya de 20 a 50.000 habitants en inversions en protecció i promoció social. Aquí s’hi inclouen actuacions de Serveis Socials, Gent Gran i Foment de l’ocupació. Així mateix, el Vendrell és el municipi de la demarcació de Tarragona de més de 10.000 habitants que més inverteix en aquests conceptes (148 euros/habitant).

EL 3 DE VUIT, 02/01/2015; PÀG.6 El govern local destaca que consolida la millora econòmica

PRESSUPOST DEL 2015

Araceli Bundó (Regidora de PxC): “El govern apuja l'estalvi, però a costa del futur de la vila; i destinant un 20% dels ingressos ordinaris a finançar el deute ha convertit el Vendrell en una colònia d’explotació del capital financer”

Ricard Vinyals/EL VENDRELL.- El ple de l'Ajuntament del Vendrell va aprovar dimarts, amb els vots a favor del govern (PSC, CiU, ERC) i la regidora no adscrita, Teresa Mercader, l’abstenció del PP i el vot en contra de Pataforma per Catalunya (PxC), el pressupost consolidat per aquest any 2015, que puja a 49,55 milions d’euros. Es tracta d’un import lleugerament superior al del 2014, que va ser de 49,16 milions d’euros. PxC va presentar al mateix ple una esmena per mirar d’augmentar la despesa social, “en detriment d’altres partides” segons el govern, que va acabar rebutjant la proposta.

L'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, va destacar dilluns en roda de premsa i dimarts va defensar al mateix ple extraordinari que el pressupost aprovat inicialment consolida la millora de la situació econòmica de l’Ajuntament del Vendrell duta a terme en aquest mandat, i que ha estat marcada pel seguiment del Pla d’Ajust Econòmic, que arriba fins l’any 2023. Com a trets distintius d’aquesta gestió econòmica en destaquen, segons el govern vendrellenc, l'esforç important en la reducció de despeses a partir de la revisió dels diferents contractes municipals; una forta reducció del nivell d’endeutament, el qual ha passat dels 86,62 milions d’euros el 2012 (el 180% dels ingressos anuals corrents) a la previsió de 72,26 milions (el 146%) en tancar aquest 2015; la millora constant dels terminis de pagament a proveïdors, que aquest mes de gener passarà dels 120 dies a tot just pagar a 90 dies; el manteniment dels serveis essencials “en un nivell correcte de prestació”, en paraules de l’alcalde; l’atenció especial als col·lectius més vulnerables i uns increments fiscals moderats que mantenen la càrrega fiscal del Vendrell per sota de la mitjana de municipis semblants. En aquest sentit, recordem que les ordenances fiscals per aquest any no s’incrementen i que únicament l’IBI ha experimentat un creixement de l’1%.

Ingressos i despeses

Tant pel què fa als ingressos i despeses no financeres, en el pressupost del 2015 aquests es mantenen a un nivell semblant a l’any passat. En concret, les despeses financeres són un 22,5% menys que al 2010, mentre que les despeses corrents baixen un ,8%, assolint la xifra més baixa de tot el mandat. Segons Martí Carnicer, aquestes millores es deuen, en gran part, al procés de revisió dels contractes de l'Ajuntament i que finalitzarà en els primers mesos d’aquest nou any 2015. Carnicer també va explicar que les politiques d’estalvi que s’estan aplicant aquesta legislatura estan donant bons resultats: en concret, l’estalvi corrent creix un 10% respecte l’any passat, passant del 7,64 milions d’euros als 8,43 milions d’euros del 2015. Aquest estalvi permetrà, un any més, continuar reduint el deute financer. En concret, segons va destacar l’alcalde del Vendrell, en els darrers tres anys s’hauran amortitzat 14,4 milions d’euros i el coeficient d’endeutament s’haurà reduīt els 34 punts esmentats (passant del 180% al 146%). En aquest sentit, l’alcalde ha afegit que, en termes absoluts, entre els ajuntaments de 20.000 a 50.000 habitants de Catalunya, l'Ajuntament del Vendrell és el que més recursos destina a l’amortització del deute. Els ajuntaments d'aquest grup hi destinen de mitjana el 6,7% i el del Vendrell dobla, pràcticament, aquest esforç, amb el 12,5%. Això sí, Carnicer va reconèixer que aquest esforç en l’amortització de l'endeutament, precisament, ha limitat les possibilitats d’abordar altres prioritats, en referència al capítol d’inversions, més discret del que es voldria.

Inversions

Tot i això, des del govern s’ha ressaltat el fet que el pressupost del 2015 incorpori un augment de les inversions, malgrat que és a partir dun volum molt baix: d1,40 milions d’euros el 2014 es passa a 1,92 milions d’euros el 2015. Aquest capítol d’inversions incorpora un programa d’ajuda pera l’autoocupació, al qual es destinen 50.000 euros; pel suport al Turisme Familiar, la qual cosa inclou la qualificació prevista del Vendrell com a Municipi de Destinació Familiar; per l’adhesió a la xarxa de municipis cardioprotegits, per la promoció i la regularització del personal de l’ajuntament o per inversions diverses com ara l’augment de contenidors de recollida selectiva de l'orgànica. A més, es preveu un pla de 40.000 euros en noves pavimentacions de carrers, la construcció de dues aules a l’escola Àngel Guimerà, la connexió d’aigües residuals al nucli urbà de Mas Astó o una porta d’emergència al Museu Deu. Tot i que fora del pressupost, també es preveu una inversió d,5 milions d’euros en millores de les instal·lacions d’enllumenat i estalvi energètic, que s’autofinançaran durant tot el contracte que s’ha d’adjudicar properament. El pressupost pel 2015 també inclou el seguiment i la finalització d'obres iniciades en el pressupost del 2014, com les de la casa Àngel Guimerà i a la urbanització els Masos de Coma-ruga, i diverses actuacions en la millora de la transparència de l’Ajuntament. El grup municipal de PxC va criticar “la minsa inversió prevista en un municipi de les dimensions del Vendrell”.

Més ajut social

Una de les partides que s’incrementa el 2015 és la dels Serveis Socials, en concret en un 16%, arribant fins als 551.000 euros (sense tenir en compte la despesa de personal). El govern vendrellenc vol continuar, així, contribuint a fer front a algunes de les necessitats socials més greus, a través de línies d'ajut, beques menjador, aportacions a Càritas, etcètera. En aquest àmbit, l’alcalde també va voler destacar que, amb dades extretes del Ministeri d’Hisenda, l’Ajuntament del Vendrell ocupa el cinquè lloc entre els ajuntaments de Catalunya de 20000 a 50.000 habitants en inversions en protecció i promoció social. Aquí s’hi inclouen actuacions de Serveis Socials, Gent Gran i Foment de l’ocupació. Així mateix, el Vendrell és el municipi de la demarcació de Tarragona de més de 10.000 habitants que més inverteixen aquests conceptes (148 euros/habitant).

LAFURA.CAT, 05/01/2015; 17:36 L'Ajuntament del Vendrell aprova el pressupost de 2015

EL VENDRELL.- El ple del 30 de desembre va aprovar un pressupost de l’Ajuntament de 2015, que puja a 49,55 milions d'euros, un import lleugerament superior als 49,16 milions del 2014. Hi van votar a favor el govern dePSC-CiU-ERC i la regidora no adscrita Teresa Mercader (exPP), la Plataforma per Catalunya (PxC) ho va fer en contra i el PP es va abstenir.

Segons l’alcalde Martí Carnicer, el pressupost consolida la millora de la situació econòmica de l’Ajuntament duta a terme en aquest mandat, i que ha estat marcada pel seguiment del Pla d’Ajust, que arriba fins el 2023. El batlle va explica que les polítiques d’estalvi estan donant bons resultats: en concret, l’estalvi corrent creix un 10% respecte l’any passat, fins als 8,43 milions; el coeficient d’endeutament haurà baixat en tres anys del 180% al 146%, després de ser l’Ajuntament de 20.000 a 50.000 habitants de Catalunya que més diners destina a l’amortització del deute (12,5%), atès el seu alt grau d’endeutament.

Per a enguany l’Ajuntament preveu unes inversions d’1,92 milions d’euros, només una mica per sobre dels ja escuets 1,40 milions de 2014. Es destinaran 50.000 euros a ajuts per a l’autoocupació, 40.000 euros a noves pavimentacions, es construiran dues aules a l’escola Àngel Guimerà, s’obrirà una porta d’emergència al Museu Deu, etc. 

Una de les partides que s'incrementarà el 2015 és la dels Serveis Socials (+16%), arribant fins als 551.000 euros (sense tenir en compte la despesa de personal), per fer front a algunes de les necessitats socials més greus, que van in crescendo.

La PxC ha votat en contra d'un pressupost continuista "basat en la major pujada d'impostos i taxes que es recorda en un sol mandat", segons Araceli Bundó: un 40% l'IBI i un 120% la  taxa d'escombraries. També troba insuficient la inversió per sota dels dos milions d’euros, per un municipi de les dimensions de les del Vendrell, ja que entén que no servirà per reactivar l'activitat econòmica de la capital de la comarca amb més atur de Catalunya. La PxC troba a faltar inversions en la Cooperativa Agrícola de la carretera de Valls, l'edifici de l'Esplai d'Avis del Tancat a mig fer des de fa quatre anys, l'edifici en ruïnes del Tabaris a Coma-ruga o al cinema-teatre Brisamar tapiat. També veu insuficient l’alça del 16% de les partides socials; la PxC va presentar una esmena in voce demanant que la pujada fos del 83%. Finalment, la PxC també va votar contra el pressupost perquè dedica el 20% dels ingressos a pagar als bancs, entre amortització de crèdit i interessos, a un ritme de 25.284 euros diaris, més de 9 milions l'any, a causa de la mala gestió econòmica i financera de l'actual govern i dels anteriors.

El PP, que fins fa tres mesos formava part del govern, ara que l’ha deixat per discrepàncies amb la gestió del 9N, va abstenir-se del pressupost, que veu continuista. Elisabet Rodríguez es va queixar que hi ha manca d’inversió, manca de visió de futur i que l’esforç dels últims anys per sanejar les arques municipals no es tradueixi ara en inversions als barris marítims, que són el principal atractiu turístic i generador d’ocupació del Vendrell.

DIARIBAIXPENEDES.CAT, 30/12/2014 L’Ajuntament del Vendrell tanca l’any aprovant un pressupost continuista pel 2015

EL VENDRELL.- L’Ajuntament del Vendrell ha aprovat avui, en sessió extraordinària i de manera inicial, el pressupost municipal del 2015, un pressupost molt similar al de l’any que acaba. El total de pressupost és de poc més de 49 milions d’euros i està fet amb l’objectiu de complir amb les condicions del pla d’ajustament al qual està sotmés, que obliga a reduir despeses, a amortitzar deute i a fer creixer l’estalvi. Malgrat tot plegat es destinaran 50.000 euros a afavorir l’autoocupació de treballadors autònoms. Hi haurà diners per a nous contenidors de brossa orgànica, per a les noves aules de l’Escola Àngel Guimerà i per pavimentar carrers i millorar zones enjardinades del Vendrell. S’invertirà en la millora de l’enllumenat, s’acabaran les obres de Cal Guimerà i les pendents a la urbanització dels Massos, a Coma-ruga.

El pressupot ha estat aprovart amb els vots a favor de PSC, CiU, Junts pel Vendrell i la regidora no adscrita Teresa Mercader. El PP s’ha abstingut i els cinc regidors de Plataforma per Catalunya (PxC) han votat en contra. És el darrer pressupost de la legislatura.

La imatge que acompanya la crònica del ple ha estat manllevada del twitter de Ciutadans del Vendrell. Una representació d’aquest partit era al ple i ha fet una piulada apuntant a la seva presència a la sala de plens després de les eleccions municipals de maig del 2015.

L’OPCIÓ DEL BAIX PENEDÈS, 08/01/2015; PÀG.3 El pressupost del 2015 consolida la millora de la situació econòmica de l'ajuntament feta en aquest mandat

49,55 MILIONS D’EUROS - És el pressupost del Vendrell pel 2015, lleugerament superior al de l'any passat

CATORZE A FAVOR - Es va aprovar amb catorze vots a favor (equip de govern), cinc en contra dels regidors de Plataforma i una abstenció del PP

EL VENDRELL.- El pressupost consolidat del 2015 és de 49,55 milions d'euros, un import lleugerament superior al del 2014, que va ser de 49,16 milions d'euros. L'aprovació inicial s’ha fet avui en una sessió extraordinària de ple i ha comptat amb 14 vots a favor (PSC, CiU, JpV i RNE), 5 en contra de Plataforma per Catalunya (PxC) i una abstenció (PP). En aquest punt, PxC ha presentat una esmena in voce, que ha estat rebutjada.

Segons l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, es tracta d'un pressupost equilibrat que consolida la millora de la situació econòmica de l'Ajuntament del Vendrell duta a terme en aquest mandat, i que ha estat marcada pel seguiment del Pla d’Ajust, que arriba fins el 2023. Com a trets distintius d’aquesta gestió econòmica en destaquen l'esforç important en la reducció de despeses a partir de la revisió dels diferents contractes municipals, una forta reducció del nivell d’endeutament la millora constant dels terminis de pagament a proveidors el manteniment dels serveis essencials en un nivell correcte de prestació: l’atenció especial als col·lectius més vulnerables i uns increments fiscals moderats que mantenen la càrrega fiscal del vendrell per sota de la mitjana de municipis semblants. 

Tant pel què fa als ingressos i despeses no financeres en el pressupost del 2015 aquests es mantenen a un nivell semblant a l’any anterior. En concret les despeses financeres són un 22.5% menys que al 2010, mentre que les despeses corrents baixen un ,8%, assolint la xifra més baixa de tot el mandat. Segons l’alcalde aquestes millores es deuen, en gran part, al procés de revisió dels contractes de l'Ajuntament i que finalitzarà en els primers mesos del 2015. 

L'alcalde també ha explicat que les polítiques d’estalvi que s’estan aplicant aquesta legislatura estan donant bons resultats en concret, l’estalvi corrent creix un 10% respecte l’any passat, passant del 7,64 milions d’euros al 2014 als 8,43 milions d’euros del 2015. Aquest estalvi permetrà, un any més, continuar reduint el deute financer. En concret, segons ha explicat Martí Carnicer, en els darrers tres anys s’hauran amortitzat 14,4 milions d’euros i el coeficient d’endeutament s’haurà reduit en 34 punts (passant del 180% al 146%). En aquest sentit, l’alcalde ha afegit que, en termes absoluts, entre els ajuntaments de 20 a 50.000 habitants de Catalunya, l'Ajuntament del Vendrell és el què més recursos destina a l’amortització del deute. Els ajuntaments d'aquest grup hi destinen de mitjana el 6,7% i el del vendrell dobla, pràcticament, aquest esforç amb el 12,5%. Això sí, l'alcalde ha reconegut que aquest esforç en l’amortització de l'endeutament, precisament ha limitat les possibilitats d’abordar altres prioritats en referència al capítol d’inversions, més discret del què es voldria. 

Tot i això, des del govern s’ha ressaltat el fet que el pressupost del 2015 incorpori un augment de les versions, malgrat que és a partir d'un volum molt baix (d’1,40 M€ al 2014 es passa a 1,92 M€ al 2015).

Les noves propostes que s’incorporen en aquest pressupost pel 2015 passen, entre altres, per un programa d'ajuda per a l’autoocupació, al què es d’estinen 50.000 euros, pel suport al Turisme Familiar per l'adhesió a la xarxa de municipis cardioprotegits per la promoció i la regularització del personal de l'Ajuntament o per inversions diverses com ara l’augment de contenidors de recollida selectiva de l'orgànica, un pla de 40.000 euros en noves pavimentacions de carrers, la construcció de dues aules a l’escola Angel Guimerà la connexió d’aigües residuals a Mas Astó o una porta demergència al Museu Deu. Tot i que fora del pressupost, també es preveu una inversió d’1.500.000 € en millores de les instal·lacions d’enllumenat i estalvi energètic, que sautofinançaran durant tot el contracte que s'ha d'adjudicar properament. El pressupost pel 2015 també inclou el seguiment i la finalització dobres iniciades en el pressupost del 2014, com les de la casa Angel Guimerà i la urbanització els Masos de Comaruga i diverses actuacions en la millora de la transparència de l'Ajuntament.

Una de les partides que sincrementarà el 2015 serà la dels Serveis Socials, en concret en un 16%, arribant fins als 551.000 euros (sense tenir en compte la despesa de personal). Es vol continuar així contribuint a fer front a algunes de les necessitats socials més greus, a través de línies d'ajut, beques menjador aportacions a Càritas, etc. En aquest àmbit l’alcalde també ha volgut destaca que, amb dades extretes del Ministeri d’Hisenda l'Ajuntament del Vendrell ocupa el cinquè lloc entre els ajuntaments de Catalunya de 20 a 50.000 habitants en inversions en protecció i promoció social Aquí s'hi inclouen actuacions de Serveis Socials. Gent Gran i Foment de l'ocupació. Aixi mateix el Vendrell és el municipi de la demarcació de Tarragona de mes de 10.000 habitants que més inverteix en aquests conceptes (148 euros/habitant).

EL3DEVUIT.CAT, 02/01/2015 L'Ajuntament del Vendrell aprova un pressupost de 49,5 milions d'euros

EL VENDRELL.- El ple de l'Ajuntament del Vendrell ha aprovat aquest dimarts el pressupost del 2015, que segons el govern local consolida la millora de la situació econòmica de l'Ajuntament del Vendrell feta en aquest mandat.

El pressupost consolidat del 2015 és de 49,55 milions d'euros, un import lleugerament superior al del 2014, que va ser de 49,16 milions d'euros. L'aprovació inicial ha comptat amb 14 vots a favor (PSC, CiU, ERC i RNA), 5 en contra de Plataforma per Catalunya (PxC) i una abstenció (PP). En aquest punt, PxC ha presentat una esmena in voce, que ha estat rebutjada.

Segons l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, es tracta d'un pressupost equilibrat que consolida la millora de la situació econòmica de l'Ajuntament del Vendrell duta a terme en aquest mandat, i que ha estat marcada pel seguiment del Pla d'Ajust, que arriba fins el 2023. Com a trets distintius d'aquesta gestió econòmica en destaquen l'esforç important en la reducció de despeses a partir de la revisió dels diferents contractes municipals; una forta reducció del nivell d'endeutament; la millora constant dels terminis de pagament a proveïdors; el manteniment dels serveis Essentials en un nivell correcte de prestació; l'atenció especial als col·lectius més vulnerables i uns increments fiscals moderats que mantenen la càrrega fiscal del Vendrell per sota de la mitjana de municipis semblants.

Tant pel que fa als ingressos i despeses no financeres, en el pressupost del 2015 aquests es mantenen a un nivell semblant a l'any anterior. En concret, les despeses financeres són un 22,5% menys que al 2010, mentre que les despeses corrents baixen un 0,8%, assolint la xifra més baixa de tot el mandat. Segons l'alcalde, aquestes millores es deuen, en gran part, al procés de revisió dels contractes de l'Ajuntament i que finalitzarà en els primers mesos del 2015. 

L'alcalde vendrellenc també ha explicat que les polítiques d'estalvi que s'estan aplicant aquesta legislatura estan donant bons resultats: en concret, l'estalvi corrent creix un 10% respecte l'any passat, passant del 7,64 milions d'euros al 2014 als 8,43 milions d'euros del 2015. Aquest estalvi permetrà, un any més, continuar reduint el deute financer. En concret, segons ha explicat Martí Carnicer, en els darrers tres anys s'hauran amortitzat 14,4 milions d'euros i el coeficiente d'endeutament s'haurà reduït en 34 punts (passant del 180% al 146%). En aquest sentit, l'alcalde ha afegit que, en termes absoluts, entre els ajuntaments de 20 a 50.000 habitants de Catalunya, l'Ajuntament del Vendrell és el què més recursos destina a l'amortització del deute. Els ajuntaments d'aquest grup hi destinen de mitjana el 6,7% i el del Vendrell dobla, pràcticament, aquest esforç, amb el 12,5%. Això sí, l'alcalde ha reconegut que aquest esforç en l'amortització de l'endeutament, precisament, ha limitat les possibilitats d'abordar altres prioritats, en referència al capítol d'inversions, més discret del què es voldria. 

Tot i això, des del govern s’ha ressaltat el fet que el pressupost del 2015 incorpori un augment de les inversions, malgrat que és a partir d’un volum molt baix (d’1,40 milions d'euros al 2014 es passa a 1,92 milions d'euros al 2015).

Les noves propostes que s’incorporen en aquest pressupost pel 2015 passen, entre altres, per un programa d’ajuda per a l’autoocupació, al què es destinen 50.000 euros; pel suport al Turisme Familiar; per l’adhesió a la xarxa de municipis cardioprotegits, per la promoció i la regularització del personal de l’Ajuntament o per inversions diverses com ara l’augment de contenidors de recollida selectiva de l’orgànica, un pla de 40.000 euros en noves pavimentacions de carrers, la construcció de dues aules a l’escola Àngel Guimerà; la connexió d’aigües residuals a Mas Astó o una porta d’emergència al Museu Deu. Tot i que fora del pressupost, també es preveu una inversió d’1.500.000€ en millores de les instal·lacions d’enllumenat i estalvi energètic, que s’autofinançaran durant tot el contracte que s’ha d’adjudicar properament. El pressupost pel 2015 també inclou el seguiment i la finalització d’obres iniciades en el pressupost del 2014, com les de la casa Àngel Guimerà i la urbanització els Masos de Coma-ruga i diverses actuacions en la millora de la transparència de l’Ajuntament.

Una de les partides que s'incrementarà el 2015 serà la dels Serveis Socials, en concret en un 16%, arribant fins als 551.000 euros (sense tenir en compte la despesa de personal). Es vol continuar, així, contribuint a fer front a algunes de les necessitats socials més greus, a través de línies d’ajut, beques menjador, aportacions a Càritas, etc. En aquest àmbit, l’alcalde també ha volgut destacar que, amb dades extretes del Ministeri d’Hisenda, l’Ajuntament del Vendrell ocupa el cinquè lloc entre els ajuntaments de Catalunya de 20 a 50.000 habitants en inversions en protecció i promoció social. Aquí s’hi inclouen actuacions de Serveis Socials, Gent Gran i Foment de l’ocupació. Així mateix, el Vendrell és el municipi de la demarcació de Tarragona de més de 10.000 habitants que més inverteix en aquests conceptes (148 euros/habitant).

PxC a Youtube