Català - Castellà
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
segueix-nos

Notícies municipals

7 anys després, PxC es felicita per la instal·lació dels desfibril·ladors

7 anys després, PxC es felicita per la instal·lació dels desfibril·ladors

27/01/2017 - El Vendrell

Des de PxC celebrem que per fi s'hagi implementat la nostra proposta aprovada per Ple el 2009 de convertir el Vendrell en 'ciutat cardioprotegida' mitjançant la instal·lació de desfibril·ladors

El Vendrell | Redacció.- Des del grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) ens felicitem que per fi s'implementi la nostra proposta de finals de 2009 que va ser aleshores aprovada per Ple i que fins ara havia quedat 'adormida en un calaix'. Consistia en la instal·lació de desfibril·ladors en els principals edificis municipals i en els equipaments esportius per tal de convertir el Vendrell en una 'ciutat cardioprotegida'. Han hagut de pasar més de 7 anys, tres mandats diferents i diversos regidors de Salut, però al final s'ha imposat el sentit comú.

Des de PxC celebrem l'esdeveniment perquè 'més val tard que mai' però aquest no deixa de ser un vici de la nostra administració local en què molts temes i projectes útils per al ciutadà s'eternitzen, tot i que alguns, com aquest, són projectes d'un relatiu baix cost econòmic. Esperem que aquest projecte salvi moltes vides al llarg dels anys.

La proposta de 2009 de PxC era "per equipar els principals edificis municipals i pavellons esportius amb desfibril·ladors semiautomàtics per evitar morts sobtades i convertir el Vendrell en 'ciutat cardioprotegida'". El text íntegre de la proposta era el següent:

"Atès els recents estudis presentats en el Congrés de la Societat Europea de Cardiologia a Barcelona aquest mes de setembre, fent referència a la instal·lació de desfibril·ladors  externs semiautomàtics en espais de pública concurrència i en llocs on es practica la gimnàstica i altres esports, podria evitar la mort sobtada de ciutadans i esportistes. El 85% de casos de mort sobtada són deguts a causes cardíaques, especialment a infarts de miocardi, i el 30% d’aquestes morts es podrien evitar.

La conselleria de Salut va decretar el 2002 la instal·lació de desfibril·ladors a tots els centres de salut de Catalunya. Però pel que fa a la resta de llocs on es concentren un gran nombre de persones, no s’hi ha fet res. Una de les recomanacions del Congrés esmentat és que s’haurien d’instal·lar aparells d’aquesta mena en espais públics igual que s’hi instal·len extintors, però els desfibril·ladors brillen per la seva absència. Els especialistes reclamen la seva presència en qualsevol lloc on es practiqui una activitat esportiva, com ara gimnasos, pistes d’atletisme, piscines o poliesportius.

La mort sobtada pot sorprendre qualsevol, en qualsevol lloc i en qualsevol moment. L’afectat sofreix una pèrdua de coneixement i cau fulminat a terra. Cada minut que passa és de vital importància i la seva vida depèn de la celeritat amb què s’actuï. L’intent de ressuscitació s’ha de fer abans de 10 minuts, ja que cada minut que transcorre les possibilitats de sobreviure es redueixen un 10%, i a partir del cinquè minut la possibilitat de patir seqüeles cerebrals o neurològiques es dispara.

I atès que els actuals desfibril·ladors són moderns i de fàcil ús, sense possibilitat d’equivocació, sense necessitat d’una formació gaire exigent i que el seu preu és força assequible vorejant els 1600 euros la unitat, i que mentre no existeixi una legislació clara que reguli aquesta qüestió.

Per tots aquests motius, el grup municipal de PxC sol·licita al Ple l’adopció dels següents acords:

1.- Que l’Ajuntament del Vendrell instal·li desfibril·ladors externs semiautomàtics als principals edificis municipals i a cadascun dels pavellons esportius de la nostra ciutat, per evitar morts sobtades i convertir el Vendrell en “ciutat cardioprotegida”.

2.- Que des del Patronat Municipal d’Esports es faci una campanya informativa adreçada  a tots els clubs i entitats esportives de la ciutat per tal que instal·lin desfibril·ladors a les seves instal·lacions, si s’escau segons les seves xifres d’afluència pública.

El Vendrell, 23 de novembre de 2009"

Enviar notícia per correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir aquesta notícia
PxC a Youtube