Català - Castellà
explica'ns
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
segueix-nos

Notícies municipals

LA FURA, 28/11/2008; PÀG.25 L’AJUNTAMENT ACCEPTA LES AL·LEGACIONS DE PxC I RETALLA DEL 4,7% AL 3,5% L'INCREMENT D'IMPOSTOS PER A 2009

LA FURA, 28/11/2008; PÀG.25 L’AJUNTAMENT ACCEPTA LES AL·LEGACIONS DE PxC I RETALLA DEL 4,7% AL 3,5% L'INCREMENT D'IMPOSTOS PER A 2009

28/11/2008 - El Vendrell

Durant la sessió plenària celebrada dilluns l’equip de govern en minoria de CiU va acceptar les al·legacions presentades per PxC, retallant l’increment d’impostos per al 2009 del 4,7% previst inicialment al 3,5% que finalment s’ha aprovat. L’increment de l’IBI serà també d’un 3,5% en comptes del 4,5%. A més, les Ordenances Fiscals incorporen bonificacions a les famílies nombroses.

EL VENDRELL.- L’equip de govern en minoria de CiU, amb el suport de Plataforma per Catalunya (PxC) i del PP, va aprovar dilluns les noves Ordenances Fiscals per a l’exercici 2009 acceptant les al·legacions presentades per la PxC.

En l’anterior Ple celebrat el 8 d’octubre l’equip de govern (CiU) va aprovar, amb el suport exclusiu de Plataforma per Catalunya, un increment dels impostos del 4,7% basant-se en l’índex del preu del consum (IPC) del mes d’agost (4,8%). Tot i que PxC els va donar suport va presentar una sèrie d’al·legacions que en aquest últim Ple CiU ha tingut en compte.

Per una banda PxC demanava que l’increment dels impostos dels vendrellencs estigués per sota de l’IPC més actual. CiU així ho va respectar retallant del 4,7% al 3,5% l’increment d’impostos, prenent com a referència l’IPC d’octubre (3,6%). Per altra banda PxC també reclamava l’abaixada d’un punt de l’IBI per sota de l’aprovat inicialment. CiU novament ho va respectar aprovant un increment d’aquest impost del 3,5%.

A més les noves Ordenances també contemplen les bonificacions proposades per PxC on destaquen descomptes del 25% a les famílies nombroses ordinàries, descomptes del 50% a les famílies nombroses de més de 5 fills i altres bonificacions a les famílies monoparentals.

Durant el Ple el PSC es va queixar perquè l’equip de govern no va tenir en compte cap de les seves al·legacions i va criticar la seva falta de sensibilització en no contemplar la possibilitat de fraccionar el pagament de l’IBI.EL PUNT, 27/11/2008; PÀG.7 EL PSC DEL VENDRELL CRITICA EL SUPORT DE PxC AL GOVERN MUNICIPAL DE CiU

A.P.-El Vendrell.- La portaveu del PSC a l'Ajuntament del Vendrell, Helena Arribas, va criticar ahir que el govern municipal de CiU (que no té el suport de la majoria del ple) aprovi les seves propostes amb el suport de Plataforma per Catalunya (PxC). Segons Arribas, "és indignant que CiU accepti governar amb la complicitat tàcita d'un partit com aquest", al qual acusa de ser "extremista i demagog". De fet, els socialistes ofereixen a l'executiu presidit per Benet Jané la possibilitat de consensuar amb el PSC temes estratègics de la ciutat "per evitar que grups minoritaris tinguin la clau de la governabilitat de la nostra ciutat".

Mocions modificades

Les queixes arriben després que al ple de dilluns el vot de PxC fos determinant per evitar que prosperessin dues mocions presentades pel PSC. En concret, el partit liderat per August Armengol va presentar una esmena, que finalment va ser la que va prosperar, a la moció socialista per la racionalització de la despesa del consistori. Una altra esmena, en aquest cas de CiU, va variar també el contingut final de la moció per bonificar les zones blaves. El PSC va votar en contra d'ambdues esmenes.AQUÍ, 27/11/2008; PÀG.12 EL PSC ACUSA A CiU DE FER GOVERN AMB EL SUPORT DE PxC

EL VENDRELL.- El grup municipal socialista del Vendrell va emplaçar CiU a "reflexionar i reconsiderar si és possible governar una ciutat com el Vendrell" amb la complicitat "d'un col·lectiu com Plataforma per Catalunya (PxC)". Així Helena Arribas va dir que, "després de convidar en el seu darrer congrés d'aquest passat cap de setmana a la flor i nata de l'extrema dreta europea PxC s'ha tret la màscara. És indignant que CiU accepti governar amb la complicitat tàcita d'un partit com aquest".EL 3 DE VUIT, 28/11/2008; PÀG.70 EL PSC REITERA LA CRÍTICA A LA "COMPLICITAT" ENTRE CiU I PxC

EL VENDRELL.- El PSC ha reiterat aquesta setmana la seva crítica per la "complicitat" que, a parer seu, creu que hi ha entre CiU i Plataforma per Catalunya (PxC) a l'hora de governar el Vendrell. Els socialistes afirmen que PxC, "després de convidar en el seu darrer congrés d'aquest passat cap de setmana a la flor i nata de l'extrema dreta europea, s'ha tret la màscara", en paraules d'Helena Arribas. "És indignant que CiU accepti governar amb la complicitat tàcita d'un partit com aquest", ha afegit la portaveu socialista.

En el mateix sentit, el grup municipal socialista ha emplaçat CiU a "reflexionar i reconsiderar si és possible governar una ciutat de tarannà obert i amb un passat d'estricte compromís democràtic com el Vendrell amb la complicitat, no escrita però evident per a tothom, d'un col·lectiu com PxC". Una nota de premsa del PSC també diu: "els socialistes demanem a CiU que assumeixi la convicció de la immensa majoria de vendrellencs que rebutgen la demagògia i l'extremisme d'uns pocs que tenen en la xenofòbia el seu únic referent programàtic. CiU tira endavant la majoria dels punts dels plens municipals amb el suport de PxC. Fer-ho és legal, però des del punt de vista de l'ètica democràtica és, com a mínim, poc edificant i, en rigor, és vergonyós".

Finalment, des del grup socialista s'ha reiterat "la nostra plena convicció en un Vendrell que tingui en la tolerància i en el respecte a tots els sentiments i anhels el seu ADN identitari. Així mateix, estenem la mà a l'equip de govern per trobar punts de consens en els temes estratègics de ciutat per evitar que grups extremistes i minoritaris tinguin la clau de la governabilitat de la nostra ciutat".EL 3 DE VUIT, 28/11/2008; PORTADA L'AJUNTAMENT DEL VENDRELL CONGELA EL SOU D'ALCALDE, REGIDORS I CÀRRECS DE CONFIANÇA

El Vendrell.- Altres mesures que condicionaran el pressupost del 2009 són la reducció de partides, al marge de les de promoció turística o per aconseguir ajuts per a projectes.

El impostos i les taxes per a l'any que ve van ser aprovats dilluns amb el suport de CiU, PxC i PP, l'abstenció d'ERC i el vot en contra del grup municipal del PSC.EL 3 DE VUIT, 28/11/2008; PÀG.67 LA CRISI ECONÒMICA CONDICIONA EL PLE MUNICIPAL

L'Ajuntament va aprovar dilluns diverses mesures que mantenen una relació estreta amb les dificultats del moment actual

La congelació dels salaris de l'alcalde, regidors i càrrecs de confiança per a l'any 2009, entre els acords adoptats

Ricard Vinyals-El Vendrell.- El ple de l’Ajuntament reunit dilluns, en una sessió que es va allargar durant més de sis hores i va acabar pels voltants de la mitjanit, va estar força marcat per la crisi econòmica que, com en el conjunt del país, l’Estat i la resta del món, també es ben palesa en l’economia del Vendrell.

Així, es van aprovar algunes mesures de caire econòmic que estan estretament vinculades a l’estat financer del propi consistori i al del conjunt de la ciutadania.

Congelació dels salaris

La principal mesura d’aquest caire va ser l’aprovació d’una esmena presentada pel grup Plataforma per Catalunya (PxC), alternativa a una proposta de resolució presentada inicialment pel PSC. La proposta de PxC va ser la de congelar de cara al pressupost municipal per a l’any 2009 el sou i les indemnitzacions de l’alcalde, els regidors, els càrrecs de confiança i altres càrrecs directius assimilables als anteriors, així com les indemnitzacions destinades a atendre les despeses dels grups polítics municipals. L’acord es va aprovar amb el vot a favor del govern de CiU i òbviament de PxC, l’abstenció del PP i el vot en contra del PSC i ERC.

L’esmena aprovada

Després de l’explicació del PSC relativa a la seva proposta i que la majoria de grups van rebutjar bàsicament per la dificultat de portar a la pràctica una reducció concreta dels salaris, van argumentar, es va passar a debatre i aprovar l’esmena a la totalitat entrada a darrera hora per PxC.

Segons va comentar el regidor portaveu del grup que va fer l’esmena, August Armengol, aquella congelació salarial ve motivada perquè la crisi econòmica -amb una caiguda de la construcció, la congelació dels recursos aportats per l’Estat i l’alentiment general de l’economia- assegura que els ingressos de l’Ajuntament el 2009 disminuiran força respecte d’aquest any.

A més de la ja citada congelació salarial, l’esmena de PxC aprovada també reclama: "Que es redueixin amb criteris possibilistes les partides que no donen servei directe al ciutadà, com ara aquelles relacionades amb el protocol i la publicitat, sempre que no afectin a la promoció turística del municipi o a l’obtenció de recursos per a l’execució de projectes. I que s’estudiïn per part de l’equip de govern altres mesures de contenció de la despesa pública, ja que això és el que toca en moments de crisi com els actuals".

Posicionament dels grups

PxC va considerar "incompleta" i mancada de "peticions possibilistes" la proposta inicial del PSC, perquè seria "impossible de complir, perquè també podem parlar d’una reducció del 8% o del 15%, per exemple".
CiU tampoc no va veure bé el percentatge de reducció de despeses fet pels socialistes i, en canvi, va votar l’esmena de PxC perquè "és més genèrica". I l’alcalde, Benet Jané, va reclamar "confiança" en el govern a l’hora d’elaborar uns propers pressupostos "difícils", però que ja va apuntar que seran "de contenció i austeritat" en la despesa pública.

Finalment, el PSC va incidir en la "diferència" de la seva proposta i l’esmena de PxC: "Una cosa és reduir i l’altra congelar", va dir irònicament Josep Lluís Pascual.

Modificacions de crèdit

Posteriorment van tirar endavant diverses modificacions de crèdit del pressupost d’aquest any, totes elles amb el vot a favor de CiU, PxC i PP, amb l’abstenció del grup socialista i el vot en contra d’ERC.EL 3 DE VUIT, 28/11/2008; PÀG.68 LES ORDENANCES FISCALS DEL 2009 TIREN ENDAVANT AMB ELS VOTS DE CiU, PxC I PP, L'ABSTENCIÓ D'ERC I EL NO DEL PSC

Ricard Vinyals-El Vendrell.- Les ordenances fiscals per a l’any 2009 van tirar endavant de manera definitiva en el ple de l’Ajuntament celebrat aquest dilluns, tal com ja va avançar el 3d8 en la seva edició de divendres passat.


Els impostos i taxes que pagaran els vendrellencs aquest any vinent van rebre finalment el suport dels grups de Convergència i Unió (CiU), al govern en minoria, i Plataforma per Catalunya (PxC) i Partit Popular (PP), a l’oposició; Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) es va abstenir i el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) hi va votar en contra.

Pujada mitjana del 3,5%

Com apuntàvem en l’anterior edició del setmanari, l’increment mitjà d’impostos, taxes i preus públics és del 3,5% (una dècima per sota de l’IPC del mes d’octubre, el de referència agafat finalment pel govern de CiU per calcular l’increment de la pressió fiscal), mentre que l’impost de l’IBI acabarà pujant un percentatge similar, tot i que en combinació amb les pujades decidides pel Govern central (2%) i Ajuntament (1,47%). Com ja vàrem avançar, l’increment mitjà d’impostos i taxes és inferior al que s’havia aprovat inicialment en el ple del 8 d’octubre. Aleshores, l’increment previst era d’una mitjana del 4,7% (no del 4,9%, com per error vam esmentar la setmana passada) i la pujada de l’IBI en la part que correspon decidir a l’Ajuntament del Vendrell havia estat fixada el 2,65%.

Torn d’intervencions polítiques

Després de l’exposició de les ordenances fiscals que va fer el regidor d’Hisenda, Joan Maria Diu, va obrir-se el primer torn d’intervencions dels diversos grups polítics. Tot seguit resumim el seu posicionament.

El PSC va lamentar que el govern no congelés els impostos i taxes per a l’any que ve i que no acceptés diverses propostes per ajudar a petites i mitjanes empreses, a més d’ajuts a col·lectius ciutadans com els joves o els autònoms. "Sembla que els dolgui acceptar propostes dels socialistes, ni que sigui per ajudar determinats col·lectius", va dir la portaveu del PSC en temes econòmics, Pepi Pérez.

Des de PxC, August Armengol va valorar que CiU havia fet cas de les al·legacions del seu grup en el sentit de rebaixar la pujada inicial d’un mes i mig enrera, perquè l’IPC interanual ha baixat des d’aleshores.DIARI DEL BAIX PENEDÈS, 05/12/2008; PÀG.12 LA RELACIÓ CiU-PxC, EL LLARG SERIAL DE LA LEGISLATURA

El PSC acusa CiU de fer allò que li diu Plataforma per Catalunya

CiU demana als socialistes que abandonin la demagògia

EL VENDRELL.- Encara ressonen les reaccions a l'últim ple de l'Ajuntament del Vendrell, el de dilluns de la setmana passada. Aquest cop, una vegada més, passat el ple, el PSC en boca del seu regidor Fernando Pérez, ha tornat a acusar el govern en minoria de CiU d'actuar seguint els dictats de Plataforma per Catalunya (PxC). Pérez argumenta que existeix aquesta connivència perquè en les dues grans qüestions del ple, congelació dels sous de l'alcalde, regidors i càrrecs de confiança i increment de les ordenances, finalment, el 3,5%, el govern ha acabat fent allò que proposava PxC.

Aquesta setmana el portaveu del govern, Joan Maria Diu, ha volgut rebatre aquestes acusacions, que titlla de demagògiques, explicant que el govern de CiU ha tirat endavant durant la legislatura moltes i molts diverses propostes rebent suports concrets de totes i cadascuna de les forces amb regidors, cosa que demostraria que no és cert que es faci allò que diu sempre PxC. Diu ha tornat a demanar al PSC que se sumi a la proposta de govern d'unitat feta per Benet Jané des del primer dia del seu mandat.

Enviar notícia per correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir aquesta notícia
Donar-me d'alta Donar-me de baixa
PxC a Youtube