Català - Castellà
explica'ns
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
segueix-nos

Notícies municipals

EL PUNT, 10/02/2009; PÀG.7 EL VENDRELL PROPOSA UN PACTE PER LA CONVIVÈNCIA QUE NO SATISFÀ L'ESQUERRA

EL PUNT, 10/02/2009; PÀG.7 EL VENDRELL PROPOSA UN PACTE PER LA CONVIVÈNCIA QUE NO SATISFÀ L'ESQUERRA

13/02/2009 - El Vendrell

ERC i el PSC hi veuen una concessió a PxC, que s'havia oposat a un pla més concret

A.P./EL VENDRELL.- Després de l'experiment fallit de l'any passat amb el Pla per a la Immigració i la Diversitat al Vendrell, l'executiu local (CiU) va presentar ahir el Pacte per la Convivència i el Civisme, amb què aspira a aconseguir el consens de les forces polítiques. Mentre que la nova proposta ha estat rebuda amb satisfacció en part de l'oposició, tant el PSC com ERC s'hi mostren distanciats i hi veuen una concessió de CiU a les demandes de PxC, que s'havia oposat frontalment a la primera iniciativa.

El regidor de Serveis i encarregat de l'impuls del pla, Jaume Domingo, va certificar ahir la denúncia del govern vendrellenc, que està en minoria, al Pla per a la Immigració. La proposta es va encarregar el mes de febrer de l'any passat, amb un cost de 30.000 euros, però mai no ha arribat a ser aprovada pels grups municipals. "Ens vam adonar que era impossible aconseguir el suport de la resta de grups", va reconèixer Domingo. De fet, tan sols el PSC s'ha mostrat completament favorable a la seva posada en marxa, mentre que Plataforma per Catalunya (PxC) s'hi ha manifestat en contra. "Amb dos extrems tan inamovibles, era molt complicat poder negociar", va afirmar Domingo.

El "salt endavant" que es proposa com a alternativa tindrà un primer pas en forma de "declaració de principis": el Pacte per a la Convivència i el Civisme. Està previst que aquest punt es tracti en el ple del mes de març. Un cop aprovat, el govern vendrellenc es compromet a crear una regidoria específica de Convivència i Civisme, a més de l'establiment d'un Consell Municipal dedicat als mateixos àmbits, i format per un representant de cada grup municipal amb vot ponderat. Aquest darrer òrgan serà l'encarregat de concretar els projectes i els plans sectorials d'actuació.

El regidor impulsor de la iniciativa va assenyalar que el pla ha d'incidir "en els drets i deures que comparteixen tots els ciutadans", i va dir que era "més ampli" que el pla elaborat a principi de mandat. S'hi privilegien les normes de convivència als espais públics i l'apropament entre població immigrada i autòctona a través de les entitats.

Suports i dubtes

Malgrat que les negociacions encara estan obertes, PxC és un dels grups que més convençuts es mostraven ahir amb la proposta de l'executiu. "El pla per a la immigració beneficiava els immigrants i feia els vendrellencs nascuts aquí ciutadans de segona", va assenyalar el seu portaveu, August Armengol.

Des dels partits d'esquerra, però, la iniciativa es va veure amb molts dubtes. El PSC va reclamar que es tornés al pla d'immigració, va acusar el govern "d'electoralisme" perquè no vol involucrar-se a fons en temes d'immigració, i va considerar aquest canvi de rumb "una submissió a PxC". També ERC hi veu una compensació a PxC pel suport a CiU en temes clau d'aquest mandat, com ara el pressupost. "Ara queda clar qui mana al Vendrell i que CiU és presonera de les seves matemàtiques de govern", va afirmar el seu portaveu, Eladi Llop. Els republicans consideren que la nova proposta és foc d'encenalls, i veuen difícil que hi puguin donar suport.

Preocupació ciutadana

Segons la informació recopilada a l'antic Pla per a la Immigració, la població del Vendrell tenia l'any 2007 un 16% de població estrangera, un fenomen que està darrere del fort creixement del Vendrell, on entre el 1997 i el 2007 va augmentar el nombre d'empadronats un 66,7%. L'arribada d'immigrats, majoritàriament del Magrib, es viu entre la població amb "preocupació", segons l'enquesta del mateix pla. Molts analistes, de fet, han associat aquest sentiment social amb el fort augment de vots en les darreres eleccions locals de PxC, la tercera força al consistori.LA FURA, 13/02/2009; PÀG.17 CiU BUSCA LA COMPLICITAT DE LA PxC, PERÒ TAMBÉ DE PSC-PP-ERC, PER APROVAR UN PLA DE CONVIVÈNCIA

EL VENDRELL.- L’equip de govern de l’Ajuntament (CiU) portarà a aprovació del Ple del mes de març el Pacte de Convivència i Civisme, amb l’esperança que s’aprovi per unanimitat. Fa un any havia d’aprovar el Pla d’Immigració, però la PxC hi estava en contra i CiU ha buscat una alternativa més “light” que englobi tothom, però sense propostes concretes.

Primer havia de ser el Pla d’Immigració. L’Ajuntament es va gastar 30.000 euros en un pla que abraçava tots els àmbits de la societat que tinguessin relació amb aquest col·lectiu. Havia d’estar acabat ara fa un any, però la Plataforma per Catalunya (PxC) (partit del qual CiU depèn per aprovar els principals projectes) va dir que no l’aprovaria. El PSC sí que l’hauria aprovat.

Aleshores CiU va buscar una alternativa que s’acomodés als interessos de la PxC, el Pacte per la Convivència, que, segons el tinent d’alcalde Jaume Domingo (CiU), "va més enllà del pla d’immigració perquè afecta tothom". Serà, però, un marc global, sense projectes concrets, al qual és fàcil donar suport. Parla d’assessorament a nouvinguts, de serveis, d’ordenances, de drets i deures; de seguretat, de legalitat, de salut, de valors democràtics... "Pensem que es pot aprovar per unanimitat", ha dit Domingo.

La segona part, la dels projectes concrets, serà la complicada ja que hi ha partits amb interessos antagònics, que no es poden posar mai d’acord. Es crearia una Regidoria de Convivència i Civisme que haurà de redactar un Pla de Convivència i Civisme, el qual comptarà amb una comissió tècnica que inclourà tots els serveis municipals que tractin amb la immigració, i amb un consell municipal amb representació de tots els partits presents a l’Ajuntament.

El PSC votarà a favor del Pla de Convivència i Civisme, tot i que creu que és una substitució del Pla d’Immigració, que n’inclou els ítems principals però sense recollir actuacions concretes. Pels socialistes, aquest Pla suposa un pas enrere i és una burla al treball fet pel Pla d’Immigració. D’altra banda, el regidor Albert Solé troba absurd que es faci el Pla de Convivència quan l’any 2002 ja es van aprovar una Ordenança Municipal de convivència. Solé creu que el govern està frivolitzant amb un tema molt seriós, i considera que si CiU rebutja el Pla d’Immigració i en proposa un altre amb unes altres característiques "només ho podem entendre com una submissió al criteri de la PxC". Solé ha finalitzat dient que "la PxC s’oposa a aquest pla per treure beneficis electorals".

La PxC també votarà a favor del Pacte perquè contempla drets i deures per a tothom, mentre que al seu entendre, el Pla d’Immigració "només contemplava drets dels immigrants, però cap deure".EL 3 DE VUIT, 13/02/2009; PORTADA I PÀG.41 PxC ARGUMENTA PERQUÈ NO VOL UN PLA D'IMMIGRACIÓ, PERÒ SÍ DE CONVIVÈNCIA

El grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) fa públic un comunicat arran de la proposta del govern de CiU i la reacció del grup del PSC

El PSC creu que CiU no ha desenvolupat el pla per a la gestió de la immigració perquè aquest no té el vistiplau de PxC

EL VENDRELL.- El grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC) ha emès un comunicat arran de l'anunci del govern de CiU d'impulsar el Pla de Convivència i Civisme i, sobretot, la crítica del PSC perquè no tira endavant el Pla d'Immigració.

D'entrada, PxC afirma que "mai donarà suport a un Pla d'Immigració que només contempla drets per als immigrants però cap deure". "El fet de privilegiar i afavorir els immigrants amb tota clase d'atencions i de suports, discrimina claríssimament els ciutadans autòctons convertint-los en ciutadans de segona categoria", s'afirma des de PxC. Pel que fa al Pla per la Convivència i el Civisme, PxC creu que "observa drets i deures per a tothom i l'única vegada que es refereix als immigrants és per instar-los a empadronar-se "amb papers" i permís de residència vigent". PxC entén que el Pla d'Immigració que no té el consens unànim de tota la classe política local esdevé una "apologia de la immigració".

"Reflectir en un document tal quantitat de mesures discrecionals a favor només d’un sol col·lectiu -els immigrants- és, pura i simplement, la definició de discriminació vers la resta", continua el comunicat de PxC, que també diu que "(al Pla) només hi ha drets per als immigrants però cap deure. I si amb això volen garantir la cohesió i la convivència, és un mal començament. És un instrument de planificació poc concret, per fer el que vulguin quan els convingui". "També es comenta que els processos d’integració són o han de ser bidireccionals; no només integrar la població immigrada a la nostra societat, sinó que també la societat d’acollida ha d’integrar-se a la immigrada. Això caldrà que ens ho expliquin més bé", diu PxC, partit pel qual "els eixos estratègics del Pla entenen com a: acollida la trobada i accés als recursos només amb l’empadronament; inclusió la satisfacció de les necessitats bàsiques de treball, habitatge i educació; cohesió i convivència que sigui bàsicament la societat receptora qui s’adapti a la immigració". "En definitiva", s'apunta des de PxC, "un instrument discrecional amb una visió del missioner del segle XIX, ple de fílies al paternalisme i al progressisme mal entès i fòbies a la Llei d’Estrangeria, a la regulació i a qui no pensa com ells".

El Pla d'Immigració que no tirarà endavant es basa, segons PxC, "en tòpics i anàlisis totalment superficials de la realitat de la immigració. No compartim l'opinió que la immigració sigui un "fenomen necessari" ni "irreversible", ni la valorem com a positiva en tots els seus aspectes. Creiem que és una irresponsabilitat pensar que la immigració és la solució als nostres desequilibris demogràfics". A més, PxC diu en la seva nota que el Pla d'Immigració "incideix en una contínua repetició de mesures genèriques i abstractes, però no proposa la implementació de cap mesura concreta ni eficaç que faci possible assumir una immigració sostenible i que no esdevingui un impacte cultural, social i econòmic sobre el Vendrell". Des de PxC es creu que la immigració "representa un enorme impacte sobre la nostra societat que si no es controla i es regula específicament, esdevé un risc contra la nostra cultura i identitat, així com el col·lapse dels serveis socials".

Sobre el Pla per la Convivència i el Civisme

Quant a la proposta del Pla per la Convivència i el Civisme proposat des del govern de CiU en minoria, PxC entén que "ara ens proposen aquesta denominació per elaborar un nou marc més acceptable que l'anterior, ja que s'observen drets i deures per a tothom, i no només drets per als immigrants com en el cas anterior". "Des de PxC l'acceptarem perquè és una aposta per afrontar el problema de la immigració des del realisme. Aquest nou Pla obre la porta a noves propostes, ordenances i plans per assolir:
- Dotacions policials adequades per fer front a les entrades i els assentaments il·legals, per frenar el singular fenomen de la delinqüència immigrant i per acabar amb el tràfic de drogues, avui en mans dels immigrants al Vendrell.
- Més control de la immigració i menys privilegis per als immigrants.
- Mitjans d'inspecció per controlar que els establiments comercials regentats per immigrants s'adaptin a la legalitat vigent, hi hauria d'haver instruments per poder tancar aquells establiments que obren i funcionen sense llicència municipal o els que reiteradament incompleixen la normativa"
.DIARI DEL BAIX PENEDÈS, 13/02/2009; PORTADA I PÀG.3 EL PSC RETREU AL GOVERN DE CiU LA "DEPENDÈNCIA" DE PxC

PxC considera que el Pla d'Immigració està "ple de fílies al paternalisme"

J.LL./EL VENDRELL.- El regidor socialista Albert Solé ha indicat que "si CiU rebutja aquest pla d'immigració i ens proposa altres alternatives, només ho podem comprendre com una submissió al criteri de Plataforma per Catalunya (PxC), perquè aquests s'oposen a aquest pla".

Helena Arribas ha dit que "el PSC no ha posat mai pals a la roda en aquest tema, i els únics que ho han fet han estat Plataforma per Catalunya. I és clar, l'estabilitat del govern de CiU està en joc sense el suport de PxC".

A l'altra cara de la moneda, August Armengol, de Plataforma per Catalunya, ha argumentat la seva posició contrària al Pla d'Immigració al considerar-lo "un instrument discrecional amb una visió del missioner del segle XIX, ple de fílies al paternalisme i al progressisme mal entès i fòbies a la Llei d’Estrangeria, a la regulació i a qui no pensa com ells". Per a Armengol, "el Pla es basa en tòpics i anàlisis totalment superficials de la realitat de la immigració. No compartim l'opinió que la immigració sigui un fenomen necessari ni irreversible, ni la valorem com a positiva en tots els seus aspectes". Per a PxC el Pla d'Immigració "incideix en una contínua repetició de mesures genèriques i abstractes, però no proposa la implementació de cap mesura concreta ni eficaç, que faci possible assumir una immigració sostenible i que no esdevingui un impacte cultural, social i econòmic sobre la vila".

En canvi, PxC sí donarà suport a la nova denominació del Pla de Convivència i Civisme, "ja que s'observen drets i deures per a tothom, i no només drets per als immigrants, com és el cas anterior". Armengol considera que el pacte obre les portes a noves propostes i ordenances. "L'acceptarem perquè és una aposta per afrontar el problema amb realisme", indica.DIARI DE TARRAGONA, 15/02/2009; PÀG.15 ¿Y EL PLAN DE INMIGRACIÓN?

Hace un año que el Ayuntamiento del Vendrell tiene un estudio para favorecer la integración de los extranjeros, pero no se ha aplicado.

PxC lo considera una "apología de la inmigración"

José M.Baselga-EL VENDRELL.- A finales de 2008 en el Vendrell había 36.445 habitantes, de los que un 17% eran de origen extranjero y representaban a 80 nacionalidades. La mayoría es marroquí (7,10% del total de la población y 41,8% de los inmigrantes).

Hace un año el Ayuntamiento encargó un estudio para la gestión de la inmigración y de las entrevistas realizadas y del análisis socioeconómico de la localidad se dedujo que existe una "fuerte preocupación" en parte de la población por la llegada de inmigrantes en número significativo.

La preocupación se detectaba principalmente en determinados barrios con mayor concentración de inmigrantes y se centraba en el colectivo magrebí, principalmente por prejuicios vinculados a la religión, los referentes culturales y la dignidad de la mujer.

El trabajo, por el que el Ayuntamiento pagó 30.000 euros a la empresa Socarge, propiedad de Àngel Miret, ex secretario general de Immigració de la Generalitat en tiempos de CiU, está acabado desde hace un año, pero el gobierno (CiU) no ha puesto en marcha las medidas que sugería para facilitar la integración y evitar exclusión y enfrentamientos.

Quejas del PSC

El retraso ha desatado las quejas del PSC, que considera que la paralización del plan de inmigración se debe a las presiones del grupo de Plataforma per Catalunya (PxC), que aun en la oposición, es quien da la estabilidad al gobierno de CiU, un posibilidad negada hasta la saciedad por Convergència.

"Apología de la inmigración"

PxC manifestó que "nunca dará apoyo a un Plan de Inmigración" que considera que "sólo contempla derechos para los inmigrantes pero ningún deber" y define el Plan como de "apología de la inmigración". PxC coincide con CiU en priorizar un Plan para la convivencia y el civismo ya que "observa derechos y deberes para todos y la única vez que se refiere a los inmigrantes es para instarlos a empadronarse con papeles y permiso de residencia vigente".

Enviar notícia per correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir aquesta notícia
Donar-me d'alta Donar-me de baixa
PxC a Youtube