Català - Castellà
explica'ns
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
segueix-nos

Notícies municipals

WWW.OSONA.COM, 17/10/2011; ANGLADA ES DECLARA INNOCENT I DIU QUE EL JUDICI ÉS UNA «CAÇA DE BRUIXES»

WWW.OSONA.COM, 17/10/2011; ANGLADA ES DECLARA INNOCENT I DIU QUE EL JUDICI ÉS UNA «CAÇA DE BRUIXES»

17/10/2011 - VicVídeo TV3.

Vídeo La Sexta.

Vídeo El 9TV.

Vídeo ACN.

Vídeo Canal Taronja.

WWW.OSONA.COM, 17/10/2011; ANGLADA ES DECLARA INNOCENT I DIU QUE EL JUDICI ÉS UNA «CAÇA DE BRUIXES»

Redacció.-
El líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, s'ha declarat innocent dels càrrecs que se li imputen pel cas dels pamflets i ha qualificat l'acusació de "caça de bruixes". La Fiscalia li demana un any i mig de presó per un delicte de promoció de la discriminació i l'odi, i també de difusió d'informacions injurioses. A més d'Anglada, també s'acusa l'exregidor de PxC de Vic, Carles Fuentes. El motiu és la difusió el 2007 d'uns pamflets en què un suposat grup de magrebins demanava el vot per a totes les formacions polítiques excepte per PxC. SOS Racisme s'ha presentat com a acusació popular mentre que el Centre Islàmic de Vic, Veus Diverses i la comunitat musulmana de Vic són acusació particular.

Anglada ha negat rotundament "tenir res a veure" amb la difusió dels fulletons. El líder de PxC ha fet aquestes declaracions durant el judici que s'ha celebrat aquest dilluns als jutjats de Manresa. La sentència es farà pública el 14 de novembre.

Segons Anglada, es tracta d'un "judici polític" i "una caça de bruixes" i ha remarcat la pretensió per part de l'acusació de voler inculpar-ho "sense tenir proves". El president de PxC ha assenyalat que cap testimoni ha aportat cap tipus prova "concreta" on es demostrés que ell va ordenar l’elaboració i la distribució dels fulletons. De fet, Anglada ha reconegut "no" compartir el contingut i, tot i que ha explicat que va llegir el text ara fa quatre anys, assegura que no li va donar “la més mínima importància".

Per la seva banda, segons ha assenyalat la Fiscalia, els 3.000 pamflets que Fuentes va encarregar per copiar el 24 de maig de 2007, "amb el coneixement i autorització d'Anglada", anaven adreçats a "suscitar entre la població sentiments d'hostilitat, animadversió, menyspreu i tracte injustificadament desigual contra el col•lectiu d'origen magrebí".

La portaveu de SOS Racisme a Catalunya, Alba Cuevas, ha assenyalat que durant el judici s'ha insistit en que els polítics haurien de fer "més pedagogia" i exercir "més responsabilitat social". La portaveu ha reiterat que "quan es parla d'aquestes qüestions, no tot s'hi val". Ha fet referència a la barbàrie d'Oslo per il•lustrar que "de les paraules es poden passar als fets". A més, ha recordat que des de SOS Racisme es porten “molts casos d'agressions racistes que es poden alimentar amb discursos com aquest".

Cuevas ha destacat que des de la defensa s'ha intentat entendre la qüestió com una causa política en què es persegueix una persona per la seva trajectòria política. Des de SOS Racisme opinen que això no és així ja que l'organització és una entitat "independent" i no té vincles amb cap partit polític.
Impressió i difusió dels pamflets

El llavors secretari general de PxC i candidat pel partit a Vic el 2007, Carles Fuentes, ha admès haver fet l'encàrrec de 3.000 pamflets a la copisteria de Vic Artyplan però ha negat ser-ne l'autor. Durant l'explicació davant la jutgessa, Fuentes ha assegurat que es va trobar el fulletó a la bústia, li va semblar "divertit" i "interessant", i "útil electoralment".

Fuentes ha admès que, "unilateralment" i sense el consentiment d'Anglada, va encomanar les còpies i les va pagar a través del compte que el partit tenia obert en aquesta copisteria. Fuentes va carregar 90 euros de fotocòpies en blanc i negre al compte de PxC perquè va considerar que "les còpies eren propaganda pel partit".

Fuentes va anar a recollir els pamflets i, sense comunicar-ho a Josep Anglada "i per decisió pròpia", va repartir els pamflets "entre amics i militants", tot i que també ha admès haver-ne deixat alguns en bústies. Tot i això, Fuentes ha assenyalat que no va distribuir tots els pamflets, només uns 500. La resta, es van reciclar.

Un altre dels punts que s’han debatut durant el judici ha estat que les fotografies que apareixien al pamflet i les fotografies que hi havia aquell dia al web de la formació eren les mateixes. Tant Fuentes com Anglada han atribuït aquesta qüestió a una "pura casualitat".

El president PxC ha negat conèixer el contingut del pamflet. "Totes les accions que fan els militants del partit no passen per la meva supervisió", ha dit Anglada, en relació a la decisió unilateral de Fuentes.

La Fiscalia també ha assenyalat que el pamflet atempta contra les persones de religió musulmana, alhora que es difonen "informacions falses sobre l'activitat d'aquest col•lectiu per tal de menysprear la seva dignitat". En aquest sentit, el text apuntava que el col•lectiu musulmà podia conduir sense assegurança amb el carnet de conduir marroquí, que obria locals fins tard o que les administracions els donaven ajuts socials.

El degà de la Facultat d'Educació de la Universitat de Vic (UVic), Francesc Codina, ha intervingut com a testimoni de l'acusació i ha declarat que Fuentes va encarregar les còpies del pamflet i va sentir com va carregar-ne l'import al compte de PxC. Codina estava presenta a la copisteria.

Anglada ha assenyalat que el 2007 no hi havia comissió disciplinària. Tot i això, si Fuentes hagués elaborat el pamflet, "sí que l'hauríem sancionat", ha asssegurat.

Un any i mig de presó

El fiscal ha demanat un any i mig de presó i un any i mig d'inhabilitació per als dos acusats. L'acusació particular i la popular, per la seva banda, han demanat tres anys. El fiscal ha fet un discurs en les conclusions que ha durat més d'una hora. En el seu argument ha fet referència a diversos casos semblants a l'àmbit europeu i fins i tot ha destacat que Le Pen a França va ser condemnat "per molt menys". El judici ha comptat amb 12 testimonis i ha durat vuit hores.

L'advocat de la defensa ha al•legat que ni el fiscal ni les acusacions tenien prou proves per inculpar Fuentes i Anglada i ha apuntat que es tracta de donar mala imatge del partit polític al qual pertanyen. A més, també ha assenyalat que les còpies que va fer l'exregidor de PxC perseguien l'objectiu de treure un benefici electoral i no de provocar odi ni ofendre a ningú.

Enduriment del padró

Alguns dels testimonis de l'acusació han assenyalat que el pamflet va generar "molta desconfiança" entre els ciutadans. Sobretot entre la gent gran i "molts s'ho van creure".

Un dels testimonis del judici i que se cita al pamflet, el llavors candidat per ERC a Vic, Nasser Aoukhiyad, ha explicat que per culpa del pamflet hi ha hagut, posteriorment, un "enduriment" de les polítiques del padró a la ciutat de Vic.WWW.ACN.CAT, 17/10/2011; JOSEP ANGLADA ES DECLARA INNOCENT PEL CAS DELS PAMFLETS I QUALIFICA L'ACUSACIÓ DE "CAÇA DE BRUIXES"

Manresa | Laura Busquets / ACN.-
El líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, s'ha declarat innocent dels càrrecs que se li imputen pel cas dels pamflets i ha qualificat l'acusació de "caça de bruixes". La Fiscalia li demana un any i mig de presó per un delicte de promoció de la discriminació i l'odi, i també de difusió d'informacions injurioses. A més d'Anglada, també s'acusa a l'exregidor de PxC de Vic, Joan Carles Fuentes. El motiu és la difusió el 2007 d'uns pamflets en què un suposat grup de magrebins demanava el vot per totes les formacions polítiques excepte per PxC. SOS Racisme s'ha presentat com a acusació popular mentre que el Centre Islàmic de Vic, Veus Diverses i la comunitat musulmana de Vic són acusació particular.

El president de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, ha negat rotundament "tenir res a veure" amb la difusió l'any 2007 d'uns fulletons en què un suposat grup de magrebins demanava el vot per totes les formacions polítiques excepte per PxC. Anglada ha fet aquestes declaracions durant el judici que s'ha celebra aquest dilluns als jutjats de Manresa.

Segons Anglada, es tracta d'un "judici polític" i "una caça de bruixes" i ha remarcat la pretensió per part de l'acusació de voler inculpar-ho "sense tenir proves". El president de PxC ha assenyalat que cap testimoni ha aportat cap tipus prova "concreta" sobre el fet que ell donés l'ordre d'elaborar els fulletons ni de difondre'ls. De fet, Anglada ha reconegut "no" compartir el contingut i, tot i que ha explicat que va llegir el text ara fa quatre anys, "no li vaig donar la més mínima importància".

Per la seva banda, segons ha assenyalat la Fiscalia, els 3.000 pamflets que Fuentes va encarregar per copiar el 24 de maig de 2007 "amb el coneixement i autorització d'Anglada", anaven adreçats a "suscitar entre la població sentiments d'hostilitat, animadversió, menyspreu i tracte injustificadament desigual contra el col•lectiu d'origen magrebí".

La portaveu de SOS Racisme a Catalunya, Alba Cuevas, ha assenyalat que durant el judici s'ha intentat dir que els polítics haurien de fer "més pedagogia" i exercir "més responsabilitat social" per tot allò que diuen i fan. La portaveu ha reiterat que "quan es parla d'aquestes qüestions, no tot s'hi val". Ha fet referència a la barbàrie d'Oslo per il•lustrar el fet que "de les paraules es poden passar als fets". A més, ha recordat que des de SOS Racisme, "portem molts casos d'agressions racistes que es poden alimentar amb discursos com aquest".

Cuevas ha destacat que des de la defensa s'ha intentat entendre la qüestió com una causa política en què es persegueix una persona per la seva trajectòria política. Des de SOS Racisme opinen que això no és així ja que l'organització és una entitat "independent" i no correspon a cap partit polític.

Des de l'acusació particular, l'advocat Ibarra ha destacat que "ha costat molt" que se celebrés aquest judici perquè la justícia, en un principi, no acceptava els fets com a constitutius d'un delicte. Ibarra ha afirmat que el fet d'arribar a celebrar aquest judici "és important", però ara caldrà que el procés acabi "amb una sentència condemnatòria".

En aquest sentit, l'advocat ha assenyalat que entenen que hi ha indicis "aclaparadors" sobre el fet que els dos acusats van acceptar que es fessin els pamflets, en van fer difusió i els van finançar.

Impressió i difusió dels pamflets

El llavors secretari general de Plataforma per Catalunya i candidat pel partit a Vic el 2007, Joan Carles Fuentes, ha admès haver fet l'encàrrec de 3.000 pamflets a la copisteria de Vic Artyplan però ha negat ser l'autor del pamflet. Durant l'explicació davant la jutgessa, Fuentes ha assegurat que es va trobar el fulletó a la bústia, li va sembla "divertit" i "interessant" i "útil electoralment".

Fuentes ha admès que, "unilateralment" i sense el consentiment d'Anglada, va encomanar les còpies i les va pagar a través del compte que el partit tenia obert en aquesta copisteria. Fuentes va carregar 90 euros de fotocòpies en blanc i negre al compte de PxC perquè va considerar que "les còpies eren propaganda pel partit".

L'acusat Joan Carles Fuentes va anar a recollir els pamflets i, sense comunicar-ho a Josep Anglada, "i per decisió pròpia", va repartir els pamflets "entre amics i militants", tot i que també ha admès haver-ne repartit alguns en bústies. Tot i això, Fuentes ha assenyalat que no va repartir tots els pamflets sinó que en va repartir al voltant de 500. La resta, es van reciclar.

Un altre dels punts que ha creat debat durant el judici ha estat el fet que les fotografies que apareixien al pamflet i les fotografies que hi havia aquell dia a la pàgina web són les mateixes. Tant Fuentes com Anglada han atribuït aquest fet a una "pura casualitat".

El president del partit de Plataforma per Catalunya ha negat conèixer el contingut del pamflet i que el fet que Fuentes decidís unilateralment fer les còpies respon al fet que "totes les accions que fan els militants del partit no passen per la meva supervisió".

La fiscalia també ha assenyalat que el pamflet atempta contra les persones de religió musulmana, alhora que es difonen "informacions falses sobre l'activitat d'aquest col•lectiu per tal de menysprear la seva dignitat". En aquest sentit, al text hi havia referència al fet que el col•lectiu musulmà pot conduir sense assegurança amb el carnet de conduir marroquí, que obre locals fins tard o que les administracions els donen ajuts socials.

El professor de la UVic, Francesc Codina, ha intervingut com a testimoni de l'acusació i ha declarat que Fuentes va encarregar les còpies del pamflet i va sentir com va carregar-ne l'import al compte de PxC.

Anglada ha assenyalat que el 2007 no hi havia comissió disciplinària. Tot i això, si Fuentes hagués elaborat el pamflet, "sí que l'hauríem sancionat".

Un any i mig de presó


El fiscal ha demanat un any i mig de presó i un any i mig d'inhabilitació pels dos acusats. L'acusació particular i la popular, per la seva banda, han demanat tres anys. El fiscal ha fet un discurs en les conclusions que ha durat més d'una hora en què ha fet referència a diversos casos semblants a nivell europeu i fins i tot ha destacat que Le Pen a França va ser condemnat "per molt menys". El judici ha comptat amb dotze testimonis i ha durat vuit hores.

L'advocat de la defensa ha al•legat que ni el fiscal ni les acusacions tenien prou proves per inculpar Fuentes i Angalda i ha apuntat que es tracta de donar mala imatge del partit polític de Plataforma per Catalunya. A més, també ha assenyalat que les còpies que va fer l'exregidor de PxC perseguien l'objectiu de treure un benefici electoral i no de provocar odi ni ofendre a ningú.

Enduriment del padró


Alguns dels testimonis de l'acusació han assenyalat que el pamflet va generar "molta desconfiança" entre els ciutadans. Sobretot entre la gent gran i "molts s'ho van creure". Un dels testimonis del judici i que se cita al pamflet, el llavors candidat per ERC a Vic, Nasser Aoukhiyad, ha explicat que per culpa del pamflet hi ha hagut, posteriorment, un "enduriment" de les polítiques del padró a la ciutat de Vic.WWW.EL9NOU.COM, 17/10/2011; La sentència del judici contra Josep Anglada es farà pública el 14 de novembre

Josep Comajoan.-
La vista que s'ha fet aquest dilluns a Manresa contra Josep Anglada i l'exregidor de PxC de Vic Joan Carlos Fuentes, ha acabat passades les sis de la tarda, després de més de vuit hores de judici. La sentència es farà pública el proper 14 de novembre

El fiscal continua demanant un any i mig de presó i un any i mig d'inhabilitació per als dos acusats, mentre que les acusacions en demanen tres.

En les seves conclusions, el fiscal ha fet un discurs de més d'una hora i mitja, on ha utilitzat abundant jurisprudència europea. Per la seva banda, l'advocat de la defensa ha al•legat que no hi ha suficients proves per inculpar Anglada i Fuentes, i que tot es tracta, segons ell, d'una persecució cap a un partit polític, en aquest cas, PxC. També ha dit que les 3.000 fotocòpies que va fer Fuentes del pamflet no tenien la finalitat d'ofendre ningú ni incitar a l'odi, sinó que eren per treure'n uns rèdits polítics.

En la primera part de la vista que s'ha celebrat aquest dilluns a Manresa ha intervingut el professor de la UVic Francesc Codina com a testimoni de l'acusació. Ha declarat que va veure Joan Carles Fuentes encarregant les còpies del pamflet a la copisteria Artyplan, de la zona universitària.

Fuentes, exregidor de PxC a l'Ajuntament de Vic, ha reconegut que va encarregar 3.000 còpies del pamflet però que només en va acabar repartint unes 500, i la resta les va acabar llançant en un contenidor perquè s'estava acabant la campanya i ja no hi havia temps material de repartir-les.

Segons l'exregidor de PxC, en els pamflets no hi havia ànim d'ofensa i, personalment, els trobava graciosos. Fuentes ha dit que va trobar el pamflet a la bústia de casa seva i que ell ni ningú de PxC n'era l'autor.

De la seva banda, el president del partit i actual regidor de Vic, Josep Anglada, s'ha desmarcat de l'assumpte dient que ell, directament, no en sabia res i que no totes les accions que facin militants o simpatitzants del partit passen per la seva supervisió.

El judici era en relació a la la distribució d'uns pamflets de contingut racista coincidint amb la campanya les municipals de 2007.WWW.EUROPAPRESS.ES, 17/10/2011; ANGLADA DICE QUE NO CONOCÍA LOS PANFLETOS PESE A TENER "TODAS LAS POTESTADES" EN PxC

MANRESA (BARCELONA), 17 Oct. (EUROPA PRESS) –
El líder de PxC y concejal en Vic (Barcelona), Josep Anglada, se ha desvinculado de la edición y difusión de los panfletos contra los inmigrantes, distribuidos dos días antes de las elecciones por el entonces número tres de la candidatura a las municipales en 2007, pese a que ha asegurado tener "todas las potestades del mundo" en el partido.

"A mí no se me consultó el reparto", ha reiterado este lunes en su declaración como acusado en largo juicio celebrado en el Juzgado de Manresa, una versión que ha corroborado Juan Carlos Fuentes, que sí ha reconocido haber difundido el panfleto pero no ser su autor, pues ha asegurado haberlo encontrado en su buzón.

Anglada ha asegurado que no fue hasta después de las elecciones cuando tuvo conocimiento de la difusión del panfleto y que, en todo caso, existe la posibilidad de que lo haya visto antes, durante la noche electoral del viernes anterior a la jornada electoral pero sin haberle dado importancia: "De arriba a abajo, no lo he leído nunca".WWW.LAVANGUARDIA.COM, 17/10/2011; ANGLADA CONSIDERA "IRÓNICOS" LOS PANFLETOS CONTRA LOS MUSULMANES POR LOS QUE ES JUZGADO

El líder de PxC se desmarca de las octavillas y asegura que "si supiera quién ha hecho estos folletos sería el primero en denunciarlo"

Manresa (Barcelona). (EUROPA PRESS).-
El líder de PxC, Josep Anglada, ha calificado de "irónicos" los panfletos contra los musulmanes repartidos en Vic (Barcelona) por un militante del partido, y de los que ha vuelto a desmarcarse.

En declaraciones a los medios antes de declarar este lunes en el Juzgado de Manresa por su supuesta implicación con los panfletos, ha asegurado que al tener conocimiento de ellos no les dio "la más mínima importancia", y los encontró irónicos. "Si yo supiera quién ha hecho estos folletos sería el primero en denunciarlo" -ha reiterado el líder de PxC, para quien el fiscal pide año y medio de prisión-, y sostiene que el panfleto se lo encontró un militante en su buzón, le gustó, los fotocopió y los repartió.WWW.TELECINCO.ES, 17/10/2011; ANGLADA SE DESMARCA DE LOS PANFLETOS "IRÓNICOS" CONTRA LOS MUSULMANES A LA ENTRADA DEL JUICIO

Europa Press.-
El líder de PxC, Josep Anglada, ha calificado de "irónicos" los panfletos contra los musulmanes repartidos en Vic (Barcelona) por un militante del partido, y de los que ha vuelto a desmarcarse.

En declaraciones a los medios antes de declarar este lunes en el Juzgado de Manresa por su supuesta implicación con los panfletos, ha asegurado que al tener conocimiento de ellos no les dio "la más mínima importancia", y los encontró irónicos.

"Si yo supiera quién ha hecho estos folletos sería el primero en denunciarlo" --ha reiterado el líder de PxC, para quien el fiscal pide año y medio de prisión--, y sostiene que el panfleto se lo encontró un militante en su buzón, le gustó, los fotocopió y los repartió.WWW.ELMUNDO.ES, ANGLADA SE DESVINCULA DE LOS PANFLETOS XENÓFOBOS Y DENUNCIA UNA 'CAZA DE BRUJAS'

Efe | Barcelona.-
El líder de la formación ultraderechista Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, se ha desentendido de los panfletos xenófobos por los que la fiscalía le pide un año y medio de cárcel y ha denunciado ser víctima de una "caza de brujas".

En un juicio celebrado hoy en Manresa (Barcelona), la Fiscalía ha mantenido su petición de un año y medio de cárcel para Anglada y para otro concejal de su formación en Vic (Barcelona), Juan Carlos Fuentes, por incitar al odio racial al distribuir unos panfletos apócrifos de contenido xenófobo que ridiculizaban a la comunidad magrebí.

Ante el juez, Anglada ha negado hoy que estos panfletos fueran una iniciativa suya y se ha desentendido de su elaboración y del proceso de copia y distribución, aunque ha reconocido que en Plataforma per Cataluña él ejerce todo el poder.

Por su parte, Fuentes ha admitido que cuando recibió en el buzón de su casa el panfleto le hizo gracia y lo fotocopió porque lo encontró divertido.
En sus conclusiones, el Mministerio Público acusa a Anglada y a Juan Carlos Fuentes de un delito de provocación a la discriminación y el odio y pide también la imposición de una multa de 4.850 euros que deberá pagar de forma solidaria Plataforma per Catalunya.

El motivo de la acusación contra Anglada son los 3.000 panfletos apócrifos que, según la acusación, su partido xenófobo imprimió en mayo de 2007 y que fueron distribuidos por sus militantes en los buzones de Vic.
Los panfletos, que iban firmados por un inexistente colectivo de inmigrantes marroquíes, pedía a los vecinos de Vic que votaran a los partidos democráticos de la población, asegurando que éstos darían un trato de favor a los inmigrantes y les garantizarían "papeles para todos".

Buscaban el 'menosprecio' y la 'inamadversión'

El folleto incluía comentarios despectivos hacia algunos colectivos de inmigrantes, como: "nuestro carné de conducir, aunque no es válido en España, bien nos sirvió para conducir camellos por los bonitos desiertos saharauis" o "somos pobres y no podemos pagar tantos impuestos como vosotros, que sois infieles pero afortunados por la gracia de Alá (...)".

Los firmantes de los impresos pedían a los ciudadanos de Vic que no votaran por la Plataforma per Catalunya, porque impedirían al colectivo musulmán su derecho a tener una "bonita mezquita" en el centro de la población y les retirarían su vivienda protegida y sus ayudas sociales.

Los panfletos apócrifos distribuidos por la ultraderechista "Plataforma per Catalunya" acabaron en los juzgados a raíz de la denuncia presentada por varias asociaciones de inmigrantes y antirracistas de Vic ante los Mossos d'Esquadra.

El juez que instruyó el caso rebajó los hechos a una simple falta, pero la acusación particular ejercida por los colectivos denunciantes, entre ellos SOS-Racismo, recurrió ante la Audiencia de Barcelona y consiguió que el tribunal lo elevara a un delito de incitación al odio racial.

En su declaración como imputado ante el juzgado el pasado mes de marzo, el líder de la formación ultraderechista afirmó que desconocía el panfleto, pese que la Fiscalía mantiene que autorizó su publicación, y que ni siquiera compartía sus manifestaciones contra los inmigrantes.WWW.ABC.ES.- ANGLADA SE DESVINCULA DE LOS PANFLETOS XENÓFOBOS Y DENUNCIA UNA 'CAZA DE BRUJAS'

Efe | Barcelona.-
El líder de la formación ultraderechista Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, se ha desentendido de los panfletos xenófobos por los que la fiscalía le pide un año y medio de cárcel y ha denunciado ser víctima de una "caza de brujas".

En un juicio celebrado hoy en Manresa (Barcelona), la Fiscalía ha mantenido su petición de un año y medio de cárcel para Anglada y para otro concejal de su formación en Vic (Barcelona), Juan Carlos Fuentes, por incitar al odio racial al distribuir unos panfletos apócrifos de contenido xenófobo que ridiculizaban a la comunidad magrebí.

Ante el juez, Anglada ha negado hoy que estos panfletos fueran una iniciativa suya y se ha desentendido de su elaboración y del proceso de copia y distribución, aunque ha reconocido que en Plataforma per Cataluña él ejerce todo el poder.

Por su parte, Fuentes ha admitido que cuando recibió en el buzón de su casa el panfleto le hizo gracia y lo fotocopió porque lo encontró divertido.
En sus conclusiones, el Mministerio Público acusa a Anglada y a Juan Carlos Fuentes de un delito de provocación a la discriminación y el odio y pide también la imposición de una multa de 4.850 euros que deberá pagar de forma solidaria Plataforma per Catalunya.

El motivo de la acusación contra Anglada son los 3.000 panfletos apócrifos que, según la acusación, su partido xenófobo imprimió en mayo de 2007 y que fueron distribuidos por sus militantes en los buzones de Vic.
Los panfletos, que iban firmados por un inexistente colectivo de inmigrantes marroquíes, pedía a los vecinos de Vic que votaran a los partidos democráticos de la población, asegurando que éstos darían un trato de favor a los inmigrantes y les garantizarían "papeles para todos".

Buscaban el 'menosprecio' y la 'inamadversión'

El folleto incluía comentarios despectivos hacia algunos colectivos de inmigrantes, como: "nuestro carné de conducir, aunque no es válido en España, bien nos sirvió para conducir camellos por los bonitos desiertos saharauis" o "somos pobres y no podemos pagar tantos impuestos como vosotros, que sois infieles pero afortunados por la gracia de Alá (...)".

Los firmantes de los impresos pedían a los ciudadanos de Vic que no votaran por la Plataforma per Catalunya, porque impedirían al colectivo musulmán su derecho a tener una "bonita mezquita" en el centro de la población y les retirarían su vivienda protegida y sus ayudas sociales.

Los panfletos apócrifos distribuidos por la ultraderechista "Plataforma per Catalunya" acabaron en los juzgados a raíz de la denuncia presentada por varias asociaciones de inmigrantes y antirracistas de Vic ante los Mossos d'Esquadra.

El juez que instruyó el caso rebajó los hechos a una simple falta, pero la acusación particular ejercida por los colectivos denunciantes, entre ellos SOS-Racismo, recurrió ante la Audiencia de Barcelona y consiguió que el tribunal lo elevara a un delito de incitación al odio racial.

En su declaración como imputado ante el juzgado el pasado mes de marzo, el líder de la formación ultraderechista afirmó que desconocía el panfleto, pese que la Fiscalía mantiene que autorizó su publicación, y que ni siquiera compartía sus manifestaciones contra los inmigrantes.WWW.ELPERIODICO.COM, 17/10/2011; ANGLADA SE DESENTIENDE DE LOS PANFLETOS XENÓFOBOS Y SE VE VÍCTIMA DE UNA CAZA DE BRUJAS

EFE / Manresa.-
El líder de la formación ultraderechista Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, se ha desentendido de los panfletos xenófobos por los que la fiscalía le pide un año y medio de cárcel y ha denunciado ser víctima de una "caza de brujas". En un juicio celebrado este lunes en Manresa, la fiscalía ha mantenido su petición de un año y medio de cárcel para Anglada y para otro concejal de su formación en Vic, Juan Carlos Fuentes, por incitar al odio racial al distribuir unos panfletos apócrifos de contenido xenófobo que ridiculizaban a la comunidad magrebí.

Ante el juez, Anglada ha negado hoy que estos panfletos fueran una iniciativa suya y se ha desentendido de su elaboración y del proceso de copia y distribución, aunque ha reconocido que en Plataforma per Catalunya él ejerce todo el poder. Por su parte, Fuentes ha admitido que cuando recibió en el buzón de su casa el panfleto le hizo gracia y lo fotocopió porque lo encontró divertido.

CONCLUSIONES FISCALES

En sus conclusiones, el ministerio público acusa a Anglada y a Juan Carlos Fuentes de un delito de provocación a la discriminación y el odio y pide también la imposición de una multa de 4.850 euros que deberá pagar de forma solidaria Plataforma per Catalunya. El motivo de la acusación contra Anglada son los 3.000 panfletos apócrifos que, según la acusación, su partido xenófobo imprimió en mayo del 2007 y que fueron distribuidos por sus militantes en los buzones de Vic.WWW.ELPAIS.COM, 17/10/2011; ANGLADA DICE SER VÍCTIMA DE UNA "CAZA DE BRUJAS"

Redacción.-
El partido ultra Plataforma per Catalunya ha quedado retratado durante el juicio por incitación al odio racial contra su líder, Josep Anglada, y un ex concejal de la formación que se ha iniciado este lunes en los juzgados de Manresa. Tenso, desafiante y cómodo en el papel de víctima —ha dicho ser objeto de una “caza de brujas” y de un “juicio político”—, Anglada se ha desmarcado ante la juez de los panfletos xenófobos distribuidos en su feudo de Vic (Barcelona) que lanzaban toda clase de bulos sobre los inmigrantes.

“Josep Anglada tiene en el partido todas las potestades del mundo”, declaró. En el primer juicio contra un político en activo por difundir la doctrina del odio. Ese poder omnímodo, sin embargo, no fue suficiente para que el exconcejal acusado, Joan Carles Fuentes, le informara de que había encargado 3.000 copias de un panfleto que encontró, de forma misteriosa, en el buzón de casa.

Los pasquines se repartieron en Vic dos días antes de las elecciones municipales de 2007, que supusieron para PxC su primer gran salto adelante: en esa ciudad, pasó de uno cuatro ediles. El folleto adopta la forma de una carta escrita, supuestamente, por magrebíes que piden evitar el voto a la Plataforma, ya que si esta llega al poder “expulsará a los ilegales y hará la vida imposible al resto”. También recoge falsedades —como que hay 3.000 sin papeles en la ciudad— y burlas al colectivo: insinúa que el permiso de conducir de los marroquíes solo sirve para llevar “camellos por el Sáhara”.
Donde Anglada ve una “ironía sin importancia” y Fuentes “un material cómico” que “nos podía servir para ganar votos”, el fiscal especial contra la discriminación de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar —que pide para ambos año y medio de cárcel— aprecia una “vergonzosa y ofensiva” estrategia para “generar sentimientos de odio”.

El líder de PxC subrayó que el panfleto “no lo confeccionó el partido”, a pesar de que aparecen fotos idénticas a otras colgadas en la web de Plataforma. “Casualidades de la vida”, dijo Anglada. El exconcejal admitió que encargó las fotocopias y las repartió “entre amigos y simpatizantes” y en buzones. “La verdad es que no me paré a pensar en lo que decía el panfleto. Algunas cosas ni las entendía”.

En el juicio declararon otros militantes de la agrupación local. Dos de los mossos que investigaron el caso afirmaron, en cambio, que temieron el estallido de un conflicto social a raíz de los panfletos. En el juicio declararon también, como testigos, miembros de la comunidad magrebí de Vic, que afirmaron sentir “miedo a represalias” tras la iniciativa de la Plataforma. En el juicio declararon también, como testigos, miembros de la comunidad magrebí de Vic, que afirmaron sentir “miedo a represalias” tras la iniciativa de la Plataforma.

El 24 de mayo, Fuentes recibió en casa el panfleto. “Alguien lo puso en el buzón”, declaró. “Me hizo gracia. Lo encontré divertido y gracioso, pero no me pareció ofensivo”. Creyó que podía ser interesante “para cerrar la campaña electoral” y se dirigió a una copistería en la que Plataforma per Catalunya mantiene una cuenta abierta. Fuentes exculpó a Anglada y aseguró que, pese a sus plenos poderes en la toma de decisiones, no le informó. “Hice el encargo personalmente. 3.000 copias. Quizás me pasé, porque era para amigos y simpatizantes. Pero no le dije nada a Anglada porque no le di importancia y él estaba ocupado con otras cosas”, dijo.

Fuentes se escudó en la ignorancia para tratar de esquivar las incisivas preguntas del fiscal. “Con algunas cosas que dice el folleto estoy de acuerdo; con otras, no. Pero el hecho es que no me paré a analizarlas demasiado”. El exconcejal admitió que no se preocupó por averiguar si con los panfletos estaba ayudando a distribuir informaciones falsas e injuriosas. “No me paré a pensar si la cifra de 3.000 irregulares era buena o no. Eran cosas que se decían y las di por buenas”, dijo Fuentes, que tiene “estudios en psicoanálisis por una universidad americana”.

El reparto, según Fuentes, fue “informal” y se hizo entre varios militantes, a los que animaba a repartir el material con la frase “¡Mira lo que he encontrado!”. Según los mossos que testificaron, el centro de Vic estaba “repleto” de pasquines. Se llegaron a repartir unos 2.000, según el mismo agente de información, que declaró protegido tras un biombo.

“Ahora después de todas las repercusiones que ha tenido me ha dejado de parecer cómico”, que se mostró “arrepentido” de no haber informado a su jefe. Este contestó, en su declaración, que no le hizo “gracia” que se distribuyera. Pero añadió que decidió no sancionar a Fuentes porque el concejal no había confeccionado los folletos.

El abogado de la defensa, José María Ruiz Puerta, se esforzó en desmontar la tesis de la fiscalía.WWW.CRONICA.CAT, 18/10/2011; JOSEP ANGLADA: 'HI HA UNA CAÇA DE BRUIXES CONTRA MI'

El líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, s'ha declarat innocent dels càrrecs que se li imputen pel cas dels pamflets i ha assegurat que existeix 'una caça de bruixes contra ell'. La Fiscalia li demana un any i mig de presó.

Redacció.- Josep Anglada
està acusat d'un delicte de promoció de la discriminació i l'odi, i també de difusió d'informacions injurioses. El líder de Plataforma per Catalunya (PxC) ha anat als jutjats aquest matí juntament amb l'exregidor de la formació xenòfoba a Vic, Carlos Fuentes. El motiu és la difusió el 2007 d'uns pamflets en què un suposat grup de magrebins demanava el vot per totes les formacions polítiques excepte per PxC.

SOS Racisme s'ha presentat com a acusació popular mentre que el Centre Islàmic de Vic, Veus Diverses i la comunitat musulmana de Vic són acusació particular. A través del seu compte de Twitter, Anglada es va referir a SOS Racisme com uns "arreplegats".WWW.ELTRIANGLE.EU, 18/10/2011; ANGLADA CONFIA QUE NO SERÀ CONDEMNAT PER INCITACIÓ A L’ODI RACIAL

El líder de Plataforma per Catalunya ja ha lliurat els avals necessaris perquè la formació pugui presentar candidatura a les quatre demarcacions catalanes

R.M.- Barcelona.- “Al judici de Manresa cap testimoni ha aportat cap prova fefaent perquè sigui una sentència condemnatòria”.
Així d’optimista s’ha expressat el líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, aquest dimarts al matí a través del seu compte a Twitter. Ho ha fet després de declarar dilluns als jutjats de Manresa, juntament amb l’exregidor a Vic Juan Carlos Fuentes. Tots dos estan imputats per un delicte de provocació a la discriminació i a l’odi racial, i la fiscalia demana per a ells divuit mesos de presó i gairebé cinc mil euros de multa.

Durant el judici, Anglada es va desentendre dels pamflets contra la comunitat magribina distribuïts en la campanya per a les municipals del 2007. El líder de PxC es va presentar com a víctima d’una “cacera de bruixes”, i davant del jutge es va declarar innocent d’un presumpte delicte de “provocació a la discriminació i a l’odi”. Es va mantenir la versió que afirma que Fuentes va trobar els pamflets a la bústia i, aleshores, va encarregar-ne tres mil còpies, que van ser distribuïdes per la ciutat. Dos mossos d’esquadra, que van investigar el cas, van declarar que van témer que esclatés un conflicte social arran de la propaganda.

Els pamflets simulaven una carta escrita per un musulmà en situació irregular, resident a Vic, que convida altres magrebins a votar ERC, CiU, IU, CUP i PP per haver-los “acollit gustosament”. A més, el full recollia falsedats com l’afirmació que a Vic resideixen tres mil persones indocumentades, i burles com que el permís de conduir dels marroquins només serveix per guiar camells al Sàhara.

SOS Racisme, que s'ha personat com a acusació popular, recorda que aquest és el primer judici a l’Estat espanyol contra un polític amb càrrec per aquestes acusacions i, per tant, “no existeix precedent”. L’entitat considera que es tracta d’un “pas molt important en la lluita contra el discurs de l’odi i l’augment del racisme”.WWW.ELSINGULAR.COM, 18/10/2011; ANGLADA QUALIFICA L'ACUSACIÓ DE "CAÇA DE BRUIXES"

La fiscalia demana un any i mig de presó pel líder de Plataforma per Catalunya

Redacció.- El líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada,
s'ha declarat innocent dels càrrecs que se li imputen pel cas dels pamflets i ha qualificat l'acusació de "caça de bruixes". La Fiscalia li demana un any i mig de presó per un delicte de promoció de la discriminació i l'odi, i també de difusió d'informacions injurioses.

A més d'Anglada, també s'acusa a l'exregidor de PxC de Vic, Carlos Fuentes. El motiu és la difusió el 2007 d'uns pamflets en què un suposat grup de magrebins demanava el vot per totes les formacions polítiques excepte per PxC. SOS Racisme s'ha presentat com a acusació popular mentre que el Centre Islàmic de Vic, Veus Diverses i la comunitat musulmana de Vic són acusació particular.WWW.ELCONFIDENCIAL.COM, 18/10/2011; JOSEP ANGLADA (PxC): “MI JUICIO ES POLÍTICO, UNA CAZA DE BRUJAS”

A. Fernández.- Barcelona.- Josep Anglada,
el líder de Plataforma per Catalunya (PxC) se sentó ayer en el banquillo de un juzgado de Manresa, junto al secretario general de la formación, Juan Carlos Fuentes, acusados de distribuir un folleto racista en las municipales de mayo del 2007. El fiscal pide año y medio de cárcel y 4.860 euros de multa. Según la versión de los acusados, a sus buzones llegó un panfleto sobre los inmigrantes magrebíes de la ciudad de Vic, localidad en la que ambos eran concejales (Fuentes ya no lo es) y la cuna de esta formación política.

“Somos más de 3.000 de nosotros que aún no tenemos todos los papeles, aunque gracias a la generosidad de CiU estamos empadronados y nos ayudan dándonos comida y vivienda gratis (...) Pero, por favor, no votes al partido de Anglada, la PxC. Si ellos mandan en Vic expulsarán a todos nuestros compañeros ilegales y harán la vida imposible al resto”, decía textualmente una de las frases del panfleto.

Y señalaba otra: “Anglada no nos deja conducir nuestros coches con nuestro carné de conducir marroquí, que aunque no sea válido en España, bien que nos valía para conducir camellos por los bonitos desiertos saharauis”. En los panfletos también se incluían fotografías de inmigrantes de la ciudad de Vic, identificándolos con sus nombres.

Esta satirización de la realidad social llevó a Anglada a decir ante el juez que el contenido de los panfletos era “irónico”. Y se desvinculó de los mismos. “Esto es un juicio político. Una caza de brujas contra una persona que defiende ideas democráticas”, señaló el propio Anglada a El Confidencial poco después de terminar la vista en el juzgado.

Para SOS Racisme, que ejerce la acusación particular, el verdadero inspirador del contenido racista del folleto es el líder de PxC. Según esta organización, el objetivo del panfleto era “provocar entre la población sentimientos de odio, hostilidad, menosprecio y trato injustificadamente discriminatorio contra el colectivo de origen magrebí de la localidad, en particular inmigrantes y personas que profesan la religión musulmana”.

Pero el presidente de Plataforma per Catalunya niega la mayor. Reconoce sólo que el panfleto que llegó a su buzón le hizo gracia, lo mismo que a Fuentes. Éste último, sin embargo, no se quedó con los brazos cruzados y se dirigió a una imprenta para encargar 3.000 ejemplares que luego distribuyó por Vic, la capital de la Cataluña profunda. “Hubo un testigo dudoso que dijo que Fuentes encargó los folletos en la imprenta por orden de Anglada, pero eso es mentira y fue incluso desmentido por los propietarios de la imprenta. Ni la acusación particular ni el fiscal presentaron prueba alguna de que yo estaba detrás de los folletos ni que diese siquiera la orden de distribuirlos. No tienen ni una sola prueba”, añade Anglada.

Primer juicio contra un político con cargo

SOS Racisme subraya que “éste es el primer juicio en el Estado español a un político con cargo [Anglada es concejal en Vic] acusado de apología del odio y el racismo e injurias contra colectivos”. Y enfatiza que “no todo vale en el discurso y la campaña política. Los políticos han de actuar según la gran responsabilidad que tienen”. Pero el líder de PxC asegura que “estoy muy tranquilo porque digo la verdad” y carga contra el proceso. “Ha sido toda una experiencia. Duró desde las 10 de la mañana a las 6 de la tarde. Me tuvieron siete horas allí dentro. Y es que ni a un criminal de guerra le hacen una sesión tan larga”.

Ahora, PxC prepara la campaña de las generales, a las que se presenta por primera vez. Y algunos sondeos les dan la posibilidad de obtener un diputado. “No será ninguna sorpresa si obtenemos representación. En las autonómicas del año pasado, sacamos 75.521 votos y nos quedamos a las puertas del Parlamento. Y después del éxito en las municipales y teniendo en cuenta que todo el mundo da por hecho que el PP ganará las elecciones, no sería extraño que acabemos sacando uno o dos diputados”, zanja Anglada.WWW.EL PUBLICO.ES, 18/10/2011; ANGLADA SE DESMARCA DE LOS PANFLETOS RACISTAS DE SU PARTIDO

El líder de PxC y un concejal de la formación declaran ante el juez por un presunto delito de provocación a la discriminación y el odio

Redacción.-
El líder de Plataforma por Catalunya (PxC), Josep Anglada, declaró ayer por la mañana en el Juzgado Penal número 2 de Manresa (Barcelona) por un presunto delito de "provocación a la discriminación y al odio" y de "difusión de informaciones injuriosas". La causa: el reparto de 3.000 panfletos en Vic (Barcelona) contra el colectivo musulmán. En el banquillo de los acusados se sentó también Juan Carlos Fuentes, concejal del partido ultraderechista en la localidad, que fue quien encargó las copias de los textos que se repartieron por los buzones del municipio catalán.

El presidente de PxC, una formación que defiende una política radical contra los inmigrantes sin papeles, se enfrenta a una petición de pena de 18 meses de prisión y auna multa de 4.860 euros por parte de la fiscalía como responsable directo de los hechos. La acusación popular, ejercida por SOS Racismo, eleva la petición a tres años de cárcel.

Los panfletos se repartieron en Vic municipio de 40.000 habitantes con un alto porcentaje de inmigración y cuna del partido xenófobo durante la campaña de las elecciones municipales del 2007. El texto simulaba estar escrito por un colectivo de inmigrantes magrebíes que pedía a la gente que votara a cualquier partido excepto a PxC. En el texto aparecían frases como "No votéis a Anglada porque expulsarán a nuestros compañeros ilegales y harán la vida imposible al resto" o "No nos dejarán ejercer nuestro derecho a tener una bonita mezquita en el centro de Vic". En opinión del fiscal, el panfleto "iba destinado a suscitar entre la población sentimientos de hostilidad, animadversión, menosprecio y trato injustificadamente desigual contra el colectivo de origen magrebí".

"Caza de brujas"

Anglada llegó sonriente y muy tranquilo a los juzgados. En la misma puerta, antes de entrar, negó cualquier relación con los hechos, se declaró inocente y aseguró que el juicio era "una caza de brujas" contra él.
El primero en declarar fue Juan Carlos Fuentes. El entonces concejal negó ser el autor material de los panfletos. Contó que se había encontrado uno en su buzón y como le parecieron "graciosos y nada ofensivos" decidió hacer copias y repartirlas, cargando la factura a una cuenta del partido. En respuesta a una pregunta del fiscal, Fuentes declaró que no estaba de acuerdo "con todo" el contenido y aseguró que no se había leído el texto detenidamente.
Anglada se hizo un lío con las fechas en las que, según él, tuvo constancia de la existencia de los panfletos. Fuentes había explicado anteriormente que hasta la noche antes de la jornada de reflexión no le había comentado a Anglada que se habían repartido los folletos, pero el presidente de PxC aseguró que había tenido constancia de ello después de las municipales, y por la prensa. Poco después, el líder de PxC cambió su versión y reconoció que había tenido los panfletos en sus manos la noche antes de los comicios.

Anglada insistió en el hecho de que la decisión de hacer las copias no le había sido consultada. Al igual que Fuentes, y a pregunta de la defensa, aseguró que no dirige un partido que promueva el "odio racial". El caso quedó visto para sentencia.WWW.ELPUNTAVUI.CAT, 18/10/2011; ANGLADA ES DESVINCULA DELS PAMFLETS XENÒFOBS I ELS CONSIDERA “IRÒNICS”

El líder de Plataforma per Catalunya es desentén en el judici de l'edició i la distribució dels fullets declara que l'acusació és una “caça de bruixes”

Barcelona.- Redacció.- El líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada,
es va declarar ahir innocent dels càrrecs que se li imputen pel cas dels 3.000 pamflets distribuïts a Vic el 2007 i per a qui la Fiscalia de Catalunya demana una condemna d'un any i mig de presó per incitar l'odi racial contra la comunitat magribina i per difusió d'informacions injurioses. També es demana la imposició d'una multa de 4.850 euros que haurà de pagar de forma solidària Plataforma per Catalunya.A més d'Anglada, també s'acusa l'exregidor Carlos Fuentes, per a qui es demana una pena d'un any i mig. El motiu del judici és la difusió el 2007 d'uns pamflets en què un suposat grup de magrebins demanava el vot per a totes les formacions menys per PxC, ja que aquest partit era l'únic sense magrebins a les llistes i perquè les altres formacions donarien tracte de favor als immigrants garantint “papers per a tots”.

Ahir Anglada va titllar d'“irònics” els pamflets però es va desvincular de l'edició i difusió. Segons ell, ningú no li va consultar el repartiment de la propaganda. Una versió que Fuentes va corroborar. Anglada va qualificar l'acusació de “caça de bruixes” i va afegir que no va ser fins passades les municipals del 2007 quan va tenir coneixement de la publicació. No obstant això, va afegir que existeix “la possibilitat” que el veiés abans de la jornada electoral però que no hi va donar importància. Fuentes va reconèixer haver difós el pamflet, però va negar ser-ne l'autor. Segons va declarar, ell se l'havia trobat a la bústia. El cas ha quedat vist per a sentència.

Per favor, no votis el partit d'Anglada. Si ells manen a Vic expulsaran els nostres companys il·legals i ens faran la vida impossible a la resta

extractes del pamflet plataforma per catalunya

Som més de 3.000 que encara no tenim tots els papers, tot i que gràcies a la generositat de CiU estem empadronats i ens ajuden donant-nos menjar i casa gratis

El límit d'un discurs polític

SOS Racisme es va presentar com a acusació popular mentre que el Centre Islàmic de Vic, Veus Diverses i la comunitat musulmana de Vic, com a acusació particular. Ahir SOS Racisme posava de rellevància la importància del judici perquè és el primer que es fa d'aquestes característiques a un polític. Jose Peñín, portaveu de l'organització, creu que s'ha demostrat que tot discurs té un límit i que un polític ha d'assumir la responsabilitat per la repercussió que tenen les seves paraules.WWW.LARAZON.ES, 18/10/2011; ANGLADA DICE QUE «NO SABÍA NADA» DE LOS ; PANFLETOS XENÓFOBOS DE SU PARTIDO

Barcelona.- «Víctima de una caza de brujas».
Así se definió el líder de la formación ultraderechista Plataforma per Catalunya (PxC), Josep Anglada, en torno al juicio que se celebra en Manresa por los panfletos xenófobos por los que la Fiscalía pide un año y medio de cárcel.

Durante la sesión de ayer, la Fiscalía mantuvo su petición de pena para y para otro concejal de su formación en Vic, Juan Carlos Fuentes, por «incitar al odio radical» al distribuir unos panfletos de contenido fingido y xenófobo que ridiculizaban a la comunidad magrebí.

Ante el juez, el líder de PxC quiso desentenderse de los panfletos y aseguró que no fueron iniciativa suya y ni participó en su elaboración y del proceso de copia y distribución, aunque reconoció que en el partido él ejerce todo el poder. Por su parte, Fuentes admitió que cuando recibió en el buzón de su casa el panfleto le hizo gracia y lo fotocopió porque lo encontró «divertido». En sus conclusiones, el ministerio público acusa a Anglada y a Juan Carlos Fuentes de un delito de provocación a la discriminación y el odio y pide también la imposición de una multa de 4.850 euros que deberá pagar de forma solidaria PxC.WWW.324.CAT, 17/10/2011; ANGLADA ES DECLARA INNOCENT DEL CAS DELS PAMFLETS CONTRA ELS MAGREBINS I ELS QUALIFICA D'"IRÒNICS"

Manresa/Vic.- Redacció.- El líder de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, s'ha desentès dels pamflets contra la comunitat magrebina que es van repartir a Vic al maig del 2007 i ha afirmat que és víctima d'una "cacera de bruixes". Anglada s'ha declarat innocent en el judici a Manresa per presumpte delicte de "provocació a la discriminació i a l'odi".
La fiscalia ha mantingut per a ell un any i mig de presó i una multa de 4.860 euros per haver repartit fulls electorals contra els musulmans als seus militants de Vic a les eleccions municipals del 2007.

Anglada, que aleshores era regidor a l'Ajuntament de Vic, hauria donat l'autorització perquè el també regidor i militant de Plataforma per Catalunya (PxC) Juan Carlos Fuentes encarregués 3.000 còpies del pamflet contra el col•lectiu magrebí i les repartís per les bústies dels militants de la localitat.

El líder del partit xenòfob ha admès que ell exerceix tot el poder a la formació, però ha afegit que no sabia res dels pamflets.

Abans de declarar, Anglada s'ha tornat a desmarcar dels pamflets, que ha qualificat d'"irònics". També ha manifestat que quan va tenir coneixement dels fullets, no hi va donar "la més petita importància". I ha afegit que, si sabés qui els va fer, "jo seria el primer a denunciar-ho".

El líder PxC ha assegurat que el pamflet se'l va trobar un militant a la seva bústia, li va agradar, el va fotocopiar i el va repartir. Unes declaracions que sostenen les de Fuentes, que, en la seva declaració, ha assegurat que havia fet fotocòpies d'un pamflet que algú li havia deixat a la bústia i que li havia fet "gràcia". L'ara regidor de PxC s'enfronta a la mateixa petició de pena que Anglada.

El pamflet imitava ser una carta escrita per un musulmà sense papers resident a Vic en què convidava altres magrebins a votar ERC, CiU, IU, CUP i PP, per haver-los "acollit gustosament", i a no fer-ho per PxC. Contenia frases com "som pobres i no podem pagar tants impostos com vosaltres, que sou infidels però afortunats per la gràcia d'Al•là".EL 9 NOU, 21/10/2011; PORTADA i PÀG. 3, 4 i 24 EL 14 DE NOVEMBRE HI HAURÀ SENTÈNCIA DEL JUDICI A ANGLADA

El 14 de novembre, sis dies abans de les eleccions, es farà pública la sentència del judici a Josep Anglada i l’exregidor de la PxC a Vic Joan Carles Fuentes per la difusió d’un pamflet racista a la campanya de les municipals de 2007. El fiscal els demana una pena d’un any i mig de presó i un any i mig d’inhabilitació.

El fiscal converteix en un judici a la ideologia racista de PxC la vista pel pamflet de les eleccions de 2007 El judici a Josep Anglada i Joan Carles Fuentes va durar vuit hores i tindrà sentència el 14 de novembre Miguel Ángel Aguilar fiscal especial pels delictes d’odi i discriminació, basa l’acusació en diversa jurisprudència europea

Manresa.- Josep Comajoan.- Josep Anglada, president de PxC i regidor a Vic, i Joan Carles Fuentes, ex-regidor de Vic del mateix partit, van ser jutjats dilluns a Manresa, per la confecció i difusió d’un pamflet racista dos dies abans de les eleccions municipals de 2007.
El fiscal els demana una pena d’un any i mig de presó i un any i mig d’inhabilitació. Les acusacions particular i popular, que representen Veus Diverses, el Centre Islàmic de Vic i la comunitat musulmana de la ciutat, per una part, i SOS Racisme, per una altra, eleven la petició de pena a Anglada a tres anys de presó i d’inhabilitació.

El fiscal especial pels delictes d’odi i discriminació, Miguel Ángel Aguilar, conscient de qui tenia davant seu assegut a la banqueta dels acusats del jutjat de Manresa, va convertir el seu informe final en una lliçó magistral sobre jurisprudència europea en matèria de racisme i discriminació. Un informe del fiscal de més d’una hora en un judici que va superar les vuit de llarg. L’advocat defensor, José María Ruiz, que ja ha portat altres casos mediàtics relacionats amb l’extrema dreta com el de la Llibreria Europa, no es va quedar curt i el va rebatre, també, amb abundant jurisprudència europea.

El fiscal, més enllà del cas concret de la difusió del pamflet que era objecte de l’acusació, va convertir la vista en un judici a la ideologia racista i discriminatòria de formacions com PxC. Va fer constants referències a l’anomenada “doctrina de l’odi”, prevista ja en diverses sentències de tribunals europeus. Va citar, per exemple, la condemna al líder xenòfob francès Jean Marie Le Pen.

El van condemnar per dir: “El dia que tinguem no 5 milions sinó 25 milions de musulmans, seran ells els que ens manaran”. Això, segons el fiscal Aguilar, és “pecata minuta” comparat amb el que es deia en el pamflet presumptament repartit per PxC. Segons el fiscal i les acusacions, les expressions del pamflet, a les quals molta gent autòctona li va donar credibilitat i va creure que realment l’escrit l’havien fet uns magrebins, eren pitjors.

Aguilar va demanar a la jutge que tingués en compte tota aquesta jurisprudència europea, on van uns anys per davant en la lluita contra la xenofòbia. “Aquí tenim molt poca experiència, encara”, va dir. Per exemple, encara no s’ha aplicat en cap sentència a l’Estat espanyol la figura de la “injúria provocadora”. I és que, segons va recalcar el fiscal, el delicte del qual acusa Anglada i Fuentes és de “perill abstracte”. No cal que hi hagi hagut una provocació i, posteriorment, una reacció causa-efecte sinó que sembrant els “sentiments d’odi i d’hostilitat” vers una part de la societat n’hi ha prou. “És un pamflet ple de prejudicis”, va insistir, i citant Newton, va concloure: “És més fàcil trencar un àtom que trencar un prejudici”. El bé a protegir, a més, no és només la dignitat de les persones que es van poder sentir ofeses, sinó també “la convivència”, que és un “dret col•lectiu”.

La defensa, tot citant també diversa jurisprudència europea i espanyola en què es prima la llibertat d’expressió per davant d’altres, va rebatre-li la principal al fiscal i les acusacions, ja que al seu entendre, no van aconseguir demostrar que, especialment Anglada, tinguessin res a veure amb el pamflet.

EL REREFONS DE LA “XUSMA, XUSMA I XUSMA!” DEL CONGRÉS DE 2008

J.C.- Miguel Ángel Aguilar,
el fiscal especial pels delictes d’odi i discriminació, tenia davant seu per primera vegada Josep Anglada. Probablement si la carrera del polític vigatà continua endavant, no sigui l’última. Abans, però, ja havia tingut un paper ni que fos circumstancial en l’historial judicial de Josep Anglada. Va ser el fiscal que el febrer de l’any 2009 va donar el vistiplau a l’arxivament de la denúncia que s’havia presentat contra Josep Anglada per les expressions despectives contra la immigració al congrés de PxC de 2008 al Sucre. Les que van acabar qualificant a “no tots els immigrants, però sí la majoria” de “xusma, xusma i xusma!”. El fiscal va recordar, però, que si s’havia arxivat aquella causa és perquè havia considerat que les expressions ofensives havien estat “puntuals”. També va recordar que en el mateix escrit seu ja havia indicat que s’arxivava la causa “sens perjudici que si se’n contrastés la seva reiteració es pogués reobrir”. Al judici de dilluns va insinuar que d’aleshores ençà hi ha hagut motiu sobrat per reobrir- la. Temps al temps.

“ÉS UNA CACERA DE BRUIXES CONTRA JOSEP ANGLADA”

Manresa.- Josep Anglada
va qualificar de “cacera de bruixes”
contra la seva persona el judici que es va fer dilluns a Manresa. Ho va dir en entrar i en sortir del judici, davant un inusitat interès mediàtic. Al judici, el seu advocat també va parlar de “judici polític contra Josep Anglada”.

“EM VA FER GRÀCIA I VAIG FER-NE 3.000 CÒPIES PER REPARTIR-LES ENTRE AMICS”

Marta Riera i Josep M. Paré, regidors de PxC, van dir al judici que era el primer cop que veien el pamflet

J.C. -
Al judici de dilluns no es va poder aportar cap prova directa que Josep Anglada hagués participat ni en la redacció ni en la difusió del pamflet racista. Només proves indiciàries, suficients en dret penal si són diverses i concloents. Diferent que Joan Carles Fuentes, que si bé va dir que s’havia trobat el pamflet a la bústia de casa i que, per tant, no n’era l’autor ni ell ni ningú de PxC, sí que va reconèixer que n’havia fet 3.000 fotocòpies i que n’havia repartit unes 500. Fuentes, però, mai va saber veure al text el to ofensiu que les acusacions li retreuen. “Em va fer gràcia i vaig fer-ne 3.000 fotocòpies per repartir-les entre amics i simpatitzants”, va dir Fuentes. “3.000 amics no els té!”, va etzibar-li de seguida el fiscal.

Sigui com sigui, Fuentes va dir que només va tenir temps de repartir-ne entre aquests amics i simpatitzants i també en alguna bustiada que va fer ell mateix uns 500 pamflets. I és que era el 25 de maig de 2007, l’últim dia de campanya.

Enviar notícia per correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir aquesta notícia
Donar-me d'alta Donar-me de baixa