Català - Castellà
explica'ns
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
segueix-nos

Notícies municipals

WWW.EL9 NOU, 21/10/2011; pàg. 10 PxC CONDICIONA EL VOT A LES ORDENANCES FISCALS A VIC A LA REVISIÓ DEL CADASTRE A LA BAIXA

WWW.EL9 NOU, 21/10/2011; pàg. 10 PxC CONDICIONA EL VOT A LES ORDENANCES FISCALS A VIC A LA REVISIÓ DEL CADASTRE A LA BAIXA

28/10/2011 - Vic

Informatiu del Ple de Vic del 9 TV.

WWW.EL9 NOU, 21/10/2011; pàg. 10 PxC CONDICIONA EL VOT A LES ORDENANCES FISCALS A VIC A LA REVISIÓ DEL CADASTRE A LA BAIXA

Josep Anglada, portaveu de PxC, està negociant amb el regidor d’Hisenda, David Sala (CiU).

Vic.- Redacció.- Plataforma per Catalunya (PxC),
principal grup de l’oposició a l’Ajuntament de Vic, condiciona el seu vot favorable a les ordenances fiscals al fet que l’equip de govern iniciï un procés de revisió a la baixa del cadastre. Josep Anglada, portaveu de PxC, està negociant amb el regidor d’Hisenda, David Sala (CiU), els serrells del que podria ser el primer vot a favor de PxC a les ordenances fiscals en els últims quatre anys. Segons Anglada, “fa tres anys que ho demanem i se’ns ha anat dient que era il•legal, però ara veiem bona predisposició de l’equip de govern a negociar”.

A part de la revisió a la baixa del cadastre, PxC ha anunciat que també demana que s’inclogui una bonificació d’un mínim d’un 30% per a la llicència per tenir terrasses els bars, com a mesura de suport al sector en un temps de crisi com l’actual i que la llei del tabac ha obligat a alguns a instal•lar-ne quan fins ara no en tenien. Així mateix, PxC ha mostrat la seva oposició a la idea de l’equip de govern, de CiU i ERC, de rebaixar del 0,96 al 0,90 el tipus del gravamen que s’aplica als solars buits.WWW.EL9NOU.CAT,24/10/2011; AL FINAL EL PARC TECNOLÒGIC DE VIC ANIRÀ A LA CASA DE LA CONVALESCÈNCIA

El ple de Vic ha aprovat aquest migdia diversos aspectes relacionats amb el parc de la innovació, que en diuen ara. Entre altres, que anirà a la Casa de la Convalescència, i no a Can Baumann. El ple també ha aprovat les ordenances fiscals de 2011.

Vic.- Josep Comajoan.-
El ple de Vic ha aprovat aquest migdia diversos punts relacionats amb el que ara en diuen Parc de la Innovació i que a l'anterior mandat se n'havia començat dient Parc Tecnològic. El principal és que al final el parc no anirà a Can Baumann, com s'havia dit últimament, sinó a la Casa de la Convalescència, l'edifici de l'antic Hospital de la Santa Creu, que s'aprofitarà per rehabilitar amb els diners del Feder destinats al parc de la innovació.

Els quatre punts relacionats amb el parc de la innovació han estat aprovat per tots els grups del consistori, excepte la CUP, que hi ha votat en contra, en no veure clars alguns aspectes de l'operació.

Aquesta és la tercera destinació que ha tingut en poc temps el que havia de ser el parc tecnològic, ja que primer es va reservar uns terrenys a la zona del Bergós, al sud de la ciutat; després es va parlar de Can Baumann, i finalment, de la Casa de la Convalescència.

VIC DEMANARÀ QUE ES REVISI EL CADASTRE

El ple d'aquest migdia també ha aprovat les ordenances fiscals de 2011. Ho ha fet amb el vot a favor dels dos grups de govern, CiU i ERC, i de PxC i PSC. Els altres tres, CUP, ICV-EUiA i SI hi han votat en contra.

El principal argument de PxC i PSC per votar a favor de les ordenances ha estat que l'equip de govern ha acceptat iniciar un procés per demanar a Hisenda la revisió del cadastre. Aquesta revisió, si es té en compte la disminució dels preus dels solars i de la construcció, hauria de ser a la baixa, tot i que tant l'alcalde, Josep M. Vila d'Abadal (CiU), com el regidor d'Hisenda, David Sala (CiU), han advertat que no necessàriament té per què sortir-li tothom a la baixa.

Des de PxC, Josep Anglada ha retret al PSC que després de tres anys que el seu anterior portaveu i regidor d'Hisenda, Josep Burgaya, els tombés la petició de revisar el cadastre fins el punt d'acusar-los de fer demagògia, ara ells també s'apuntin a demanar-ho.

La revisió, segons xifres que aportat Josep Anglada, representaria que l'Ajuntament deixaria d'ingressar 11 milions d'euros en concepte d'IBI. "O sigui que, vist d'una altra manera, en un temps de crisi com l'actual, els vigatans paguem 11 milions d'euros per sobre del que ens correspondria pel preu real dels nostres immobles", ha dit Anglada.


Des de CUP, ICV-EUiA i SI han estat especialment crítics amb la bonficació que es fa en l'impost referent a la transmissió d'immobles que no són de primera residència.

L'alcalde ha tancat el debat, que ha estat en tot moment molt correcte per part de tots els grups, amb un to conciliador. Després de definir les ordenances fiscals com una qüestió complexa, en la qual "cal buscar el punt d'equilibri", especialment en temps de crisi, ha acabat dient: "Tots tenim una mica de raó". En total, segons xifres de Vila d'Abadal, l'Ajuntament cobrarà el 2012 en concepte d'impostos 600.000 euros més que l'any anterior, malgrat la congelació de la pràctica totalitat de tributs.EL9NOU, 28/10/2011; PORTADA i PÀG. 24 VIC DEMANARÀ LA REVISIÓ DEL CADASTRE PER ACTUALITZAR ELS PREUS A LA BAIXA

Era la condició principal de PxC i PSC per aprovar les ordenances fiscals a l’equip de govern

Vic.- Josep Comajoan.-
L’Ajuntament de Vic demanarà a Hisenda la revisió del cadastre, el document que serveix de base per fixar l’impost de béns immobles (IBI), l’antiga contribució urbana. Va ser el compromís que va assumir l’equip de govern, format per CiU i ERC, davant de PxC i PSC, els dos grups de l’oposició que els van votar al ple de dilluns les ordenances fiscals de 2012. Els altres tres grups, CUP, ICV-EUiA i SI, van votar en contra de les ordenances fiscals.

PxC i PSC demanen la revisió davant la més que probable possibilitat que aquest sigui a la baixa, vista la davallada de preus del sòl en els últims anys. Amb tot, tant l’alcalde, Josep M. Vila d’Abadal (CiU), com el regidor d’Hisenda, David Sala (CiU), els van advertir que ni això és tan automàtic ni està assegurat que la revisió sigui a la baixa en tots els casos. “Nosaltres demanem a Hisenda la revisió, però que sigui a la baixa ja no depèn de nosaltres”, va dir Sala. “Que no tinguem algun disgust”, va continuar. “Ni tan sols està clar que la revisió afavoreixi els que tenen menys”, va rematar l’alcalde. La revisió del cadastre havia estat una petició insistent de PxC, el principal grup de l’oposició. En els últims anys, qui li havia tocat donar-los carbasses havia estat a Josep Burgaya, regidor d’Hisenda i portaveu del PSC, el grup que ara s’ha afegit a la petició. “Per motius ben diferents”, va afanyar-se a aclarir l’actual portaveu socialista, Jacint Raurell.

L’última revisió del cadastre a Vic és de l’any 2004, en plena bombolla immobiliària. Els preus que se’n van derivar, per tant, en principi estaven per sobre del que presumiblement estan avui dia. “El valor cadastral actual és manifestament més elevat que el preu de mercat”, va dir Raurell. Josep Anglada fins i tot va atrevir-se a posar una xifra sobre la taula, que ningú li va desmentir. Amb la revisió, va dir, l’Ajuntament deixarà d’ingressar 11 milions d’euros. “O dit d’una altra manera, amb la crisi que hi ha, els ciutadans de Vic estan pagant 11 milions d’euros més dels que els pertocaria”, va afegir.

D’entre la resta de grups qui es va mostrar més crític amb la revisió del cadastre va ser Xavier Tornafoch (ICVEUiA). “No és el gran mannà per rebaixar l’IBI; m’he informat i hi ha ajuntaments de l’entorn de Madrid que ho han fet i els ha sortit que s’ha de pagar més”, va dir.

Amb PxC es va pactar també una rebaixa en la taxa de les terrasses de bar, i amb el PSC, una a l’impost de construcció i en les llicències d’obres.OSONA.COM, 24/10/2011; VIC REFORMULA EL PROJECTE DEL PARC TECNOLÒGIC I EL CONVERTEIX EN PARC D’INNOVACIÓ

Vic ubicarà l'equipament a la Casa Convalescència, que es reformarà de dalt a baix. ERC i CiU tiren endavant les noves ordenances fiscals, amb el suport de PxC i PSC amb qui han lligat acords puntuals.

Vic.- Redacció.-
L’Ajuntament de Vic i la Universitat de Vic (UVic) han reformulat el projecte del futur parc tecnològic i l'han reconvertit en un parc d’innovació. La proposta és més austera i va més lligada a la situació real de l’economia actual, en procés de recessió. La seu de l’equipament s’ubicarà a l’edifici de la Casa Convalescència, propietat de la Fundació Privada Hospital de la Santa Creu.

El ple també ha aprovat les ordenances fiscals per a l’exercici 2011. L’equip de govern (CiU i ERC) ha obtingut el suport de PXC i PSC amb qui ha consensuat acords puntuals, el més important, que es demanarà la revisió cadastral. Aquesta és la primera vegada en quatre anys que PxC dóna suport a la modificació de les taxes i els impostos.

SI i ICV han justificat la seva oposició a les ordenances fiscals perquè entenen que la “congelació d’ingressos” afectarà la qualitat dels serveis que s’han d’oferir i que es concretaran en els propers pressupostos municipals.
RIQUESA I LLOCS DE TREBALL QUALIFICAT

Relacionat amb el parc d’innovació, el ple ha aprovat part del punt 4, i els punts de l’ordre del dia 5, 6 i 7. Així, s’ha acordat situar l’equipament a la Casa Convalescència (Rambla de l’Hospital/C. Dr. Junyent) en comptes de Can Baumann, tal com s’havia especulat en els darrers mesos. En aquest espai també s’hi ubicaran determinats serveis de la UVic, alguns d’ells relacionats amb l’Escola Universitària de Ciències de la Salut. D’aquesta forma s’aconsegueix la rehabilitació d’un edifici emblemàtic i històric de la ciutat de Vic.
Pel que fa al dret de superfície de la Casa Convalescència, s’acorda que la Fundació HSC el cedeixi a l’Ajuntament de Vic per un període de 40 anys i al mateix temps s’acorden uns cànons anuals de 10.000 euros.

DUES TERCERES PARTS DEL PRESSUPOST MUNICIPAL

La recaptació prevista d’impostos i taxes previstes per a l’any 2012 se situa en 27.686.177 euros, una xifra que suposa un increment de 600.000 euros en relació al 2010 (un 2,2% més). En definitiva, s’han revisat lleugerament a l’alça i s’apliquen bonificacions o rebaixes en alguns impostos i taxes determinats, com les herències o l’ocupació la de les terrasses per part dels bars.

L’aprovació de les ordenances fiscals és molt important, ja que signifiquen dues terceres parts del pressupost municipal

Pel que fa als impostos directes, s’esperen recaptar 18.530.000 euros, un 3,06% més que l’any anterior. Els impostos indirectes, molt vinculats a la construcció, en canvi, tindran una reducció del 5%. En total, els impostos tindran un increment del 2,80%, mentre que les taxes se situen amb un augment mitjà del 0,94%.

El regidor d’Hisenda, David Sala, ha explicat que “ara no és el moment d’augmentar els impostos i per tant s’ha optat per una moderació. Sala ha destacat “la voluntat de l’equip de govern d’arribar a acords satisfactoris amb totes les formacions polítiques que formen el consistori”.

Les modificacions concretes de les ordenances fiscals són les següents:

- S’augmentarà del 10 al 50% la quota líquida de l’IBI, d’ús residencial, en habitatges que es trobin desocupats en caràcter permanent.

- El tipus general de les plusvàlues passarà del 30 al 21%

- En les herències, en primer grau de consanguinitat, es continuarà bonificant el 95% de l’habitatge habitual. A partir del proper exercici s’aplicarà la bonificació del 70% fins a 200.000€ de valor cadastral.

- S’abaixa l’impost de construcció un 5%

- En l’apartat de taxes, es rebaixarà un 5% la taxa de llicència d’obres i la taxa de llicència d’activitats o comunicació.

- S’abaixa un 30% la taxa per ocupació de via pública de bars i terrasses.

- Augmenta un 3% la taxa de recollida d’escombraries.

- En els aparcaments vigilats, no s’augmenta els primers 30 minuts i, a partir d’aquí, hi haurà un augment de 5 cèntims.

- Pel que fa als preus públics, servei i ús de les escoles bressol, escola de música i casals d’estiu, l’increment serà del 3%.

- Es demana la revisió cadastral per la ciutat de Vic.

- L’equip de govern es compromet a estudiar per a l’exercici 2013 un model de taxes per als preus públics que podrien variar en funció de la renda dels usuaris.

L’equip de govern, format per CiU i ERC, ha obtingut el suport de PSC i PxC amb qui ha tancat acords puntuals. No ha estat el cas de la resta de forces de l’oposició.

Josep Anglada (PxC) s’ha felicitat per l’acord arribat amb l’equip de govern sobre la reforma del cadastre i les bonificacions a les terrasses dels bars, que han facilitat el vot positiu de la formació. “Anem pel bon camí. Constatem que és possible parlar amb el regidor d’Hisenda (David Sala)”, ha dit el portaveu de PxC. Segons Anglada, la reforma del cadastre, que haurà de fer l’Agència Tributària, s’haurà de fer a la baixa, la qual cosa repercutirà en un reducció d’impostos com l’IBI.

L’alcalde ha anunciat que es crearia una comissió formada per l’equip de govern, PSC i PxC, per impulsar la reforma cadastral.

Enviar notícia per correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir aquesta notícia
Donar-me d'alta Donar-me de baixa
PxC a Youtube