Català - Castellà
explica'ns
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
segueix-nos

Notícies municipals

Vic, 02/07/2012; S’aprova una moció de PxC de suport a la xarxa de ciutats medievals de Catalunya

Vic, 02/07/2012; S’aprova una moció de PxC de suport a la xarxa de ciutats medievals de Catalunya

06/07/2012 - Vic

COMUNICAT DE PREMSA DE PLATAFORMA PER CATALUNYA  (PxC)

Anglada convida a la portaveu de la CUP, Georgina Rieradevall, a que marxi de la ciutat de Vic, i taxa a la CUP de partit “d'"antisisteme, antidemocràtic, violent i feixista".

Vic |Redacció.-  L’Ajuntament de Vic va tornar aprovar al ple d’aquest dilluns una moció presentada per Plataforma per Catalunya (PxC) en que es demanava donar suport a la xarxa de ciutats medievals de Catalunya.

La Moció s'ha aprovat amb el suport de PxC i el PSC, l'abstenció de CiU i ICV-EUiA i el vot en contra de la CUP.

Per el portaveu de la formació, Josep Anglada, va assenyalar que “el que pretén aquesta xarxa de ciutats medievals de Catalunya és defensar els interessos comuns establint estratègies i dinàmiques de treball basades en el diàleg i la concertació”, afegint “el que es persegueix és optimitzar els recursos per garantir la millor oferta possible d'activitats en el marc de les festes medievals que se celebren arreu dels Països Catalans.

Pel que fa a la moció que va presentar la CUP per tal d’establir un protocol que reguli el dret de proposta i la participació als plens dels ciutadans i les entitats ciutadanes, Anglada va dir que “aquesta moció que presenten els antisistremes de la CUP està fora de lloc, ja que avui s’ha aprovat inicialment encara que hagi estat amb l’abstenció del nostre grup municipal, un reglament amb les normes de funcionament del ple municipal, i per tant, tots els grup en representació en aquest consistori tindrem trenta dies per presentar les nostres al•legacions”.

La moció va estar rebutjada amb els vots en contra de PxC i l’equip de govern.

Pel que fa la moció que van presentar ERC,CiU i ICV-EUiA  per reclamar el concert econòmic per Catalunya, la votació va donar  aliats poc habituals: a favor, ERC,CiU i ICV-EUiA; en contra, la CUP i SI; i abstenció, PSC i PxC. Des de Plataforma per Catalunya, Marta Riera va dir que “sempre des de PxC hem manifestat que Catalunya té tot el dret a un model de finançament propi”, però va acusar als grups que la presentaven de”marejar sempre la perdiu i confondre els ciutadans”, afegint “CiU, ICV i ERC volen mantenir una situació traint els seus militants i votants, que només beneficia les elits d’aquests partits i el seu entorn, molt ben col•locats en càrrecs de l’administració autonòmica”.

Un altre  moció presentada pel grup municipal del PSC, contra el rescat bancari, va tenir el suport de tots els grups menys els antisistemes de la CUP.

Fuentes va assenyalar que “aquesta és una moció que ens deixa perplexes, no pel seu contingut sino per qui la presenta. Que vostès, socialistes, còmplices del espoli, estafa i robatori de la banca espanyola presenti aquesta moció és un autèntic exemple de hipocresia extrema”.

Anglada convida a la portaveu de la CUP, Georgina Rieradevall, a que marxi de la ciutat de Vic.

El ple també va tornar  aprovar el nou reglament dels plens, un reglament que limita dràsticament la participació de l'oposició als plens i, a més, tanca les portes a la discussió i aprovació d'un Reglament Orgànic Municipal (ROM) com el que tenen la majoria de ciutats de la mesura de Vic, i fins i tot moltes de més petites. PxC va  anar més enllà i Anglada va demanar que, ja que estava clar que no s’aprovaria per majoria, es posposés el punt i es tornés a intentar consensuar un ROM. Va ser en aquest punt de l’ordre del dia on el líder identitari es va mostrar més crític amb el grup municipal de la CUP tatxant-los d'"antisistemes, antidemocràtics, violents i feixistes", el mateix temps que va convidar a la portaveu de la CUP Georgina Rieradevall a “que marxes de la ciutat de Vic, ja que els ciutadans li agrairien”.

En el torn de precs i preguntes, PxC va fer un total de vuit preguntes, entre elles interessant-se per les causes de l'incendi de dissabte al Graell, per l’onada de robatoris que s’estan cometen últimament, i pels aldarulls protagonitzat per grups antisistemes a la ciutat.

Anglada va tornar estar especialment molt dur amb la CUP. Va dir que “presumptes membres de la CUP van participar en uns aldarulls la nit de divendres a dissabte al passeig de la Generalitat”, afegint "em preocupa el tarannà cada vegada més violent de persones de la CUP de Vic", ha emfatitzat Anglada, que ha qualificat els fets de "tipus kale borroka".

PxC

Vic, 05 de juliol de 2012

Enviar notícia per correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir aquesta notícia
Notícies relacionades en altres mitjans de comunicació

WWW.EL9NOU.CAT, 02/07/2012; CiU, ERC i PxC tornen a votar junts a Vic per tombar una moció de la CUP demanant més participació ciutadana als plens

Vic.- Josep Comajoan.-  SI també ha tornat a facilitar l'aprovació del reglament que limita la participació de l'oposició en els plens. L'alcalde rebutja penjar l'estelada al pal de la bandera, en considerar que "no és fonamental" per aconseguir la independència.

PxC ha tornat a votar de la mà de l'equip de govern al ple de Vic d'aquest dilluns. Ha estat en la moció que havia presentat la CUP per regular l'anomenat dret de proposta que hauria possibilitat a entitats i ciutadans participar en els plens quan un tema els afecti.

La moció de la CUP, fonamentada jurídicament en diferents lleis i reglaments, ha estat tombada per CiU, ERC i PxC amb l'argument, segons ha explicat el regidor de Cultura i Ciutadania, Joan López (ERC), que els serveis jurídics de l'Ajuntament no ho veuen exactament igual. ICV-EUiA és l'únic grup que ha donat suport a la moció de la CUP. El PSC s'ha abstingut, i SI no ha pogut participar en la votació, ja que el seu regidor Iban Lapeira s'havia hagut d'absentar per motius familiars.

ELS PLENS EXPRÉS, ENDAVANT

Prèviament el ple havia tornat a aprovar el nou reglament dels plens, un reglament que, tal com han denunciat la CUP i ICV-EUiA, limita dràsticament la participació de l'oposició als plens i, a més, tanca les portes a la discussió i aprovació d'un Reglament Orgànic Municipal (ROM) com el que tenen la majoria de ciutats de la mesura de Vic, i fins i tot moltes de més petites.

El reglament s'ha aprovat amb el vot de CiU, ERC i SI, que hi vota a favor en haver-li acceptat que els veïns poguessin presentar preguntes al ple. Una possibilitat, aquesta, ja prevista en el reglament actual, vigent des de 1997, tal com li han recordat en el ple d'avui des de la CUP. Georgina Rieradevall ha dit de Lapeira que "deu ser el pitjor negociador que hi ha hagut en aquest Ajuntament". Rieradevall també ha dit que, en contra de les acusacions que se li fan des de l'equip de govern, estaven disposats a "cedir" en la negociació del ROM.

La portaveu del partit independentista ha criticat altres aspectes del reglament, com que el veí o representant d'entitat que vagi a formular la pregunta al ple només pugui parlar durant un minut o que la presentació d'esmenes a les mocions per part del grup pugui ser acceptada excepcionalment sense haver regulat els criteris per regular l'excepcionalitat.

Xavier Tornafoch (ICV-EUiA) també ha estat molt crític amb el reglament. Ha anunciat un plec d'al·legacions on, entre altres coses, demanaran que es retransmetin els plens per la web municipal, com es fa en altres ajuntaments. "Vic és una gran ciutat que es mereix un ROM", ha conclòs el regidor ecosocialista.

Iban Lapeira (SI), molt crític amb la CUP, ha dit que ells no se senten limitats pel reglament, i s'ha remès a les comissions prèvies al ple, que no són públiques, per plantejar dubtes o preguntes.

Jacint Raurell (PSC) i Josep Anglada (PxC) han justitificat la seva abstenció en el fet que si igualment no hi ha consens pel reglament, es podria deixar aparcat i negociar un ROM per aprovar-lo amb la majoria que hi hagi en el moment que se sotmeti a votació. Anglada no s'ha estalviat referències a la CUP, als quals ha titllat d'"antisistemes, antidemocràtics, violents i feixistes", i ha convidat Georgina Rieradevall "a marxar de Vic" i anar a viure en ciutats on la participació ciutadana és més acceptada en els plens. Malgrat el to insultant de la intervenció l'alcalde no ha fet cap retret a Anglada.

En el ple d'avui ja s'ha començat a aplicar algunes de les mesures que proposa el reglament, com que al principi del ple s'entrega una preacta a cada regidor. Això estalvia a la secretària de llegir cada proposta. El públic i la premsa assistents al ple, però, no disposen de la preacta, tot i haver-la demanat, amb la qual cosa el seguiment del ple es fa molt més difícil.

El ple ha durat dues hores i mitja, a diferència d'anteriors, que s'havien allargat més de quatre hores.

SENSE ESTELADA AL PAL DE LA BANDERA

L'alcalde de Vic, Josep M. Vila d'Abadal (CiU), ha rebutjat la possibiltiat de penjar l'estelada al pal de la bandera, tal com li ho ha reclamat la CUP. Vila d'Abadal considera que penjar o no l'estelada "no és fonamental per aconseguir la independència". "No aporta ni més ni menys a la independència", havia dit prèviament.

Nil Puigvila (CUP) havia recordat que altres ajuntaments ho fan, i ha posat com a exemple Calldetenes, que té alcalde de CiU. "L'alcalde de Calldetenes no és més independentista que el de Vic perquè penja l'estelada al pal", ha recalcat Vila d'Abadal, que és el president de l'Associació de Municipis per la Independència.

POLÍTICA DESTRUCTIVA PER DEMANAR L'EXTRACTE DE LA VISA

L'alcalde Josep M. Vila d'Abadal també ha estat molt crític amb la CUP, dels quals ha dit que feien "política destructiva" en demanar-li que fes públic l'extracte de la Visa que es paga amb diners de l'Ajuntament. La CUP havia citat un informe del Síndic de Greuges que els dóna la raó en la seva petició.

Vila d'Abadal ha retret al grup independentista la seva "irresponsabilitat" en donar a entendre que hi ha alguna cosa irregular, i els ha convidat a comprovar les despeses de representació quan es tanquin els comptes. Una despesa que, ha dit Vila d'Abadal, és el 0,17% de la despesa de l'Ajuntament, i que s'ha rebaixat en un 51%. "No posem en dubte res, s'hi posa en dubte negant-se a fer-ho públic", li ha respost Puigivila. "No és un tema rellevan, vostès sabran el què fan", ha dit Vila d'Abadal, que també ha estat crític amb els mitjans de comunicació que han informat del tema.

MOCIONS PEL CONCERT ECONÒMIC I CONTRA EL RESCAT BANCARI

El ple també ha aprovat una moció donant suport a la reclamació del concert econòmic. S'ha aprovat amb el vot de CiU, ERC i ICV-EUiA. CUP i SI hi han votat en contra, ja que per ells s'ha d'anar a buscar la independència directament sense passar pel concert econòmic. PxC i PSC s'han abstingut.

També s'ha aprovat una moció del PSC molt crítica amb el rescat bancari. La moció ha tingut el suport de tots els grups excepte la CUP que s'ha abstingut, ja que volien que s'afegís la petició que els diners del rescat bancari fossin gestionats directament per l'Estat i no pas pels propis bancs.

Finalment s'ha aprovat una moció de PxC per donar suport a la xarxa de municipis medievals de Catalunya. S'ha aprovat amb el suport de PxC i el PSC, l'abstenció de CiU i ICV-EUiA i el vot en contra de la CUP.


ELS CARTELLS DE LA MANIFESTACIÓ CONTRA EL RACISME

Joan Ballana (ERC), regidor de Convivència i Seguretat, ha confirmat que s'ha obert un expedient sancionador a la CUP per haver penjat cartells de la manifestació contra el racisme del 26 de maig en mobiliari urbà.

L'INCENDI DE DISSABTE

PxC s'ha interessat per les causes de l'incendi de dissabte al Graell. Marta Riera fins i tot ha arribat a demanar si tenia pensat dimitir algú. Des de l'equip de govern se'ls ha dit que s'estan investigant les causes i s'ha desmentit que, tal com ha dit Riera, els terrenys fossin de propietat municipal.

ALDARULLS AL PASSEIG DE LA GENERALITAT

Josep Anglada (PxC) ha estat especialment dur amb la CUP. Ha dit que membres de la CUP van participar en uns aldarulls la nit de divendres a dissabte al passeig de la Generalitat. "Em preocupa el tarannà cada vegada més violent de persones de la CUP de Vic", ha emfatitzat Anglada, que ha qualificat els fets de "tipus kale borroka".

Joan Ballana ha confirmat que pels volts de quarts de sis de la matinada hi va haver uns incidents que s'estan investigant, sense precisar de què es tractava i de qui n'eren els presumptes autors.

EL COST DEL VÍDEO PROMOCIONAL DE VIC

PxC també ha criticat el cost del vídeo promocional de Vic, que ha valgut 10.600 euros. Anna Erra ha dit que bona part venia subvencionat per la Diputació i que el material era "valuosíssim".

WWW.OSONA.COM, 02/07/2012; L’Ajuntament de Vic aprova, ara sí, les normes de funcionament del ple

El consistori repeteix la votació del nou reglament, que restringeix el nombre de mocions i de preguntes, entre d’altres aspectes. Les sessions es faran a la tarda i hi podran participar els ciutadans.

Vic.- Redacció-  L’Ajuntament de Vic ha celebrat aquest migdia una sessió ordinària del ple, amb caràcter del tot estiuenc. Poc debat, molts punts de l’ordre del dia de tràmit i una sessió força curta, només dues hores i mitja.

Entre els punts de l’ordre del dia, destaca l’aprovació inicial de les normes de funcionament del ple municipal, que s’ha repetit per evitar “discussions legals”, segons ha explicat l’alcalde Josep M. Vila d’Abadal (CiU). Els partits no s’han mogut de la seva posició a l’anterior ple, tant pel que fa als arguments com a la votació. La proposta ha tirat endavant amb els vots de l’equip de govern (CiU i ERC) i SI. La CUP i ICV-EUiA hi han votat en contra; i PSC i PxC s’han abstingut.

La nova normativa contempla diversos aspectes que han tornat a ser molt criticats per la CUP. Entre aquests, la restricció de les mocions (una per cada grup i una segona si fa referència a competències  municipals) i les preguntes (tres per cada grup i una per cada regidor), i que la secretària no llegirà els acords i es passarà directament al debat. A més, qui parlarà serà el portaveu del grup i les votacions ja no es faran més a mà alçada, sinó que també les anunciarà el portaveu de cada un dels grups.

La normativa ja ha inclòs les esmenes de SI que l’equip de govern va acceptar a l’anterior sessió. Aquestes esmenes contemplen que els ciutadans puguin fer cinc preguntes al ple (que s’hauran de presentar amb anterioritat) i que els plens es passaran a fer a les 6 de la tarda, per tal de facilitar l’assistència.

Ara, tant partits com ciutadans, tindran un mes per presentar al·legacions abans no es faci l’aprovació definitiva de la normativa, en el proper ple.

Al debat, Georgina Rieradevall (CUP) ha demanat a SI que es replantegés el seu vot favorable, sense el qual no tiraria endavant la proposta. El portaveu de SI, Iban Lapeira, no ha volgut entrar en el cos a cos i ha recordat que s’havien acceptat dues esmenes de la seva formació.

PSC i PxC han anat més enllà i han demanat que, ja que estava clar que no s’aprovaria per majoria, es posposés el punt i es tornés a intentar consensuar un ROM.  Vila d’Abadal ha tallat de socarrell la proposta i ha dit que no tenia sentit  aprovar un ROM sense consens.

El ple també ha aprovat el canvi de dates de les sessions d’agost i setembre, que es retardaran a causa de les vacances, una modificació del pressupost , impulsar l’ordenança de sorolls i el canvi d’un article de l’ordenança de civisme, entre d’altres punts

Concert econòmic, municipis medievals i rescat financer

Pel que fa a les mocions, ha tirat endavant una proposta conjunta presentada per l’equip de govern, a la que s’hi ha afegit ICV-EUiA, per tal de reclamar el concert econòmic per a Catalunya. La votació ha donat aliats poc habituals: a favor, ERC,CiU i ICV-EUiA; en contra, la CUP i SI; i abstenció, PSC i PxC.

També s’ha aprovat una moció de PxC de suport (no adhesió) a la xarxa de municipis medievals de Catalunya, que impulsa Badalona. A la proposta s’hi ha afegit PSC, cosa que fins i tot ha sorprès a PxC, al·legant que tot allò que serveixi per donar un impuls econòmic és bo per a la ciutat. La CUP hi ha votat en contra i tots els altres partits s’han abstingut. L’equip de govern havia demanat a PxC que posposés la moció per a més endavant, quan la xarxa estigués més treballada (encara està a les beceroles).

La moció que ha presentat el PSC sobre el rescat financer també ha obtingut el vist-i-plau del consistori, amb el suport de tots els partits menys la CUP, que s’ha abstingut. El document, entre d’altres, proposa que s’investigui als gestors de les entitats financeres rescatades, que els seus directius no puguin cobrar indemnitzacions, que es destinin els habitatges d’aquestes entitats a habitatge social i que es desbloquegin els crèdits perquè el diner arribi a les famílies i a les administracions.

L’única moció que no s’ha aprovat ha estat la que ha presentat la CUP per tal d’establir un protocol  que regulés la participació als plens dels ciutadans. La CUP només ha obtingut el suport d’ICV-EUiA. El PSC s’ha abstingut i tots els altres grups hi han votat en contra.

Joan López (ERC) ha dit que la iniciativa de la CUP plantejava “dubtes jurídics” i ha instat aquesta formació i la resta del consistori a presentar al·legacions a les normes aprovades inicialment avui i que regularan el funcionament dels plens. La CUP ha dit que així ho faria.

 

EN BREU

La secretària no llegeix cap breu explicació dels punts que es debatran a continuació. Com que ni periodistes ni públic tenen cap document previ, es fa complicat seguir alguns debats. En el proper ple, els periodistes tindrem una nota prèvia per facilitar la nostra tasca, amb explicacions dels temes.

Força públic” al ple avui: sis o set persones, segons l’hora, més una desena de periodistes. Entre ells, Lluís Corominas, president de CDC Vic, Carles Banús, alcalde de Tavèrnoles, i el periodista Xavier Rius Sant.

Precisament, Josep Anglada ha sortit surt un moment de la sala i ha saludat efusivament i d’una manera sarcàstica Xavier Rius Sant, periodista especialitzat en la xenofòbia i que sempre ha mostrat el seu rebuig a PxC.

Els Mossos d’Esquadra han obert diligències per esbrinar l’origen del foc del Graell.

El vídeo promocional de la ciutat de Vic ha costat 9.000 euros: 6.000 els ha pagat la Diputació de Barcelona i 3.000 l’Ajuntament.


El 9 Nou, 06/07/2012; Pàg. 22 Anglada va fort

Josep Comajoan.-  Anglada va fort, molt fort, més que mai. En un moment del debat qualifica la CUP d’“antisistemes, antidemòcrates, violents i feixistes”, i arriba a instar la seva portaveu, Georgina Rieradevall, a marxar de Vic.

L’alcalde que, quan en l’anterior mandat l’increpaven a ell, saltava i feia rectificar Anglada, ni es va immutar! Aquesta impunitat devia envalentir Anglada, que l’endemà escrivia a Twitter, referint-se a l’expedient sancionador que l’Ajuntament ha obert a la CUP per penjar cartells de la manifestació contra el racisme en mobiliari urbà: “L’Ajuntament de Vic sancionarà la rata de cloaca i exregidor de la CUP Quim Soler per penjar cartells al mobiliari urbà. Que se joda!”.

I el dimecres es creava presumptament des de PxC un compte fals de Twitter del periodista de Moià Xavier Rius Sant, especialitzat en matèria d’immigració i crític amb la postura discriminatòria i racista del partit d’Anglada. Un compte fals amb connotacions homòfobes i clarament discriminatòries. A l’Ajuntament de Vic, és clar, sempre li quedarà el recurs d’intentar tancar l’escalada d’agressions verbals de la PxC amb un manifest unitari a favor de la llibertat d’expressió i convidar Josep Anglada que l’encapçali.

Donar-me d'alta Donar-me de baixa
PxC a Youtube