Català - Castellà
explica'ns
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
segueix-nos

Notícies municipals

Vic, 08/03/2013; Plataforma per Catalunya ha estat l’únic partit a l’Ajuntament de Vic que ha votat contra de la corrupció política

Vic, 08/03/2013; Plataforma per Catalunya ha estat l’únic partit a l’Ajuntament de Vic que ha votat contra de la corrupció política

11/03/2013 - Vic

COMUNICAT DE PREMSA DE PLATAFORMA PER CATALUNYA (PxC)

Anglada qualifica d’irresponsables aprovar propostes del tot il·legal com és no voler pagar  l'IVA i l'IRPF a l’Agència Estatal de l’Administració Tributària.

Vic | Redacció.- Les mocions han estat el tema més debatut en el ple d'aquest dilluns, que ha comptat amb molts punts de tràmit a l'ordre del dia. De fet, l'ordre del dia s'ha enllestit en poc menys de 30 minuts. Les mocions i les preguntes han allargat la sessió tres hores i mitja més. En total han estat cinc les mocions que s’ha presentat en aquest ple, dues de les quals les presentava el grup municipal de Plataforma per Catalunya (PxC), i un altra d’urgència que ha presentat també PxC que no s’ha pogut discutir perquè no ha estat aprovada la urgència. 

En aquesta ocasió, Plataforma per Catalunya presentava una primera moció on demanava que l’Ajuntament de Vic faci un estudi per a la instal•lació d’un sistema de detecció de robatori de cable elèctric, i una segona perquè l’Ajuntament es posicioni contra la corrupció política. Les demés mocions feien referència en contra la repressió als moviments social, en la defensa de l’autonòmica local i sobre la sobirania fiscal a l’Ajuntament de Vic.

Pel que fa al robatori del cable elèctric, Anglada va advertir que “el robatori del cablejat elèctric està sent una de les preocupacions de l’administració pública, per tant, hem de fer servir tantes mesures com sigui possible, perquè tal com diu el refrany, és millor prevenir que curar”.

Sobre la moció contra la corrupció, Anglada va dir que “la corrupció és una actitud i comportament dut a terme per les estructures i càrrecs polítics d'alguns partits que han utilitzat la gestió pública per a l'aprofitament personal”. En aquest sentit, Anglada va assegurar que “per més que els líders dels partits polítics s’escarrassin a favor de la bona pràctica i deixin de banda els corruptes, sembla que la ciutadania ja no compra les seves bondats”, afegint “els ciutadans han perdut la confiança en els partits i en els polítics”. Finalment, Anglada va dir que “no m’estranya el vot en contra de CiU, ja que aquest partit és un dels que està més enfarinat en casos de corrupció”.

Respecte a la moció que presentava la CUP i ICV contra la  repressió als moviments social, Anglada va ser molt crític contra aquest col·lectius, afirmant que “estem parlant d’uns col•lectius que va a les manifestacions encaputxat, actuant amb força violència i atacant a les forces d’ordre públic”, uns col·lectius va afegir que“fan cara d’odi i que són uns energúmens que insulten a tots aquells que no pensen com ells”. Referint-se als grup que presentaven la moció, Anglada els va dir que  “no estaven legitimats per portar mocions com aquesta en aquest consistori, ja que vostès són els hereus de la intolerància comunista,  viuen de l’odi, s’alimenten de l’odi i ataquen altres ideologies perquè la seva es molt feble”. Finalment, Anglada, va apel·lar“a la sensatesa, a la responsabilitat i al sentit comú del Mossos d’Esquadra,  perquè continuïn actuant amb valentia per tal d’eradicar totalment aquesta espiral de violència que practiquen aquest col•lectius antisistema, en definitiva contra aquests perroflautes”. Anglada però, va acabar fent una recomanació als dos regidor antisistema d’aquest consistori i a tot els seu col•lectiu: “utilitzin vostès més aigua i sabó per tal de que se’ls hi aclareixin les idees”. 

Pel que fa la moció  presentada conjuntament per tots els partits sobre  la defensa de l’autonòmica local, Anglada va dir que “després que el Sr. Montoro anuncies les principals característiques de la reforma de l’administració local, volem deixar clar que aquesta reforma suposa  una involució en els drets democràtics dels ciutadans i de la transparència de la gestió municipal”, afegint “aquestes mesures van contra el dret a l'autonomia local reflectit en la Constitució espanyola”.

L’ultima moció que demanava a l’Ajuntament de Vic que exercís la   sobirania fiscal, Anglada va assenyalar que “la proposta no és una declaració institucional de posicionament polític o ideològic, sinó que té un contingut propi d’un acte administratiu resolutiu, que si s’aprovés tindria efectes jurídics”, per tant, va dir que “no podem donar suport a una moció que la llei deixa molt clar que tant  l'IVA i com l'IRPF s’ha de pagar a l’Agència Estatal de l’Administració Tributària”.

En l’apartat de precs i preguntes, PxC va fer un total de 12 preguntes acabant així amb un ple que va durar més de tres hores.

PxC

Vic, 8 de març de 2013

 

Enviar notícia per correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir aquesta notícia
Notícies relacionades en altres mitjans de comunicació

WWW.OSONA.COM, 04/03/2013; Vic és la primera capital de comarca que aprova exercir la sobirania fiscal

El text s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC, CUP, SI, PSC i ICV, mentre que PxC hi ha votat en contra. L'executabilitat de la moció s'ajorna uns mesos i la responsabilitat màxima en cas de problemes legals recau sobre l'alcalde.

Vic.- Pere Pratdesaba.-  L'Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció on es demana a l'alcalde, “amb la corresponsabilitat” de tots els regidors que s'hi mostrin a favor, que exerceixi la sobirania fiscal i que ordeni ingressar els pagaments de l'IRPF i l'IVA (si n'hi haguessin) a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària espanyola, com s'havia fet fins ara. D'aquesta manera, Vic es converteix en la primera capital de comarca i gran ciutat en aprovar una resolució d'aquest tipus, tot i que el text final difereix substancialment del proposat des de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) a tots els seus municipis i de la moció inicial presentada per SI i la CUP.

Finalment, la moció s'ha aprovat per majoria absoluta, amb els vots a favor de 16 dels 21 regidors: CiU, ERC, SI, CUP, ICV-EUiA i PSC. Els cinc regidors de PxC s'han posicionat en contra.

A efecte pràctics, la moció no s'executarà de seguida i es posposarà fins que s'hagi consensuat un calendari d'actuació conjunta amb l'AMI, una proposta que es podria posar damunt de la taula en la trobada de l'entitat del proper mes de maig. La intenció passa per aglutinar el màxim de municipis per fer una acció més contundent i coordinada. A més, la moció insta al Govern de la Generalitat a treballar amb l'AMI per la creació de la Hisènda pròpia.

La moció també compromet a l'Ajuntament a adreçar a aquells ciutadans que vulguin acollir-se en aquesta pràctica a “les plataformes, entitats o associacions que donin assessorament en aquest tema”.

Una negociació intensa

La proposta de sobirania fiscal ha arribat al ple després d'intenses negociacions entre els grups que hi han donat suport, converses que s'han allargat fins a pocs minuts abans de la sessió. Finalment, la moció només l’han presentada la CUP i SI.

Recordem que a la junta de portaveus de dilluns de la setmana passada, tot indicava que CiU i ERC s’hi apuntarien . La moció inicial era la mateixa que ha proposat l’Associació de Municipis per la Independència, liderada per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, a tots els seus municipis adherits, i instava directament a l'Ajuntament de Vic a exercir la sobirania fiscal. Finalment, però, CiU i ERC van fer marxa enrere, després de l’informe negatiu de la secretària i l’interventor on es confirmava que la proposta no tenia cobertura legal.

La situació era delicada. La proposta de l’AMI trontollava al primer municipi on arribava, precisament a la ciutat on el president de l’entitat n’és l’alcalde. Al final, però, decisió salomònica, amb l’aprovació d’algunes esmenes proposades per l’equip de govern (CiU i ERC) entre les que destaquen les següents: es carrega tota la responsabilitat legal a l’alcalde i es posposa l’executabilitat de la decisió, amb la qual cosa es dóna temps a l’AMI i al Govern de la Generalitat a confeccionar una estratègia conjunta que tindria més força i complicaria les possibles sancions i inhabilitacions.

La moció, segons els indicis del ple i les paraules de l’alcalde, sembla que continua sent il·legal. Vila d'Abadal, a preguntes reiterades de l’oposició, no ha permès a la secretària que digués si la moció tenia cobertura legal o no, tot i que el mateix Vila d’Abadal ha deixat entendre que tot continuava igual, i que no s’havia canviat el fons de la qüestió.

Tots contents, menys PxC

El resultat final de la moció ha deixat satisfets a tots els partits, menys PxC, i fins i tot PSC i ICV-EUiA s’hi han adherit. “Som conscients que en algun moment, en aquest procés sobiranista, s’haurà de creuar un semàfor vermell. Però ens agradaria creuar-lo tots a l’hora”, ha dit el portaveu d’ERC, Joan López. “Intentarem anar junts. Si no, el que aconseguirem és que vagi caient gent pel camí”, ha apuntat en la mateixa línia Vila d’Abadal. “El que és important és que entre tots hem de prendre consciència que necessitem els diners a casa nostra”, ha afegit.

Des d’ICV-EUiA i el PSC s’ha qüestionat la proposta, sobretot des del punt de vista legal. Tot i això, les dues formacions hi han acabat donant suport, “si més no per la gosadia de l’alcalde”, tal com ha argumentat el portaveu socialista Jacint Raurell.

El més crític ha estat PxC, que ja ha anunciat que demanarà un nou informe a la secretària i a l’interventor per aclarir la legalitat de la moció.

Pel que fa a les mocions, se n'ha aprovat una en defensa de l'autonomia local i de les competències dels ajuntaments, amenaçades per la reforma de l'administració local que vol tirar endavant el govern espanyol. La proposta, presentada per ERC, ha tirat endavant amb el suport de tots els partits.

També s'ha aprovat una segona moció , en aquest cas presentada per la CUP i ICV, en contra de la repressió als moviments socials. La demanda ha tingut el suport de diversos activistes, que han irromput al ple amb uns cartells on es podia llegir “Jo també sóc culpable de ser antifeixista”. La moció s'ha aprovat pels pèls: sis vots a favor (PSC, ICV-EUiA, CUP i PSC), cinc en contra (PxC) i 10 abstencions (ERC i CiU).

El ple ha tombat dues mocions presentades per PxC, una sobre l'estudi per a la instal·lació d'un sistema de detecció de robatori de cablejat elèctric a l'enllumenat públic i una altra sobre la corrupció política. A més, tampoc s'ha acceptat la urgència d'una tercera moció en defensa del model comercial català i no s'ha arribat ni a debatre.

El ple, en breu

L’equip de govern està preparant un pla d’inversions. Està a l’espera de conèixer les subvencions que arribaran de les administracions superiors.

Les obres de la Rambla Davallades començaran a finals del 2013 o a principis del 2014.

L’Ajuntament no té cap constància que la Generalitat tingui intenció de privatitzar el Consorci Hospitalari de Vic, tal com apareixia en un informe que va publicar el diari El País.

L’increment de 25.000 euros de la partida destinada a la Guàrdia Urbana es  destinarà a material, entre el qual hi ha uns cascs de seguretat amb sistema airbag.

Les tarifes del centre de dia han variat i es cobren a partir d’una graella que té en compte els ingressos de cada un dels residents. Els avis, com més cobren, més paguen.

El bar de l’estació de Vic, que es va cremar, està pendent de les asseguradores d’Adif i Rodalies, que no es posen d’acord sobre qui ha de pagar els desperfectes. Quan es desencalli el tema, ja està tot a punt per fer-hi el nou establiment.

Anna Erra exerceix d'alcaldessa de Vic per un dia

La indisposició de Vila d’Abadal obliga la número 2 a prendre les regnes del ple.

El destí, a vegades, ens té reservades petites sorpreses. En els darrers dies s’ha obert el meló de la possible successió de l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, que ja ha anunciat que no es tornarà a presentar a la reelecció, d’aquí a dos anys. La tinent d’alcalde i número dos de CDC al consistori, Anna Erra, té molts números per substituir-lo.

Doncs precisament en mig de tot aquest debat, l’alcalde es va presentar ahir al ple minvat de condicions, a causa d’uns problemes lumbars. Vila d’Abadal va romandre estoic al seu seient durant les quatre hores que va durar la sessió i només va intervenir en moments puntuals i importants. Les regnes del ple les va deixar a Anna Erra.

Erra es va mostrar molt segura en el seu paper provisional i va actuar amb contundència quan ho havia de fer, advertint als regidors o al públic del ple que no xiulés o que baixés uns cartells. Per contra, va haver d’aguantar més d’un somriure per sota del nas d’alguns dels regidors, quan l’anomenaven “senyora Anna Erra”.

Només se li pot recriminar un petit lapsus, quan es va adreçar a Josep Anglada dient-li: “Moltes gràcies senyor alcalde”. “Encara no! Em falten dos anys!”, va respondre cofoi el líder de PxC, enmig de les rialles dels assistents.

 

WWW.EL9NOU.CAT,Vic aprova la moció per la sobirania fiscal amb el vot de tots els grups excepte PxC

Vic.- Redacció.-  El ple ha aprovat una moció que demana a l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, que l'Ajuntament de Vic ingressi l'IRPF, i també l'IVA, a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària Espanyola com fins ara.

La decisió, però, queda ara a expenses del que decideixi l’Associació de Municipis per la Independència, que presideix el mateix alcalde de Vic, en la propera reunió del mes de maig.

Aquesta moció, presentada inicialment per Solidaritat i la CUP, ha rebut el suport de l'equip de govern, format per CiU i Esquerra, i també del PSC i Iniciativa després d'haver incorporat modificacions al text inicial, el que proposava l'AMI, ja que un informe de secretaria alertava de la il·legalitat d'alguns punts. Plataforma per Catalunya va votar-hi en contra. En cas d’exercir la sobirania fiscal l’alcalde assumeix la responsabilitat, però la resta de regidors que hi van donar suport se’n van declarar corresponsables.

 

 

WWW.NACIODIGITAL.CAT, 04/03/2013; Vic és la primera capital de comarca que aprova exercir la sobirania fiscal

El text s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC, CUP, SI, PSC i ICV, mentre que PxC s'hi oposa

Vic.- Redacció.-  L'Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció on es demana a l'alcalde, “amb la corresponsabilitat” de tots els regidors que s'hi mostrin a favor, que exerceixi la sobirania fiscal i que ordeni ingressar els pagaments de l'IRPF i l'IVA (si n'hi haguessin) a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària espanyola, com s'havia fet fins ara. D'aquesta manera, Vic es converteix en la primera capital de comarca i gran ciutat en aprovar una resolució d'aquest tipus, tot i que el text final difereix substancialment del proposat des de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) a tots els seus municipis i de la moció inicial presentada per SI i la CUP.

Finalment, la moció s'ha aprovat per majoria absoluta, amb els vots a favor de 16 dels 21 regidors: CiU, ERC, SI, CUP, ICV-EUiA i PSC. Els cinc regidors de PxC s'han posicionat en contra.

La moció, segons els indicis del ple i les paraules de l’alcalde, sembla que continua sent il·legal. Vila d'Abadal, a preguntes reiterades de l’oposició, no ha permès a la secretària que digués si la moció tenia cobertura legal o no, tot i que el mateix Vila d’Abadal ha deixat entendre que tot continuava igual, i que no s’havia canviat el fons de la qüestió.

Tots contents, menys PxC

El resultat final de la moció ha deixat satisfets a tots els partits, menys PxC, i fins i tot PSC i ICV-EUiA s’hi han adherit. “Som conscients que en algun moment, en aquest procés sobiranista, s’haurà de creuar un semàfor vermell. Però ens agradaria creuar-lo tots a l’hora”, ha dit el portaveu d’ERC, Joan López. “Intentarem anar junts. Si no, el que aconseguirem és que vagi caient gent pel camí”, ha apuntat en la mateixa línia Vila d’Abadal. “El que és important és que entre tots hem de prendre consciència que necessitem els diners a casa nostra”, ha afegit.

Des d’ICV-EUiA i el PSC s’ha qüestionat la proposta, sobretot des del punt de vista legal. Tot i això, les dues formacions hi han acabat donant suport, “si més no per la gosadia de l’alcalde”, tal com ha argumentat el portaveu socialista Jacint Raurell.

El més crític ha estat PxC, que ja ha anunciat que demanarà un nou informe a la secretària i a l’interventor per aclarir la legalitat de la moció.

 

WWW.ELTER.NET, 05/03/213; Vic és la primera capital de comarca que aprova una moció per exercir la sobirania fiscal

El text s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC, CUP, SI, PSC i ICV, mentre que PxC hi ha votat en contra

Vic, | ACN – L’Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció per exercir la sobirania fiscal. Tot i que a efectes pràctics el consistori no actuarà fins que no hi hagi una posició ferma des de l’AMI prevista pel proper mes de maig, Vic s’ha convertit en la primera capital de comarca en aprovar una moció en aquest sentit.

El text situa l’alcalde com a “únic responsable” de les conseqüències legals que es puguin derivar de l’exercici de la sobirania fiscal. Una de les esmenes que tant SI com la CUP han acceptat, a proposta de CiU per votar-hi a favor, ha estat incloure un punt on l’Ajuntament es comprometés a treballar “conjuntament” amb la Generalitat per fer realitat l’exercici de la sobirania fiscal.

L’Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció per exercir la sobirania fiscal. D’aquesta manera, el consistori vigatà passarà a ingressar l’IRPF i l’IVA dels seus treballadors a l’Agència Tributària de Catalunya en lloc d’ingressar els impostos a l’espanyola. Amb tot, però, a efectes pràctics el consistori no actuarà fins que no hi hagi una posició ferma des de l’AMI en aquest sentit.

Els grups municipals de SI i CUP han presentat conjuntament el text tot i que s’han acceptat les esmenes de l’equip de govern (CiU i ERC) per votar-hi a favor. Tant SI com la CUP han argumentat que “tot i la rebaixa” dels postulats inicials, s’han acceptat les esmenes perquè “el fons no ha quedat desfigurat”, ha assenyalat el regidor de SI al consistori, Iban Lapeira. Per la seva banda, des de la CUP, Nil Puigivila ha assenyalat que era “important” que Vic aprovés la moció “perquè després hem vist que sempre es crea un efecte dominó en altres municipis de Catalunya”.

El text demana a l’alcalde, Josep Maria Vila d’Abadal, que exerceixi la sobirania fiscal i pagui els impostos referents a l’IRPF i l’IVA a l’Agència Tributària de Catalunya. Tot i que el batlle és l‘única persona que té la potestat d’ordenar aquest pagament i, per tant, serà l‘únic a qui afectin les mesures legals que se’n puguin derivar, els regidors que hi han donat suport també s’han mostrat solidaris i han fet palesa la seva corresponsabilitat.

La moció també adreçarà a tots aquells vigatans i vigatanes o empreses que vulguin secundar la sobirania fiscal a aquelles entitats o associacions que hi donen assessorament com, per exemple, l’entitat Catalunya Diu Prou. El text també demana a Vila d’Abadal que trameti la proposta a l’Associació de Municipis per la Independència (de la qual n‘és el president) per tal de consensuar un calendari d’acció conjunta amb el major nombre possible de municipis, amb l’objectiu que la proposta tingui més força.

Un altre dels punts aprovats diu que s’instarà el Govern de la Generalitat a treballar “coordinadament” amb les associacions municipalistes de Catalunya per fer possible una hisenda pròpia catalana.

L’alcalde, per la seva banda, ha acceptat la responsabilitat i ha agraït als regidors que han donat suport a la moció la seva solidaritat expressa amb allò que pugui passar durant el procés.

Tant ICV com el PSC han qüestionat la validesa legal de la proposta, però hi han votat a favor. El regidor del PSC, Jacint Raurell, ha assenyalat que la moció “té un punt d’espuma”, però ha afegit que hi votaven a favor “ni que sigui per la gosadia de l’alcalde”. El regidor d’ICV, Xavier Tornafolch, ha dit que la moció és “un pur posicionament” i ha argumentat el vot a favor perquè els ecosocialistes estan d’acord amb el discurs “de base”.

El batlle ha remarcat que tot i que la moció no sigui vàlida “a afectes immediats”, ha manifestat “la voluntat clara i ferma de dur a terme els pagaments” a l’Agència Tributària Catalana. I ha afegit que s’esperarà el moment “oportú”, d’acord amb la decisió que es prengui des de l’AMI i amb el Govern de la Generalitat, “per aconseguir unitat d’acció”.

Plataforma per Catalunya ha assenyalat que des del seu punt de vista la proposta “no és legal” i per això els cinc regidors hi ha votat en contra.

 

 

WWW.VILAWEB, 05/03/2013; Vic esdevé la primera capital de comarca que aprova una moció per exercir la sobirania fiscal

Vic.-  ACN.-  L'Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció per exercir la sobirania fiscal. Tot i que a efectes pràctics el consistori no actuarà fins que no hi hagi una posició ferma des de l'AMI prevista pel proper mes de maig, Vic s'ha convertit en la primera capital de comarca en aprovar una moció en aquest sentit. El text situa l'alcalde com a "únic responsable" de les conseqüències legals que es puguin derivar de l'exercici de la sobirania fiscal. Una de les esmenes que tant SI com la CUP han acceptat, a proposta de CiU per votar-hi a favor, ha estat incloure un punt on l'Ajuntament es comprometés a treballar "conjuntament" amb la Generalitat per fer realitat l'exercici de la sobirania fiscal.

L'Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció per exercir la sobirania fiscal. D'aquesta manera, el consistori vigatà passarà a ingressar l'IRPF i l'IVA dels seus treballadors a l'Agència Tributària de Catalunya en lloc d'ingressar els impostos a l'espanyola. Amb tot, però, a efectes pràctics el consistori no actuarà fins que no hi hagi una posició ferma des de l'AMI en aquest sentit.

Els grups municipals de SI i CUP han presentat conjuntament el text tot i que s'han acceptat les esmenes de l'equip de govern (CiU i ERC) per votar-hi a favor. Tant SI com la CUP han argumentat que "tot i la rebaixa" dels postulats inicials, s'han acceptat les esmenes perquè "el fons no ha quedat desfigurat", ha assenyalat el regidor de SI al consistori, Iban Lapeira. Per la seva banda, des de la CUP, Nil Puigivila ha assenyalat que era "important" que Vic aprovés la moció "perquè després hem vist que sempre es crea un efecte dominó en altres municipis de Catalunya".

El text demana a l'alcalde, Josep Maria Vila d'Abadal, que exerceixi la sobirania fiscal i pagui els impostos referents a l'IRPF i l'IVA a l'Agència Tributària de Catalunya. Tot i que el batlle és l'única persona que té la potestat d'ordenar aquest pagament i, per tant, serà l'únic a qui afectin les mesures legals que se'n puguin derivar, els regidors que hi han donat suport també s'han mostrat solidaris i han fet palesa la seva corresponsabilitat.

La moció també adreçarà a tots aquells vigatans i vigatanes o empreses que vulguin secundar la sobirania fiscal a aquelles entitats o associacions que hi donen assessorament com, per exemple, l'entitat Catalunya Diu Prou. El text també demana a Vila d'Abadal que trameti la proposta a l'Associació de Municipis per la Independència (de la qual n'és el president) per tal de consensuar un calendari d'acció conjunta amb el major nombre possible de municipis, amb l'objectiu que la proposta tingui més força.

Un altre dels punts aprovats diu que s'instarà el Govern de la Generalitat a treballar "coordinadament" amb les associacions municipalistes de Catalunya per fer possible una hisenda pròpia catalana.

L'alcalde, per la seva banda, ha acceptat la responsabilitat i ha agraït als regidors que han donat suport a la moció la seva solidaritat expressa amb allò que pugui passar durant el procés.

Tant ICV com el PSC han qüestionat la validesa legal de la proposta, però hi han votat a favor. El regidor del PSC, Jacint Raurell, ha assenyalat que la moció "té un punt d'espuma", però ha afegit que hi votaven a favor "ni que sigui per la gosadia de l'alcalde". El regidor d'ICV, Xavier Tornafolch, ha dit que la moció és "un pur posicionament" i ha argumentat el vot a favor perquè els ecosocialistes estan d'acord amb el discurs "de base".

El batlle ha remarcat que tot i que la moció no sigui vàlida "a afectes immediats", ha manifestat "la voluntat clara i ferma de dur a terme els pagaments" a l'Agència Tributària Catalana. I ha afegit que s'esperarà el moment "oportú", d'acord amb la decisió que es prengui des de l'AMI i amb el Govern de la Generalitat, "per aconseguir unitat d'acció".

Plataforma per Catalunya ha assenyalat que des del seu punt de vista la proposta "no és legal” i per això els cinc regidors hi ha votat en contra.

WWW.ARA.CAT, 04/03/2013; Vic esdevé la primera capital de comarca que aprova una moció per exercir la sobirania fiscal

El text s'ha aprovat amb els vots a favor de CiU, ERC, CUP, SI, PSC i ICV, mentre que PxC hi ha votat en contra

ACN.-  L'Ajuntament de Vic ha aprovat aquest dilluns una moció per exercir la sobirania fiscal, cosa que implica passar a ingressar l'IVA i l'IRPF dels seus treballadors a l'Agència Tributària de Catalunya en lloc d'ingressar-los a l'espanyola. Tot i que a efectes pràctics el consistori no actuarà fins que no hi hagi una posició ferma des de l'AMI, prevista per al proper mes de maig, Vic s'ha convertit en la primera capital de comarca a aprovar una moció en aquest sentit. El text situa l'alcalde com a "únic responsable" de les conseqüències legals que es puguin derivar de l'exercici de la sobirania fiscal. Una de les esmenes que tant SI com la CUP han acceptat, a proposta de CiU per votar-hi a favor, ha estat incloure un punt en què l'Ajuntament es comprometés a treballar "conjuntament" amb la Generalitat per fer realitat l'exercici de la sobirania fiscal.

El 9 NOU, 08/03/2013; Portada i Pàg. 10 L’ ingrés dels impostos a l’Agència Tributària catalana queda supeditat a un nou acord en el marc de l’AMI

Vic rebaixa el to de la moció de la sobirania fiscal però acaba tenint el suport de tots els grups menys PxC

Vic.- Josep Comajoan.-  L’Ajuntament de Vic va fer dilluns un altre pas per acabar exercint la sobirania fiscal, o sigui ingressar els impostos –bàsicament l’IRPF dels seus treballadors i l’IVA– a l’Agència Tributària catalana en comptes de l’espanyola com s’està fent actualment. El ple va aprovar la moció presentada per SI i CUP, i a la qual també van acabar donant suport CiU, PSC, ERC i ICV-EUiA. Només PxC hi va votar en contra.

Es tracta d’una moció a la qual, per obtenir el suport dels altres quatre grups, se li va haver de rebaixar el to i, sobretot, ajornar-ne l’efectivitat i condicionar-la, de fet, a un nou acord més ampli entre diversos ajuntaments en el marc de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) que presideix Josep M. Vila d’Abadal. L’AMI, de fet, és qui havia instat els ajuntaments a aprovar la moció.

CiU i ERC havien retirat el seu suport inicial a la moció després que la secretària i l’interventor emetessin un informe advertint de la seva il·legalitat. Un informe que, tot i haver-lo demanat també la PxC, segons l’alcalde, si es va fer va ser perquè ell el va demanar, ja que és l’únic que té potestat per fer-ho.

Durant el ple es va donar a entendre que el nou redactat, tot i no ser tan agosarat com el primer, tampoc l’adiu del tot a la legalitat. Per això es buscarà el suport d’altres ajuntaments a l’hora de “creuar el semàfor en vermell”, com ho va definir Joan López (ERC) en la seva intervenció. Si bé PxC, PSC i ICV-EUiA van demanar durant el ple que la secretària pogués informar sobre la legalitat d’aquest segon redactat, l’alcalde no ho va considerar convenient i no li va donar la paraula. Ell, va dir, és conscient del que fa i de què s’hi juga.

Amb tot, des de CUP i SI van mostrar el seu suport a l’alcalde en cas que fos inhabilitat i es van corresponsabilitat amb totes les conseqüències que pogués comportar l’exercici de la sobirania fiscal. Tots dos grups independentistes van prioritzar que la moció pogués ser aprovada, amb la càrrega simbòlica que comporta, abans que enrocar-se en el redactat inicial i arriscar- se que no s’aprovés. “Vic, bressol de l’independentisme, no es podia permetre una foto que no s’aprovés la sobirania fiscal”, va dir Iban Lapeira (SI). Josep Anglada (PxC) va ser qui va ser més crític amb la moció, que va qualificar de “nou brindis al sol” i la va emmarcar en l’estratègia de  “qui dia passa, any empeny”, mostrant la seva incredulitat que finalment Vic acabi pagant els impostos a l’Agència Tributària catalana.

CONSTI EN ACTA

obres de les rambles Josep Rafús (CiU), regidor d’Urbanisme, va informar que les obres de reforma de la rambla Davallades està previst que comencin entre finals de 2013 i principis de 2014. Rafús va donar la informació en resposta a un prec de PxC perquè es retiressin els plafons lluminosos informatius de les obres de les rambles. privatització del consorci hospitalari Els regidors Josep Arimany i Xavier Farrés van desmentir que estigui sobre la taula del Consorci Hospitalari de Vic la seva privatització. Responent així a una pregunta de PxC.

Un altre ple de quatre hores

El ple de dilluns va tornar a durar quatre hores, de les quals dues i mitja es van dedicar a discutir les cinc mocions. A part de la de la sobirania fiscal, se’n va aprovar una de la CUP i ICV contra la repressió dels moviments socials, que va tenir el suport de PSC i SI; CiU i ERC es van abstenir i PxC hi va votar en contra. La moció d’ERC contra la reforma de les lleis d’administració local que vol fer el govern espanyol es va aprovar per unanimitat. Les dues de PxC no van prosperar.

L’oposició torna a demanar pel rèdit que treu PxC de l’acord del pressupost Vic

Els grups de la CUP, ICVEUiA i SI van tornar a portar a debat al ple el rèdit que està traient el grup de PxC de l’acord per aprovar el pressupost amb CiU i ERC. En concret, entre altres coses, van demanar a l’equip de govern l’opinió sobre les cartes que ha enviat Josep Anglada a les entitats que han vist incrementada la seva subvenció arran de l’acord amb PxC. Algunes d’aquestes, com l’Associació de Veïns de la Serra-de-senferm, ja han anunciat que faran donació a una entitat social el mateix valor pel qual s’han vist beneficiades per l’acord amb PxC. La resposta va arribar en boca de Joan López (ERC), en la seva condició de regidor de Cultura i Ciutadania. Cap regidor de CiU, tot i haver-n’hi dos que tenen competències en Hisenda, van donar resposta a les qüestions que els va fer arribar bàsicament la CUP sobre la redistribució del pressupost després de l’acord amb PxC i les informacions que ha anat fent arribar Josep Anglada a la població atribuint-se bona part dels mèrits de l’acord. Joan López es va presentar al ple amb un document firmat per les associacions de veïns al cap de poc d’aprovar el pressupost en el qual les mateixes entitats, d’acord amb la Regidoria de Cultura, es distribuïen el pressupost de festes segons les seves conveniències, prescindint de la redistribució que havia fet PxC en la seva proposta al ple del 17 de desembre. La resta de preguntes sobre l’acord amb PxC i el rèdit que n’ha tret aquest grup van quedar sense resposta.

El 9 NOU, 04/03/2013; Portada i Pàg. 5 CiU i ERC es desmarquen d'una moció per la sobirania Fiscal

El ple de Vic torna a debatre aquest dilluns fins a cinc mocions. Una d’elles, de SI i CUP, sobre l’exercici de la sobirania fiscal, proposant que s’ingressi l’IRPF dels treballadors de l’Ajuntament a l’Agència Tributària Catalana i no a l’espanyola. Primer CiU i ERC s’hi havien afegit, però a última hora se’n van desmarcar, tot i que l’Associació de Municipis per la Independència, presidida per l’alcalde de Vic, va instar a presentar-la i aprovar-la.Un informe de secretaria sol·licitat per PxC adverteix que la moció és il·legal basant-se en la llei espanyola

Vic.-  Josep Comajoan.-  El ple de Vic d’aquest dilluns debat una moció presentada per SI i la CUP sobre l’exercici de la sobirania fiscal per part de l’Ajuntament. O sigui, que els impostos –bàsicament l’IRPF dels treballadors municipals i l’IVA– s’ingressin a l’Agència Tributària Catalana i no a l’espanyola. Si bé en un principi CiU i ERC s’havien afegit a moció i hi figuraven com a impulsors, a última hora se’n van desmarcar, a la vista del més que probable informe negatiu de la secretària i l’interventor. Un informe sol·licitat per Josep Anglada en nom de PxC.

La moció té el seu origen en l’assemblea de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) el 15 de febrer a Vilanova i la Geltrú. L’Associació presidida per l’alcalde de Vic, Josep M. Vila d’Abadal, va aprovar una declaració final que en el seu punt sisè insta “a tots els municipis adherits a l’AMI que comencin a exercir, tot seguit, la sobirania fiscal per tal que passin a ingressar els impostos dels seus treballadors (IRPF) i l’IVA a l’Agència Tributària catalana, en lloc de fer-ho a l’Agència espanyola”. Aquest punt de la declaració va ser negociat personalment per Vila d’Abadal amb Jordi Fornas, alcalde de Gallifa, que ha estat pioner en aplicar la mesura.

El grup de SI –partit al qual pertany Fornas– va presentar dilluns la moció a la junta de portaveus de l’Ajuntament de Vic perquè fos incorporada a l’ordre del dia del ple d’aquest dilluns. I així va ser. A més, CiU, ERC i CUP es van adherir com a grups impulsors de la moció. El text era el mateix que havia aprovat l’AMI 10 dies abans. Al llarg de la setmana diversos mitjans d’àmbit nacional van publicar –sense que ningú ho desmentis- que el vot de CiU, CUP, ERC i SI convertirien Vic en la primera capital de comarca que exerciria la sobirania Fiscal.

Dijous, però, quan es va fer públic l’ordre del dia definitiu, ja només SI i CUP figuraven com a impulsors de la moció. Entremig, Josep Anglada, en nom de PxC, havia entrat una instància sol·licitant un informe de la secretària i l’interventor sobre la legalitat de la proposta de la moció. A la vista del més que probable informe negatiu, CiU i ERC van decidir preventivament retirar-se de la moció, tot i provenir de l’AMI.

L’informe arribava divendres. Firmat per la secretària, M. Pilar Lobera, i l’interventor, Josep Saigí, recull bona part de les tesis de la instància de Josep Anglada. I de fet va més enllà, ja que tot i tractar- se d’un informe de tipus jurídic, corregeix fins i tot el que consideren que és error de redacció d’un dels acords. L’informe és totalment negatiu i, emparant-se en normativa espanyola diversa, acaba amb la conclusió que “considerem que la moció o proposta d’acord que es presenta a l’aprovació del ple no té la cobertura legal suficient per ser aprovada”.

De fet, s’adverteix que la llei espanyola preveu que els alcaldes i regidors “estan subjectes a responsabilitat civil i penal” pels actes i omissions realitzats en l’exercici del seu càrrec i en seran responsables els regidors que votin a favor.

Dissabte, PxC va fer públic un comunicat vanagloriant-se que “una vegada més hagi estat PxC el que marqui el full de ruta de l’equip de govern”. “Anglada posa firmes als independentistes de CiU i ERC i els fa desdir de votar a favor de la sobirania fiscal”, titulava PxC el seu comunicat.

 

 

EL 9 NOU, 11/03/2013; PÀG. 10 Moció contra la repressió als moviments socials a Vic

Es va aprovar amb el vot de CUP, ICV, PSC i SI. CiU i ERC es van abstenir i PxC hi va votar en contra

Vic.-  J.C.-  La repressió als moviments socials i la forma discriminada amb què la policia sanciona i denuncia uns sí i uns altres no va ser objecte de debat a l’últim ple de Vic. Ho va ser arran d’una moció de la CUP i ICV-EUiA de suport als moviments socials i on també es demana al Departament d’Interior que investigui si hi ha arxius il·legals on consta la ideologia i la filiació a partits i entitats d’algunes persones. Arxius que es farien servir per denunciar algunes persones que han participat en actes organitzats pels moviments socials com la PAH –en el cas d’algun desnonament produït a Vic i on s’hi ha oposat resistència–, entitats antifeixistes –com les que van organitzar l’any passat la protesta contra PxC– o sindicals, en el cas de les vagues generals. Aquest marge de dubte sobre el paper de la policia a l’hora de denunciar membres d’aquests moviments socials, precisament, va ser el motiu adduït per CiU i

ERC per no donar suport a la moció. Al final, els dos grups de govern a l’Ajuntament de Vic es van abstenir i la moció es va aprovar pels sis vots dels regidors de CUP, PSC, ICV-EUiA i SI. Els cinc regidors de PxC hi van votar en contra, després d’un dur discurs de Josep Anglada contra els moviments socials que no va ser tallat per l’alcalde fins que va qualificar d’“energúmens” els militants de la CUP i ICV. Més endavant li va demanar que tornés a retirar l’expressió –i no ho va fer, però l’alcalde va dir que no constés en acta– que els “dos regidors antisistema” de la CUP s’havien de “rentar amb aigua i sabó per aclarir-se les idees”.

El debat de la moció va portar una vintena de persones al ple que van aixecar pancartes de rebuig del feixisme i de suport als tres activistes que han estat multats pels Mossos per haver participat en l’acte de protesta contra PxC, el 22 d’abril passat, mentre el partit de Josep Anglada feia la seva festa del partit en un parc infantil de Vic. La denúncia a una quarta persona que va poder demostrar que aquell dia ni tan sols era a Vic és el que, a parer d’alguns dels grups que va donar suport a la moció, dóna veracitat a l’existència d’arxius policials als quals es refereix aquesta.

Donar-me d'alta Donar-me de baixa
PxC a Youtube