Català - Castellà
explica'ns
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
segueix-nos

Notícies a Catalunya

Pel dret a un habitatge

Pel dret a un habitatge

19/12/2013

COMUNICAT DE PREMSA DE PLATAFORMA PER CATALUNYA (PxC)

Plataforma per Catalunya impulsa la creació de registres per compartir pis

Vic | Redacció.- Abans d’acabar l’any Plataforma per Catalunya haurà proposat, en els consistoris on té representació, posar en marxa un registre d’habitatges compartits.

La proposta persegueix activar un espai de contacte entre aquelles persones amb voluntat de compartir residència i, alhora, entre aquests adjudicataris potencials i els arrendadors que disposin de pisos i els vulguin llogar.

El president de Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, ha manifestat que “la compra d’un pis continua sent un objectiu llunyà per a moltes famílies en la Catalunya de les famílies desnonades i les hipoteques perpètues”.

Malgrat el descens acumulat que ha experimentat el preu de venda dels habitatges de segona mà a Catalunya en els darrers anys, factors com la inestabilitat laboral o la pèrdua de poder adquisitiu dels sous dificulten l'adquisició de primeres residències en règim de propietat i reforcen l'opció del lloguer com alternativa econòmicament viable per a les economies domèstiques.

D’altra banda la fi de la desgravació a l’IRPF per la compra d’una residència habitual i la pujada de l’IVA del tipus superreduït al tipus reduït en aquestes transaccions –del 4% al 10%- suposen l’eliminació d’incentius a l’adquisició d’habitatges en règim de propietat. La forta restricció dels crèdits hipotecaris que vénen aplicant les entitats financeres des de l’inici de la crisi és un altre entrebanc.

Anglada s’ha referit a les dades de L’Enquesta a la joventut de Catalunya 2012 (EJC2012), que posa de manifest que la immensa majoria de joves de 20 a 34 anys que viuen amb els seus pares no tenen prou recursos per plantejar-se de manera immediata la possibilitat d’emancipar-se. En aquest sentit ha manifestat que “l’accés a un habitatge assequible per part dels joves és primordial perquè puguin formar llars amb el nombre de fills que estimin oportú”.

Però compartir pis està esdevenint una tendència a l’alça també entre la gent gran per fer front a les estretors de la crisi i la vida en solitud. El nombre de jubilats que opten per viure junts sota un mateix sostre i salvar així riscos d’exclusió social i depressions després d’haver enviudat, a més de dividir despeses per fer front a la pèrdua de poder adquisitiu de les pensions, va en augment.

La proposta contempla incentivar la incorporació d’habitatges a la borsa d’habitatges amb la bonificació del 50% de l’IBI per cada immoble arrendat.

Enviar notícia per correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir aquesta notícia
Donar-me d'alta Donar-me de baixa
PxC a Youtube