Català - Castellà
explica'ns
93 119 03 33
PxC Youtube PxC Twitter PxC Facebook
segueix-nos

Notícies a Catalunya

Estalvi energètic als municipis

Estalvi energètic als municipis

12/01/2014

COMUNICAT DE PREMSA DE PLATAFORMA PER CATALUNYA (PxC)

Plataforma per Catalunya proposarà la redacció d’una ordenança reguladora de l’enllumenat exterior per reduir la contaminació lluminosa i aplicar criteris d’eficiència energètica

Vic | Redacció.- Els grups municipals de Plataforma per Catalunya amb representació als consistoris proposaran en la propera sessió plenària que s’elabori una ordenança municipal per a la protecció de la qualitat del cel nocturn.

La normativa contemplarà la regulació, amb caràcter general, dels requisits que han de complir les instal·lacions d’enllumenat públic i els dispositius luminotècnics dels nous entorns urbans de cada terme municipal, així com també de les reformes d'àrees existents, atenent a criteris d’estalvi, eficiència energètica i eradicació de la contaminació lluminosa.

La mala qualitat i orientació de l’enllumenat exterior és la principal font de contaminació lluminosa i constitueix també un malbaratament energètic. L’exemple més clar el tenim en els fanals en forma de globus, que envien a la superfície menys de la meitat de la llum que produeixen, amb el qual la resta es perd cap el cel i les façanes dels habitatges. Aquesta intrusió no desitjada de llum exterior en domicilis particulars constitueix un perjudici que pot ocasionar fatiga visual, ansietat o trastorns del somni que poden derivar en l’alteració dels ritmes biològics de les persones.

Anglada ha titllat de paradoxal que Espanya sigui un dels països de la Unió Europea amb major despesa per habitant en termes d’enllumenat públic malgrat ser un dels països que més hores de llum natural té. “Aquest desequilibri ens situa al capdavant de les àrees que concentren més contaminació al cel i els Ajuntaments hi tenen molt a dir”.

El líder identitari ha recordat que la pròpia Secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat reconeix el paper decisiu de l’Administració local en l'aplicació de la normativa per a la prevenció de la contaminació lluminosa pel que fa a la regulació de les instal·lacions d'il·luminació exterior.

Per aquest motiu el president de Plataforma per Catalunya defensa que els ajuntaments tinguin la capacitat de poder determinar mesures més concretes que garanteixin la protecció del medi nocturn alhora que vetllin per la il·luminació correcta dels seus espais públics i de les activitats que s'hi desenvolupin.

 

 

 

 

Enviar notícia per correo

  • Facebook
  • Google Plus
  • Twitter
  • Tuenti
  • Email
Compartir aquesta notícia
Donar-me d'alta Donar-me de baixa
PxC a Youtube